Noční proud: Objevte jeho tajemství. Zjistěte, jak můžete snížit své účty za elektřinu díky levnějším tarifům a efektivnímu využívání nočních hodin. Získejte tipy, rady a informace, které vám pomohou maximalizovat úspory a optimalizovat vaši energetickou spotřebu.

Co je noční proud?

Noční proud je označení, které se vžilo pro označení nízkého tarifu elektřiny, který nabízejí energetické společnosti.

Umožňuje spotřebitelům platit za elektřinu nižší sazbu během nočních hodin, obvykle tehdy, kdy je poptávka po elektřině nižší. Tato doba s nižší spotřebou elektřiny může být definována různě - podle konkrétního tarifu a místního provozovatele elektrické sítě.

Tento tarif je často využíván spotřebiteli, kteří mají možnost přesměrovat některé své energeticky náročné činnosti do stanoveného časového úseku.

Jedná se např. o:

Spotřeba energie – jak snížit výdaje v domácnosti? | Klik.cz
Jedním z témat, které rezonují společností, jsou vysoké ceny energií, které mají dopad na většinu Čechů.

Jaké jsou výhody nočního proudu?

Výhody nočního proudu zahrnují pro klienty nižší náklady na elektřinu v určité části dne. Pro společnosti pak podporu vyrovnávání zátěže na elektrické síti tím, že podněcují spotřebitele k využívání elektřiny ve strategické době.

Nižší tarif nemusí být vhodný pro všechny spotřebitele: Pokud nemají možnost přesměrovat svou spotřebu na stanovené hodiny, nebo pokud nesplňují stanovené podmínky.

Kdy vzniká nárok na nízký tarif?

Nízký tarif neboli noční proud můžete využívat v případě, že vlastníte:

  • bojler,
  • elektrické topení (elektrokotel, přímotop, podlahové vytápění),
  • tepelné čerpadlo k vytápění domácnosti,
  • akumulační či hybridní vytápění,
  • elektromobil.
💡
Díky nižšímu tarifu můžete ušetřit na nákladech za elektřinu a to i během dne. Dříve byl tento tarif znám jako "noční proud," ale v dnešní době již neplatí, že lze ušetřit pouze v noci.

Nízký tarif je řízen pomocí HDO (hromadného dálkového ovládání), který automaticky přepíná tarif na levnější sazbu v souladu s určenými časy spínání.

srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na energiích? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku. Vyzkoušejte náš srovnávač elektřiny zdarma!
noční proud a praní a sušení prádla

Jak zjistit, kdy je nízký tarif?

Časy spínání jsou rozděleny podle distribučního území, ve kterém se nachází vaše odběrné místo.

Každý z vás má svého distributora elektřiny na základě geografického umístění vašeho domu či bytu.
Tato distribuce může být prováděna různými energetickými společnostmi. Ověřte si, který distributor je váš.

Pokud potřebujete zjistit, kdo je vaším distributorem elektřiny, můžete zkontrolovat informace uvedené na svém elektrickém účtu.

Časy spínání HDO u jednotlivých distributorů

Jak přesměrovat energetickou spotřebu na noční hodiny?

Přesměrování energetické spotřeby na noční hodiny může pomoci snížit vaše náklady na elektřinu a využít výhody nízkého tarifu neboli nočního proudu. Zde je několik způsobů, jak toho dosáhnout:

Nastavení spotřebičů

Některé spotřebiče, jako například myčka nádobí, pračka nebo sušička, mají vestavěné funkce odloženého startu. Použijte tuto funkci k nastavení spuštění spotřebiče na hodiny, kdy je levnější elektřina k dispozici.

Programovatelné termostaty

Pokud máte elektrické topení nebo klimatizaci, programovatelné termostaty vám umožní nastavit topení nebo chlazení zejména do těch částí dne, kdy je elektřina levnější. Ve zbytku dne můžete již pouze temperovat a teplotu udržovat.

Chytrý termostat – jak ho vybírat a kolik stojí? | Klik.cz
Chcete ušetřit za vytápění? Ovládat topení doma i na dálku?

Nabití elektrického vozidla

Pokud vlastníte elektrické vozidlo, můžete plánovat nabíjení tak, aby probíhalo v hodinách, kdy je nízký tarif aktivní. To může výrazně snížit náklady na provoz vozidla.

Nízký tarif elektřiny: Jak vyzrát na zdražování energií?

Dříve bylo využívání nočního proudu takřka rituální záležitostí – čekalo se na určitý čas, kdy bylo možné využívat levnější elektřinu. Avšak v dnešní době přicházejí moderní technologie a přístup k nočnímu proudu se změnil.

Distributoři elektřiny nyní mohou levnější tarif nabízet mnohem flexibilněji a komplexněji , reagují na různé faktory, jako je aktuální poptávka a nabídka na trhu.
noční proud tarif

Noční proud již i v průběhu dne

Nízký tarif (dříve známý jako noční proud) byl rozprostřen do různých částí dne. To znamená, že spotřebitelé mohou využívat levnější elektřinu během širokého časového okna. Tato modernizace má několik výhod:

  • umožňuje lidem plánovat svou energetickou spotřebu podle svých potřeb a životního stylu,
  • ruku v ruce s ekonomickou úlevou domácímu rozpočtu jde i zvýšení komfortu,
  • již není třeba mrznout u studených akumulačních topidel a čekat na vhodnou dobu k zatopení.
Rok 2021 přinesl mnoho změn na trhu s elektřinou. Dodnes se potýkáme s jejich vlivem na naše každodenní životy a rodinné rozpočty. Cena elektřiny začala stoupat a někteří dodavatelé elektřiny se potýkali s obtížemi, kterým nedokázali čelit. Výsledkem bylo ukončení činnosti některých dodavatelů. Mnoho domácností a firem muselo čelit výraznému nárůstu svých účtů za elektřinu.

Tato situace vyžaduje opatření a plánování, abychom byli schopni zvládnout náklady na elektřinu a minimalizovat jejich dopad na naše rozpočty. Jednou z cest, jak výdaje snížit je právě využití nízkého tarifu (dříve nočního proudu). Je důležité být informovanými a proaktivními spotřebiteli, abychom mohli efektivněji spravovat naše energetické náklady a minimalizovat jejich dopad na naše domácnosti.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: