Pokud uvažujete o koupi bytu, pozemku či domu nebo plánujete stavbu domu a potřebujete si vzít hypotéku, pak pravděpodobně bedlivě sledujete úrokové sazby. Ty ještě v roce 2023 dosahovaly rekordní výše. Od roku 2024 si spotřebitelé slibují pokles úrokových sazeb a oživení trhu s hypotékami. Jaký vývoj úrokových sazeb hypoték v roce 2024 očekávají odborníci? Opravdu dojde k poklesu?

Úrokové sazby v roce 2024

Rok 2023 byl stále spojený s rekordně vysokými úrokovými sazbami, které od začátku roku 2023 velmi pozvolna klesaly. Za posledních 20 let šlo dokonce o nejvyšší hodnoty. Jaká je situace v roce 2024?

💡
Z nejnovějších údajů České bankovní asociace vyplývá, že průměrná úroková sazba nových hypoték klesla v lednu 2024 na 5,54 % z prosincových 5,65 %. Jde tak o nejnižší úrokovou sazbu hypoték od července 2022.

Meziměsíční pokles o více než 0,1 procentního bodu představuje nejvýraznější pokles od začátku roku 2023. I nadále jsou ale hypoteční úrokové sazby nadprůměrné.

Dojde během roku 2024 k dalšímu poklesu úrokových sazeb?

Do vývoje úrokových sazeb hypoték 2024 se promítá několik faktorů. Mezi nejdůležitější patří vývoj základních sazeb ČNB, vývoj podobných sazeb v zahraničí, očekávaná míra inflace a celkový ekonomický vývoj. Ze strany centrální banky se očekává další pozvolné snižování základních sazeb. S jistotou však nikdo nedokáže říci, zda během roku 2024 dojde k výrazným změnám výše úrokových sazeb.

💡
Bankovní rada ČNB snížila během únorového jednání dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu. Její hodnota je tak nově 6,25 %. Z tohoto rozhodnutí se dá očekávat další pokles úrokových sazeb hypoték. Repo sazba je jeden z nástrojů, kterým centrální banka ovlivňuje krátkodobé tržní úrokové sazby a množství peněz v oběhu.
porovnání hypotéky
Předtím, než se rozhodnete pro hypotéku, porovnejte si více nabídek bank.

Vzít si v roce 2024 hypotéku?

Řada lidí si aktuálně pokládá otázku, jestli si i přes vysoké úrokové sazby vzít hypotéku nebo raději počkat. Odborníci doporučují žádost o hypotéku dobře promyslet a vypočítat si, zda budete schopni bez problémů hypotéku splácet a vždy myslet i na rezervu.

Pokud však splňujete potřebné podmínky pro získání hypotéky a kupujete dům, pozemek či byt za dobrou cenu, nemusí se vyplatit otálet, a to i přes riziko fixace vyšších úroků, hypotéku je totiž možné refinancovat.

hypotéky
Tip! Zvažujete hypotéku na nový dům, byt nebo chatu? Porovnejte si nezávazně nabídky bank a vyberte si tu s nejlepším úrokem. Online a nezávazně.

Dopad úrokové sazby na výši měsíční splátky hypotéky

Výše úrokové sazby má zásadní vliv na výši měsíční splátky hypotéky. Řekněme, že byste si chtěli vzít hypotéku 3.000.000 Kč a chtěli byste ji splácet 30 let.

💡
Porovnejme měsíční splátky v případě úrokové sazby 2,43 % (průměr v září 2021) a úrokové sazby 5,54 % (průměrná úroková sazba nových hypoték v lednu 2024). S úrokovou sazbou 2,43 % by činila měsíční splátka 11.745 Kč, s úrokovou sazbou 5,54 % by se jednalo o 17.109 Kč. Rozdíl by tedy činil 5.364 Kč za měsíc.

TIP: Odborníci doporučují při sjednávání hypotéky fixaci 3 roky

V případě, že vás nezastavily vysoké úrokové sazby a plánujete si vzít hypotéku, čeká vás rozhodnutí, jakou dobu fixace zvolit.

Podle odborníků je dnes ideální volbou fixace na tři roky.
útulné moderní bydlení
Pokles úrokové sazby hypoték v brzké době neočekávejte.

Jaký vývoj úrokových sazeb se očekává v následujících letech?

V roce 2024 se čeká, že bude postupně docházet k poklesu inflace. To by pro ČNB mohl být další důvod pro snižování základních úrokových sazeb. Odborníci odhadují, že by se úrokové sazby hypoték mohly dostat až na 4 %.

💡
A jak by se měly úrokové sazby vyvíjet v následujících letech? Další prognózy pracují s úrokovou sazbou kolem 3,5 % v roce 2025.

Vývoj úrokových sazeb hypoték: Graf ČBA

Úrokové sazby hypoték vycházejí ze základních úrokových sazeb České národní banky. Může je ale zvýšit například očekávaná inflace nebo zhodnocení rizikovosti klienta, který si hypotéku sjednává. Jak se vyvíjely průměrné hypoteční sazby v minulých měsících?

Zdroj: https://www.cbamonitor.cz/aktuality/cba-hypomonitor-urokova-sazba-klesla-na-554

Je velmi těžké předpovídat vývoj úrokových sazeb hypoték, protože do hry může vstoupit řada faktorů. Většina odborníků předpokládá, že by mohlo postupně docházet k poklesu úrokových sazeb a tedy k celkovému oživení nákupů nemovitostí.