Aktuální rekordní ceny elektrické energie jsou důvodem, proč řada lidí uvažuje nad tím, jak svůj účet za elektřinu co nejvíce snížit. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je omezení spotřeby těch spotřebičů, které energie takzvaně žerou nejvíce. Které z nich to jsou? To vám napoví výpočet spotřeby elektrické energie .

Výpočet spotřeby elektrické energie

Jak zjistíte, kolik peněz ročně zaplatíte za provoz lednice nebo třeba počítače? Prostřednictvím příkonu daného spotřebiče, který se uvádí ve wattech (W). Příkon udává, kolik wattů za hodinu přístroj spotřebuje.

💡
Příkon je třeba vynásobit počtem hodin, po které spotřebič používáte. Vzhledem k tomu, že dodavatelé udávají cenu za 1 kWh, nikoliv za 1 W, výsledek je nutné vydělit 1.000.

Praktický příklad: Roční spotřeba počítače

Počítač má příkon okolo 120 W, řekněme, že ho denně používáte 4 hodiny, tedy 1.460 hodin ročně. Roční spotřeba notebooku by tak činila 175.200 W (120 W * 1 460 hodin), tedy 175,2 kWh.

Kolik byste za provoz notebooku ročně zaplatili? Aktuálně se pro rok 2023 průměrná cena elektřiny pohybuje okolo 5,93 Kč za 1 kWh elektřiny. Stačí tak tuto částku vynásobit 175,2 kWh. Za rok za provoz počítače s příkonem 120 W, na kterém každý den pracujete 4 hodiny, zaplatíte 1.039 Kč.

Je třeba ale také dodat, že každý počítač má jiný příkon, v případě herního počítače, který je náročný na grafiku, a tím pádem i spotřebu energie, může cena vzrůst i o několik tisíc korun.

srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na elektřině? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny zdarma!
vzorec pro výpočet spotřeby elektrické energie trouby
Spotřeba závisí i na době, po jakou daný spotřebič používáte.

Které spotřebiče jsou největší žrouti energie?

O tom, který spotřebič se v domácnosti nejvíce prodraží, rozhoduje nejen jeho příkon, který se u jednotlivých spotřebičů značně liší, ale také doba, po kterou je spotřebič v provozu. Zatímco příkon počítače se pohybuje okolo 120 W a příkon notebooku jen okolo 40 W, rychlovarné konvice mívají příkon okolo 1.900 W.

To zní v porovnání s příkonem PC nebo notebooku děsivě, na druhou stranu rychlovarnou konvici obvykle nepoužíváte déle než několik minut denně.
Spotřebič Obvyklá spotřeba elektřiny ve W Spotřeba 1 kWh (5,93 Kč) se rovná
Pračka 425 3 prací cykly
Myčka na nádobí 1800 33 minut provozu
Plazmová televize 344 174 minut používání
Mikrovlnná trouba 1500 40 minut provozu
Rychlovarná konvice 1900 31 minut provozu
Nabíječka na telefon 4 278 nabytí
energetický štítek u spotřebičů
Při nákupu spotřebičů se řiďte i energetickým štítkem.

Co vám o spotřebě spotřebičů řekne energetický štítek?

Je třeba říci, že některé spotřebiče nespotřebovávají energii po celou dobu provozu stejně, takže výpočet nemusí zcela odpovídat realitě. Například pračka spotřebuje nejvíce energie ve chvíli, kdy ohřívá vodu a spotřeba energie lednice se mění na základě toho, jak často ji otevíráte apod.

Jak se tedy dopočítat k výsledné částce? Jednoduše, a to díky energetickému štítku, který obsahuje i roční spotřebu uvedenou přímo v kWh. Tento údaj tedy stačí vynásobit vaší cenou za 1 kWh energie a budete mít jasno v tom, kolik ročně zaplatíte. U lednice je roční spotřeba elektřiny počítaná při provozu 24 hodin denně a u myčky a pračky pro 100 mycích cyklů.

Tip! Přečtěte si, jestli se vyplatí prodloužená záruka na spotřebiče v domácnosti.

Získejte přehled díky měřiči spotřeby elektrické energie

Pokud chcete přesně vědět, kolik elektrické energie spotřebují jednotlivá zařízení ve vaší domácnosti, doporučujeme si pořídit měřič spotřeby elektrické elektřiny. Jedná se o praktického pomocníka, který má podobu zásuvkového adaptéru.

💡
Jak na to? Stačí ho zapojit do zásuvky a do něj připojit kabel od daného spotřebiče. Měřič bude monitorovat jak okamžitou, tak i průměrnou spotřebu energie. Jeho cena se pohybuje okolo 300 Kč, takže se nejedná o nijak nákladnou investici.

Výpočet spotřeby elektrické energie vám umožní zjistit, který ze spotřebičů ve vaší domácnosti spotřebovává nejvíce elektrické energie. Jakmile to budete vědět, můžete ušetřit nemalé peníze tím, že omezíte jeho provoz nebo ho nahradíte úspornějším spotřebičem.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: