V horkých letních dnech klimatizaci řada lidí považuje za jeden z nejlepších vynálezů vůbec. Věděli jste ale, že pomocí klimatizace můžete nejen teplotu v interiéru snížit, ale také zvýšit?

Jaké jsou největší výhody vytápění klimatizací a jakou klimatizaci vybrat, pokud doma chcete topit právě prostřednictvím klimatizace?

Výhody vytápění klimatizací

Nejdříve se pojďme podívat na to, jaké jsou hlavní výhody spojené s vytápěním klimatizací:

  • Pravděpodobně největším kladem je rychlost vytápění. Klimatizační jednotka totiž začne vzduch ohřívat ihned potom, co ji zapnete.
  • Podle odborníků je klíčovým plusem i úspora energie. Vytápění klimatizací je spojené až s o 70 % nižšími provozními náklady než v případě topení s přímotopem. Při pořizování klimatizační jednotky je však dobré myslet na to, že ne všechny klimatizace jsou úsporné.
  • Pokud budete klimatizaci používat správně a dbát na její pravidelnou údržbu, můžete se spolehnout také na to, že vám zajistí čerstvý vzduch.
  • Klimatizace nabízí ekologický způsob topení.
  • Výhodou vytápění klimatizací je i vysoký uživatelský komfort, příznivá pořizovací cena a v neposlední řadě samozřejmě i možnost chlazení pomocí klimatizace v teplých dnech.
Jak na výpočet spotřeby elektrické energie? Návod | Klik.cz
Aktuální ceny elektrické energie jsou důvodem, proč řada lidí uvažuje nad tím, jak svůj účet za elektřinu snížit.

Vytápění klimatizací má i svá negativa

Podobně jako jiné zdroje vytápění má klimatizace kromě kladů také některé minusy. Jaké jsou největší nevýhody topení klimatizací?

  • Klimatizační jednotka je spojená s nutností časté údržby. Aby byla zachovaná dobrá kvalita vzduchu, měl by se filtr měnit alespoň jednou za měsíc.
  • Při vytápění klimatizací se teplý vzduch drží u stropu a studený u podlahy, což může být pro některé lidi nekomfortní, stejně tak jim může být nepříjemné proudění vzduchu, které je pro klimatizaci typické.
  • Někomu může vadit hluk, který je spojený s provozem klimatizační jednotky.
vytápění klimatizací jako alternativa k tradičnímu topení

Jak funguje vytápění klimatizací?

Moderní klimatizační jednotky, které umí nejen vzduch ochlazovat, ale také ohřívat, fungují na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Ve chvíli, kdy budete chtít klimatizační jednotku používat k vytápění, v klimatizaci se obrátí způsob distribuce tepla, chladivo tedy bude klimatizační jednotkou procházet obráceně.

Jak vybrat vhodnou klimatizaci pro vytápění?

Pokud chcete klimatizaci využívat k vytápění, je třeba se poohlédnout po modelech, které fungují na principu tepelného čerpadla. Klimatizace musí také nabízet možnost přepnutí režimu chlazení na režim vytápění. K topení je možné využít dva typy klimatizace:

1) Mobilní klimatizace s funkcí topení

Velkou předností mobilní klimatizace je skutečnost, že nevyžaduje žádné stavební zásahy a poměrně nízké pořizovací náklady.

Mobilní klimatizace obsahuje hadici, kterou vyvedete do venkovního prostoru a poté, co klimatizaci zapojíte do elektrické sítě, můžete začít vytápět. Je však třeba říci, že je mobilní klimatizace spojená s nižším výkonem než nástěnná klimatizace, a je tak vhodná do menších místností o rozloze 15 až 50 m2.

2) Nástěnná klimatizace s funkcí topení

Pokud chcete vytopit více místností nebo dokonce celý byt nebo dům, zvolte nástěnnou klimatizaci, která je výkonnější a tišší než mobilní klimatizace.

Počítejte ale s tím, že jsou nástěnné klimatizace dražší a jejich použití není možné bez stavebních úprav a odborné instalace.
srovnání elektřiny
Tip! Víte, kolik zaplatíte za elektřinu? To závisí na dodavateli, od kterého elektrickou energii odebíráte. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny a zjistěte, jestli pro vás máme zajímavější nabídku.
vytápění klimatizací výhody

Klimatizace jako jediný zdroj vytápění

Řada lidí se také ptá, jestli je vhodné klimatizaci používat jako jediný zdroj vytápění. V tomto ohledu se odborníci shodují na tom, že kvalitní klimatizační jednotka dokáže interiér dostatečně vyhřát během mírnější zimy.

💡
Přitápění klimatizací se tak vyplatí zejména během přechodných obdobích. Jako jediný zdroj vytápění v našich podmínkách poslouží zejména v nízkoenergetických nebo pasivních domech.

Vytápění klimatizací je spojené s celou řadou pozitiv. Klimatizační jednotka, jejíž součástí je tepelné čerpadlo, dokáže vytopit váš domov rychle a tento typ vytápění je spojený s nízkou spotřebou elektřiny. V případě, že chcete klimatizací topit. Můžete vybírat mezi mobilní a nástěnnou klimatizací s funkcí topení.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: