V České republice už v roce 2020 klasické papírové dálniční známky nahradily dálniční známky elektronické. Kolik aktuálně stojí dálniční známka, jak probíhá kontrola dálniční známky a co vám hrozí, pokud na české dálnice vyrazíte bez ní?

Změny spojené s dálničními známkami v roce 2024

V roce 2024 došlo ve spojitosti s dálničními známkami k několika změnám. Od 1. ledna 2024 umožňuje systém nastavit začátek platnosti kuponu s předstihem jen 30 dní, ještě v roce 2023 se však jednalo o tříměsíční předstih.

Od 1. března 2024 dojde také k výraznému zvýšení ceny roční dálniční známky z původních 1.500 Kč na 2.300 Kč.

Kupony s kratší platností se naopak mírně zlevňují a přibývá jednodenní dálniční známka. Ta má platnost pro kalendářní den, nikoliv 24 hodin.

Kdo může jezdit po dálnicích zdarma?

Od začátku března 2024 mohou zdarma po českých dálnicích jezdit pouze auta čistě na elektronický nebo vodíkový pohon. Velké změny se tak týkají dalších ekologických vozidel. Auta na CNG a bioplyn mohou počítat s poloviční cenou dálniční známky.

Majitelé plug-in hybridů, kteří byli doposud od platby dálniční známky osvobozeni, stejně jako majitelé vozidel se speciální registrační značkou EL, budou platit sníženou taxu. Podmínkou zůstávají normované emise CO2 do 50 g/km.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Systému pro koupi e-známek

Dálniční známku je možné jednoduše zakoupit online prostřednictvím systému pro koupi elektronické dálniční známky na webu edalnice.cz.

V roce 2024 došlo k propojení tohoto systému s Registrem silničních vozidel.
Pokud budete tedy kupovat dálniční známku od 1. března 2024 stačí pouze zadat SPZ svého vozu a systém automaticky nastaví výši poplatku na základě registrovaného pohonu auta.

Správa dálniční známky

Díky sytému pro elektronické známky získáte o zakoupeném kuponu přehled, po zadání autorizačního kódu můžete kdykoliv zjistit stav platnosti dálniční známky. Ještě před začátkem platnosti můžete také změnit počáteční datum platnosti a u kontaktního e-mailu si můžete navolit, že chcete dostat upozornění před koncem platnosti.

dálniční známka kontrola

Cena dálniční známky pro rok 2024

Kolik za českou dálniční známku v roce 2024 zaplatíte?

Kontrola dálniční známky

Nyní už se dostáváme k tomu, jak vlastně probíhá kontrola elektronické dálniční známky. Platnost dálniční známy při běžných silničních kontrolách ověřují příslušníci Policie ČR a Celní správy pomocí speciálních tabletů s připojením na on-line databázi.

Ke kontrole dálničních známek využívají také kamery na svých autech a na mýtných branách, které snímají SPZ. Platnost dálniční známky si mohou také ověřit u projíždějících vozidel. Systém napojený na kamery totiž automaticky kontroluje platnost dálniční známky a posílá informace do tabletů hlídkám v terénu.
jak se vyhnout kontrole dálniční známky

Jaké hrozí pokuty za jízdu bez dálniční známky?

Pokud se vydáte na dálnice bez platné dálniční známky, hrozí vám na místě pokuta až do výše 5.000 Kč, ve správním řízení se však může pokuta vyšplhat až na 20.000 Kč.

Vzhledem k tomu, že kontrola dálničních známek probíhá nejen prostřednictvím Policie ČR a Celní správy, ale také speciálních kamer, které snímají SPZ, existuje poměrně vysoké riziko, že dostanete za jízdu bez dálniční známky pokutu. Nevyplatí se tedy riskovat.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: