Bydlíte v menším bytě, nebo naopak ve velkém domě a zajímá vás, jak se liší spotřeba energie u těchto nemovitostí? V tomto článku se zaměříme na to, jaká je průměrná spotřeba kWh za den u domácností, které elektřinou jen svítí nebo jí ohřívají vodu i těch, které elektřinu používají k vytápění.

Co vše ovlivňuje spotřebu energie?

Průměrná spotřeba elektřiny u rodinného domu nebo bytu se odvíjí od celé řady parametrů. Klíčové je zejména to, na co se elektřina v domácnosti používá, jestli i na topení, nebo jen ke svícení, ohřevu vody nebo napájení spotřebičů.

Spotřeba energie je závislá na velikosti bytu nebo domu a počtu osob, které v domácnosti bydlí a jejich životním stylu.

Jaká je průměrná spotřeba kWh za den českých domácností?

Podle společnosti ČEZ průměrná domácnost v České republice spotřebuje okolo 3.500 kWh ročně (cca 9,5 kWh za den).

Pokud domácnosti elektřinu používají jen k obsluze spotřebičů, spotřeba se bude pravděpodobně pohybovat okolo 2.000 kWh za rok (cca 5,5 kWh za den).

Led žárovky: Jak mohou snížit vaše náklady? | Klik.cz
Na účtech za energie se výrazně projevuje nejen topení a provoz domácích spotřebičů, ale také svícení. Hledáte způsob, jak ušetřit za svícení?

Průměrná spotřeba energie: Svícení a provoz spotřebičů

Odpověď na otázku, jaká je spotřeba energií u domácností, které elektřinu používají ke svícení a provozu spotřebičů, je závislá jednak na velikosti domácnosti a jednak na počtu, četnosti používání a energetické třídě spotřebičů.

💡
Průměrná spotřeba elektřiny u malého a středního rodinného domu se pohybuje okolo 2 .000 až 3.000 kWh za rok (cca 5,5 až 8,2 kWh za den).
spotřeba elektřiny v domě

Průměrná spotřeba energie: Ohřev vody

S jakou spotřebou energie byste měli počítat, pokud používáte elektřinu k ohřevu vody?

Obecně se kalkuluje s tím, že jedna osoba za den spotřebuje zhruba 60 litrů vody.

Spotřeba se tak bude odvíjet od počtu osob žijících v domácnosti. Spotřeba elektřiny na ohřev vody v rodinném domě připadá zhruba na 1.200 kWh za rok na osobu (cca 3,3 kWh za den).

srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na elektřině? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Vyzkoušejte náš srovnávač cen elektřiny zdarma!

Průměrná spotřeba energie: Topení

Dle údajů statistického úřadu z loňského roku elektřinou v České republice topí 18,1 % domácností, tedy šestina všech českých domácností. Ti, kteří elektřinu používají nejen k ohřevu vody, svícení a provozu spotřebičů, ale také k topení, pochopitelně musí počítat s nejvyššími účty za elektřinu.

S jakou průměrnou spotřebou energie za den počítat, pokud používáte elektřinu i k vytápění domácnosti?
To záleží na tom, jaké jsou tepelné ztráty nemovitosti (spotřeba se bude výrazně lišit u starých domů a nízkoenergetických či pasivních domů), jaké jsou návyky rodiny (na kolik stupňů domácnost vytápíte…) a také jak je elektrické topení řešené (přímotopy, tepelné čerpadlo…).

Příklad: Topení elektřinou v bytě

Vezměme si jako příklad starší byt, který má kolem sebe z každé strany byty a prošel celkovou rekonstrukcí, a to včetně kvalitního zateplení a výměny oken.

V případě, že by domácnost elektřinu používala jak k vaření, tak i k ohřevu vody a vytápění, mohla by spotřebovat jen okolo 1.000 kWh elektřiny ročně (cca 2,7 kWh za den).

spotřeba kwh za den v bytě

Příklad: Topení elektřinou v rodinném domě

Spotřeba energie se může značně navýšit v případě velkých, starších nemovitostí s vysokými tepelnými ztrátami.

Pokud by rodina žila v nezatepleném starém domě a jako primární zdroj vytápění používala elektřinu (tepelné čerpadlo), mohla by za rok protopit i okolo 12.000 kWh (cca 33 kWh za den).

Jak na výpočet spotřeby elektrické energie? Návod | Klik.cz
Aktuální ceny elektrické energie jsou důvodem, proč řada lidí uvažuje nad tím, jak svůj účet za elektřinu snížit.

Z čeho se skládá cena elektřiny?

Cena elektřiny je složená ze dvou složek, a sice z regulované a neregulované části:

  • Cenu regulované složky stanovuje Energetický regulační úřad a její výše je v rámci distribučního území neměnná. Zákazníci ji tedy nemůžou nijak ovlivnit. Tato složka zahrnuje různé poplatky spojené s dopravou elektřiny k zákazníkovi.
  • Částku, kterou však ovlivnit můžete, je ta za neregulovanou neboli obchodní cenu. Tuto částku totiž platíte dodavateli, kterého si můžete sami vybrat. Neregulovaná složka ceny elektřiny se dělí na dvě části – na platbu za odebranou energii a měsíční paušál. Obě tyto složky si stanovuje dodavatel energií.

Nyní už snad máte lepší představu o tom, jaká je průměrná spotřeba kWh za den u různých nemovitostí. Pokud chcete za elektřinu ušetřit, jednou z možností je změna dodavatele. Nabídky jednotlivých dodavatelů můžete jednoduše porovnat pomocí online srovnávače.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: