Jedním z důležitých témat, které dnes rezonují společností, jsou vysoké ceny energií, vzhledem k tomu, že mají dopad na většinu Čechů. Trápí i vás vysoká spotřeba energie a uvažujete nad tím, kde ušetřit? Máme pro vás několik doporučení a tipů.

Podle průzkumu z loňského roku české domácnosti čtyři pětiny veškeré energie spotřebují na vytápění a ohřev vody, zbylá část spotřebované energie je nutná k vaření, osvětlení a provozu domácích spotřebičů.

Jak snížit výdaje za energie? Začněte u topení

Jak už jsme nastínili v úvodu, největší podíl na účtech za energie má vytápění. V první řadě byste se tedy měli zaměřit právě na topení. Možností, jak za topení ušetřit, je hned několik. Pojďme se na ně blíže podívat.

srovnání ceny energií
Srovnejte si ceny energií a zbytečně nepřeplácejte.
srovnání elektřiny
Tip! Víte, kolik zaplatíte za elektřinu? To závisí na dodavateli, od kterého elektrickou energii odebíráte. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny a zjistěte, jestli pro vás máme zajímavější nabídku.

1. Zbytečně doma nepřetápějte

Věděli jste, že každý stupeň navíc zvyšuje náklady na vytápění zhruba o 6 %? Podle britského ministerstva zahraničí je ideální teplota v interiéru mezi 18 až 20 °C. Pokud byste tedy pokoje vyhřáli ne na 20 °C, ale na 24 °C, zaplatili byste za topení takřka o čtvrtinu více peněz.

💡
V případě, že je vám doma chladno, zkuste se naučit nosit svetr, teplé ponožky a papuče, chladnější prostředí je lepší nejen pro váš účet za topení, ale i vaši imunitu. Je také třeba říci, že ne ve všech pokojích by měla být teplota stejná.

Jaká je tedy optimální teplota v jednotlivých místnostech?

  • Koupelna: 22 až 24 °C
  • Obývací pokoj a dětský pokoj: 20 až 22 °C
  • Ložnice a kuchyně: 18 °C
  • Chodby: 15 °C

2. Větrejte intenzivně, ale krátce

Je velmi důležité doma pravidelně větrat. Větrání totiž pomáhá bojovat s nadměrnou vlhkostí a kromě toho má i vliv na náš fyzický stav. Jak ale větrat během zimy, abyste nepřišli o cenné teplo? Vyhněte se otevírání oken na „ventilačku“ a otevřete okna dokořán maximálně na deset minut. Při správném větrání účty za topení nevzrostou, protože se vyhřáté stěny nestihnou zchladit.

3. Investujte do zateplení domu

Odborníci se shodují na tom, že je možné při správně realizovaném zateplení dosáhnout až 60% úspory nákladů. Návratnost investice je založená na tom, kolik zateplení domu stojí a o kolik snížíte zateplením roční spotřebu energie.

Zdroj fotografie: Fasády Šimek
Pokud byste například u rodinného domu s ročními náklady za energii 50.000 Kč zateplili fasádu, stropy a podlahy, mohli byste ušetřit cca 50 % výdajů za topení a návratnost investice by se pohybovala okolo 10 let.
led žárovky
Pořiďte si úsporné LED žárovky a nesviťte tam, kde není třeba.

4. Zvažte výměnu oken

Špatně izolovaná okna jsou dalším místem ve vašem domě, kudy může unikat teplo. Odhalit vám to pomůže zapálená svíčka. Pokud se její plamen v blízkosti oken hýbe, je někde problém. Vyměnit okna je investice, v dlouhodobějším horizontu se ale vyplatí. Značka Svět oken nabízí široký sortiment plastových a hliníkových oken české výroby.

Sviťte úsporně díky LED svítidlům

Nejjednodušším způsobem, jak ušetřit za svícení, je jednak vypínat světlo v místnostech, ve kterých se právě nepohybujete a jednak si pořídit LED žárovky. Ty totiž spotřebovávají až sedmkrát méně energie než žárovky běžné, jejich výhodou je i dlouhá životnost.

Vsaďte na úsporné spotřebiče

Investice do úsporných spotřebičů se možná může na první pohled zdát zbytečně nákladná. Pokud se však rozhodnete do úsporných spotřebičů investovat, můžete v dlouhodobém horizontu ušetřit i tisíce korun ročně. To, kolik energie spotřebič vyčerpá za rok, zjistíte díky energetickým štítkům.

Momentálně nově existují pouze kategorie A, B, C, D, E, F a G. Nejúspornější jsou spotřebiče označené písmenem A a nejméně úsporné písmenem G. Obecně je možné říci, že rozdíl mezi jednotlivými kategoriemi tvoří přibližně 20 % spotřeby energie.

spotřeba energie kalkulačka
Sledujte energetické štítky u spotřebičů.

Spotřeba energie: Kalkulačka

Chcete mít přehled o tom, kolik elektrické energie spotřebují spotřebiče, které máte doma a zjistit, kolik za provoz spotřebiče zaplatíte za měsíc nebo za rok? K výpočtu vám poslouží například tato kalkulačka, do které stačí zadat příkon spotřebiče, počet hodin, po které je v provozu, a také cenu za 1 kWh, již si účtuje váš dodavatel.

💡
Pokud chcete získat přesné údaje, můžete si koupit měřič spotřeby elektrické energie, jehož cena se pohybuje už okolo 200 Kč.

Existuje řada způsobů, jak se postarat o to, aby u vás byla spotřeba energie nižší než doposud. Kromě výše zmíněných tipů můžete ušetřit i díky pravidelné údržbě spotřebičů a kotle, odvzdušnění radiátorů, přechodem k levnějšímu dodavateli elektřiny nebo plynu či vypínáním spotřebičů ve chvíli, kdy je nepoužíváte.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: