Článek se zaměřuje na problematiku financování mobilních domů v České republice. Popisuje možnosti získání hypoték na mobilní domy a uvádí také alternativní formy financování, jako jsou leasing či spotřebitelské úvěry.

Cenově dostupné bydlení – mobilní dům

Mobilní dům může být v mnoha případech cenově výhodným řešením vašeho bydlení. Zde je několik faktorů, proč tomu tak je:

  • nízké pořizovací náklady,
  • nižší náklady na údržbu,
  • flexibilita,
  • ekologický aspekt.
mobilní dům interiér
Bydlet můžete v souladu s přírodou.

Hypotéka na mobilní dům v České republice

V České republice je možné získat hypotéku na mobilní dům, avšak podmínky mohou být odlišné od hypoték na klasické nemovitosti.

Základní podmínkou pro získání hypotéky na mobilní dům je mít příjem, který by měl být dostatečně vysoký na splácení měsíčních splátek hypotéky. Dále je potřeba mít alespoň částečně zajištěno financování mobilního domu vlastními prostředky.

A v neposlední řadě je třeba, aby dům nebyl tzv. na kolečkách, ale byl umístěn alespoň na betonových patkách.

Nejedná se tedy o pojízdný – mobilní dům v tom pravém slova smyslu. Ale dovezou vám jej hotový – na klíč. A když budete v budoucnu chtít, dá se přestěhovat jinam.
Na bydlení v maringotce vám zatím banky nepůjčí.

Nejčastější podmínky pro získání hypotéky na mobilní dům

  • Jelikož mobilní dům není trvale umístěn na pozemku, mohou banky vyžadovat dodatečné zajištění v podobě zástavy pozemku, na kterém bude mobilní dům umístěn.
  • Banky také mohou vyžadovat, aby mobilní dům byl umístěn na místě, které je určeno k bydlení.
  • Další rozdíl oproti hypotékám na klasické nemovitosti může být v maximální výši poskytovaného úvěru. Ta může být nižší než u klasických hypoték a bývá závislá na hodnotě mobilního domu a dalších faktorech.

Při sjednávání hypotéky na mobilní dům je důležité pečlivě prozkoumat nabídky od různých bank a porovnat podmínky. Zohlednit je potřeba nejen výši úrokové sazby, ale také poplatky a další podmínky, které mohou mít vliv na celkovou výši nákladů.

hypotéky
Tip! I mobilní dům může být vaše pevná základna a klidné místo pro život. Se správnou hypotékou se tento sen může stát realitou rychleji, než si myslíte. Využijte náš srovnávač a objevte možnosti, které vám otevřou dveře k vlastnímu domovu. Online a nezávazně.
žena na terase mobilního domu
Dnes již není problém získat hypotéku na mobilheim.

Hypotéka na celoroční mobilní dům

Banky již běžně poskytují hypotéky na mobilní domy. Podmínky se mohou lišit v závislosti na konkrétní nabídce a situaci žadatele. Nicméně, před finálním rozhodnutím o sjednání hypotéky na mobilní dům doporučujeme ověřit si aktuální podmínky u konkrétní banky a nechat si poskytnout detailní informace o úvěru.

Které banky je možné o hypotéku na mobilní dům požádat?

  • Equa bank,
  • Mbank,
  • Hypoteční banka,
  • a další postupně přibývají, liší se jen podmínky poskytnutí úvěru.

Alternativní financování mobilních domů

Kromě hypoték nabízejí některé společnosti v České republice alternativní formy financování mobilních domů, jako jsou například:

Leasing – některé leasingové společnosti nabízejí leasingové smlouvy na mobilní domy, které lze využít k financování nákupu nového nebo použitého mobilního domu.
Spotřebitelský úvěr – některé banky a nebankovní poskytovatelé úvěrů nabízejí spotřebitelské úvěry, které lze použít k financování mobilního domu. Tyto úvěry mají obvykle kratší dobu splatnosti a vyšší úrokové sazby než hypotéky.
Americká hypotéka – banku v tomto případě nezajímá, na co konkrétně peníze potřebujete. Za půjčené peníze ale ručíte jinou nemovitostí.

💡
Mobilní dům je v České republice stále relativně novým fenoménem, a proto není nabídka hypoték na něj tak široká jako u klasických nemovitostí. 

Je tedy možné financovat nákup mobilního domu pomocí hypotéky, ale je důležité provést podrobnou analýzu všech možností financování a porovnat podmínky jednotlivých produktů. Připravte se také na to, že banka bude vyžadovat alespoň částečné kotvení domu k pozemku. Rovněž budete nejspíš muset ručit další nemovitostí.