Na účtech za energie se výrazně projevuje nejen topení a provoz domácích spotřebičů, ale také svícení. Hledáte způsob, jak ušetřit za svícení? Odborníci nám dávají za pravdu, že jsou přímou cestou k nižším účtům za energie LED žárovky.

Pojďme se podívat na to, proč se vyplatí si LED žárovky pořídit.

LED žárovky jsou až o 85 % úspornější

Staré žárovky vám účty za elektřinu dokáží pořádně navýšit. LED žárovky jsou úspornější než běžné a halogenové žárovky, ale také ty úsporné, oproti kterým spotřebovávají výrazně méně proudu.

Věděli jste, že pokud svítíte klasickými žárovkami, ve světlo se promění pouhých 8 % dodané elektřiny? Zbytek se přeměňuje v teplo.
Ve srovnání se starými žárovkami jsou LED žárovky úspornější až o 85 %.

Jaké jsou další výhody LED žárovek?

Úsporný provoz není jedinou výhodou LED žárovek. LED žárovky se mohou pochlubit také okamžitým náběhem na plný výkon, vysokou odolností a v neposlední řadě dlouhou životností.

💡
Nesporným kladem je také to, že jsou LED žárovky šetrné k životnímu prostředí, mají až 10krát vyšší účinnost než klasické žárovky a neškodí jim časté zapínání a vypínání.
Máte už doma LED žárovky?

Kolik peněz můžete ušetřit díky LED žárovkám?

Jak už jsme zmínili, staré žárovky se řadí k velkým žroutům energie. Pokud tyto žárovky nahradíte novými LED žárovkami, může se vám tato investice vrátit už během několika týdnů v závislosti na tom, jaký typ žárovky aktuálně používáte.

Na stránkách Šetří celé Česko si můžete úsporu při přechodu na LED žárovky jednoduše vypočítat.

Stačí zvolit typ žárovky, kterou používáte, svítivost žárovky a navolit, kolik hodin denně žárovka svítí. Abyste měli lepší představu o možné úspoře, připravili jsme si pro vás přehlednou tabulku.

led žárovky tabulka úspor

Výměna klasických žárovek za úsporné LED žárovky se nabízí jako jeden z nejlepších způsobů, jak v domácnosti, a ostatně i ve firmách, snížit náklady na svícení. Nejedná se však zdaleka o jedinou možnost.

srovnání cen elektřiny
Tip! Chcete ušetřit za elektřinu? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny elektřiny. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku.

Ušetřit můžete i díky těmto tipům:

Nezapomeňte zhasínat

Základní rada, která vám pomůže snížit účty za svícení, je zhasínání. Zhasnout byste měli v místnosti vždy, když z ní odcházíte na více než několik minut.

Kromě toho byste neměli osvětlení zapínat, pokud to není nezbytně nutné, a během dne se co nejvíce spoléhat na přirozené světlo zvenku.

Prozářit interiér nemusí jen osvětlení

Jak do pokojů během dne vnést dostatek denního světla, aniž byste museli zapínat světla? Možností je více. Podle bytových designérů dokáží interiér nejen opticky zvětšit, ale také prosvětlit správně umístěná zrcadla.

Pomáhá také světlá výmalba stěn, světlé podlahy a koberce nebo světlé doplňky.

Pečujte o světla

Účinnost osvětlení se snižuje ve chvíli, kdy jsou světla špinavá a zanesená prachem. Udržujete je proto v čistotě.

Led žárovky svícení budoucnosti

Využijte solární světla

Nejekonomičtějším způsobem, jak osvětlit zahradu, terasu nebo balkon, je využití solárních světel, která se nabíjejí ze slunce.

💡
LED žárovky jsou spojené s celou řadou výhod. Za největší výhodu tohoto typu žárovek se považuje úspora energie, která jde ruku v ruce s nižšími účty za svícení.

LED žárovky mimo jiné vynikají i dlouhou životností, odolností a vysokou účinností.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: