Vzhledem k tomu, že se nezadržitelně blíží topná sezóna, velké procento českých domácností hledá způsob, jak minimalizovat náklady za vytápění.

Při úspoře za vytápění hraje zásadní roli zateplení domu. Kolik peněz můžete díky zateplení domu ušetřit a jaké máte další možnosti, pokud nechcete platit závratné částky za topení?

Kolik ušetříte za energie při zateplení domu?

Kvalitní zateplení nemovitosti může být přímou cestou k citelné úspoře peněz. Pokud investujete do termoizolace obvodových stěn, podlahy a střechy, můžete snížit výdaje za vytápění i o 60 %.

Zateplením by podle odborníků měla projít každá nemovitost starší 30 let. K tomu, abyste vypočítali, za jak dlouhou dobu se vám vrátí investice do zateplení nemovitosti, potřebujete znát částku za zateplení domu a také to, o kolik snížíte roční spotřebu energie.

Abyste tuto představu získali, doporučujeme se obrátit na osvědčenou firmu, která pro vás připraví cenovou nabídku zateplení.

Výhody zateplení domu

Zateplení domu je kromě významné úspory nákladů spojené i s dalšími výhodami. Jakými?

  • prodloužení životnosti nemovitosti
  • funkční ochrana před povětrnostními vlivy
  • zvýšení tepelného komfortu domu
  • zvýšení estetické stránky domu
  • navýšení hodnoty nemovitosti
  • odstranění tepelných mostů, které vedou k tepelným ztrátám
  • možnost předejít plísním
srovnání elektřiny
Tip! Dům máte zateplený, ale víte kolik zaplatíte za elektřinu? To závisí na dodavateli, od kterého elektrickou energii odebíráte. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny a zjistěte, jestli pro vás máme zajímavější nabídku.
výhody zateplení domu

Dotace na zateplení domu

Zateplení fasády je finančně nákladnou záležitostí, která se však v průběhu času vrátí právě prostřednictvím nižších účtů za topení.

Na financování zateplení domu navíc nemusíte být sami. Využít můžete například dotace z programu Nová zelená úsporám.
Dotace na zateplení rodinných i bytových domů budou k dispozici už od září 2023. Pro rok 2023 v tomto programu došlo k výraznému navýšení dotací právě na zateplení. Žadatelé, kteří dům zateplí komplexně, mohou nově získat až 950 tisíc korun (dříve byla maximální částka 650 tisíc korun).

Jak ušetřit na nákladech za vytápění?

Zateplení fasády není jedinou možnou cestou, jak snížit náklady za topení. Přikročit můžete i k několika dalším opatřením, které budou šetřit vaši peněženku. Jakým?

Místnosti vytápějte na správnou teplotu

Typickým nešvarem českých domácností je přetápění. V souvislosti s nastavováním teploty je však třeba říci, že každý stupeň navíc vede k průměrnému zvýšení nákladů za topení o 6 %.

💡
Pokud byste tedy termostat nastavovali o čtyři stupně více, než je nutné, zaplatili byste za topení zhruba o čtvrtinu navíc. A to už je dost, že?
úspory při zateplení domu

Nepodceňujte odvzdušnění radiátorů

Pokud máte zapnuté topení naplno, ale topení nehřeje tak, jak má nebo hřeje jen v některých místech, může být topení zavzdušněné. To, že je ústřední topení zavzdušněné, poznáte jednak podle toho, že netopí dobře a jednak tak, že se z něj ozývají šplouchavé zvuky.

Odvzdušnění radiátorů je poměrně jednoduché, za pomocí odvzdušňovacího klíče ho hravě zvládnete sami.

Nenechejte byt nebo dům prochladnout

I když by se mohlo zdát, že je dobrý nápad topení vypnout, jakmile odejdete do práce, opak je pravdou. Odborníci radí topení pouze stáhnout, pokud by totiž došlo k tomu, že by místnosti vychladly, byla by potřeba více energie na to, aby se teplota opět vyšplhala na požadovanou výši.

Pořiďte si speciální hliníkové fólie za topení

Část tepla z radiátorů uniká ven stěnami. Tento problém však můžete vyřešit tím, že si pořídíte speciální hliníkové folie, které se umísťují za topení. Tyto folie fungují tak, že teplo odráží do prostoru.

Uvažujete o pořízení nových oken? Okna patří k místům, která jsou spojená s největšími tepelnými úniky. Díky novým oknům je dle odborníků možné ušetřit i 30 až 40 % nákladů za vytápění domu či bytu.
půjčky
Tip! Zvažujete menší rekonstrukci vašeho domu či bytu? Nemáte dostatek financí? Porovnejte si půjčky jedním klikem a najděte tu s nejlepším úrokem.

Topná sezóna v České republice trvá zhruba osm měsíců a tyto měsíce jsou spojené se zvýšenými náklady na bydlení, které mohou významně zatížit váš rozpočet. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak snížit náklady za topení, je zateplení domu. Zateplení domu může znamenat až 60% úsporu za vytápění.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: