Na pojem zelená energie narážíme v médiích prakticky denně. Argumentů pro její použití je mnoho. Často slyšíme o udržitelnosti, objevuje se ekologický aspekt, úspory. Mezi zdroje zelené energie patří také solární panely. Už jste o nich také uvažovali?

Co je to zelená energie?

Prakticky neexistuje jediná nezpochybnitelná definice pojmu zelená energie. Obvykle ji popisujeme jako energii z obnovitelných zdrojů. Často se hovoří o zelené energii v případě, že se energie vyrábí a spotřebovává bez výrazného negativního vlivu na životní prostředí.

Opakem je energie vyrobená z neobnovitelných zdrojů, fosilních paliv. Problémem těchto zdrojů je vypouštění škodlivých látek do ovzduší při jejich spalování.

Mezi typické zdroje zelené energie patří:

  • voda,
  • vítr,
  • sluneční záření,
  • biomasa,
  • geotermální (energie zemského jádra).
Ekologické bydlení: Domy v zemi nejsou pro hobity | Klik.cz
Domy v zemi již dávno nejsou jen pro hobity. V dnešní době se otevírají nové perspektivy pro udržitelné formy bydlení.

K přeměně vzniklé energie na elektrickou se využívají:

  • vodní elektrárny,
  • větrné elektrárny,
  • solární panely,
  • tepelná čerpadla.

Právě po solárních panelech byla v posledních letech obrovská poptávka. Jde totiž o způsob výroby elektřiny, který mohou využít i samotné domácnosti.

solární panely na chatě

Solární energie

Ze slunce se energie získává prostřednictvím fotovoltaických systémů a solárních termických kolektorů. Fotovoltaické systémy přeměňují sluneční záření na elektřinu. Solární termální kolektory přeměňují sluneční záření na tepelnou energii, která může ohřívat vodu v domácnostech i průmyslových podnicích.

Solární panely jsou vyrobené z vodivého křemíku. Dopadem slunečního záření na něj vzniká stejnosměrný proud. Fotovoltaika má k sobě zapojený střídač, který ze stejnosměrného vyrábí střídavý proud.
pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt.

Solární panely fungují a vyrábí elektřinu nejen za slunečných dnů.

Produkují ji i ve chvílích, kdy je pod mrakem. Její množství je o něco menší.

Pokud za slunečného počasí vyrobíte více, než dokážete v danou chvíli spotřebovat, máte v současné chvíli několik možností. Energii si můžete uložit v baterii a využít ji později, nebo ji můžete dát do sítě. Třetí variantou je virtuální baterie, kdy si energii ukládáte u dodavatele a podle potřeby ji čerpáte. Další možností je využít přebytky na ohřev vody v bojleru.

solární energie pole s panely

Kde všude lze využít solární panely?

Možností, kde se dají solární panely využít, je hodně.

1. Domácnosti. Typické je využití solárních panelů na výrobu elektřiny pro běžné domácí potřeby. Pokryje např. osvětlení, vytápění a chlazení. Solární panely mohou také napájet domácí spotřebiče, jako jsou lednice, pračky a televize. Ale také elektroauto.

2. Průmysl. V průmyslu se solární energie využívá k napájení strojů a zařízení. To může zahrnovat vše od výrobních linek po těžební zařízení.

3. Zemědělství. V zemědělství se solární panely často využívají k napájení zavlažovacích systémů a k pohonu strojů. Solární energie může také napájet zařízení pro chov zvířat, jako jsou mlékárny a drůbežárny.

Pojišťujeme elektroauta: Nyní pod naší ochranou | Klik.cz
Elektromobily jsou na silnicích častěji. Ne všechny pojišťovny nabízí jejich pojištění, ale od léta Klik.cz srovnává i pojištění elektroaut.

4. Doprava. Solární energie se také stále více využívá v dopravě. Některé elektrické vozy a lodě mohou být napájeny solárními panely. Existují dokonce i solární letadla.

5. Veřejné prostory. Ve veřejných prostorách, jako jsou parky a náměstí, mohou solární panely napájet veřejné osvětlení, nabíjecí stanice pro elektrická vozidla a další veřejné zařízení jako ukazatele, informační tabule.

6. Vesmírné mise. Solární panely jsou také klíčové pro vesmírné mise. Satelity, meziplanetární sondy a Mezinárodní vesmírná stanice využívají solární energii k napájení svých systémů.

Kam můžete dát v domácnosti solární panely?

Solární panely se na rodinných domech nejčastěji umisťují na střechy na jižní a jihovýchodní stranu. Bývají obvykle nejvíce vystaveny slunci. Další možností jsou stěny domu, pokud jsou dostatečně natočené na slunce.

💡
Pokud máte dostatek prostoru, můžete solární panely umístit také do zahrady. To může být užitečné, pokud je střecha ve stínu nebo pokud chcete panely umístit mimo dům.

Existují speciální solární panely, které mohou být instalovány na okna. Tyto panely jsou průhledné a mohou být použity jako alternativa k tradičním záclonám nebo žaluziím.

Pojištění tepelného čerpadla krok za krokem | Klik.cz
S instalacemi tepelných čerpadel se doslova roztrhl pytel. Zapomíná se však na jeden aspekt. Pojištění. Jak pojistit tepelné čerpadlo?

Domácí solární elektrárna vyjde obvykle na částky od 200.000-600.000 korun. Nejdražší je baterie. Každá vyjde na 35.000 korun. Solární panel vychází na cca 5.000-10.000 korun.

Na solární panely je možné čerpat dotace. Existují různé programy a jednou z možností je Zelená úsporám.

Nejde čistě jen o podporu solárních panelů. Smyslem je motivovat k celkovým renovacím rodinných domů. Proto je nejvyšší výhoda spojena právě s renovací. Celkově jde o zlepšení komfortu bydlení. Pokud majitelé nemovitosti spojí instalaci solárních panelů se zateplením, mohou dosáhnout až na 200.000 korun. Bez zateplení je čeká dotace až 160.000 korun.
Maximum energie předané do sítě je omezené na 50 %. Zbytek by měl jít na vlastní spotřebu.

Vzhledem k výši částky, kterou za solární panely dáte, je vhodné sjednat pojištění majetku, které pokryje i solární panely. Každá pojišťovna přistupuje k solárním panelům jinak. U někoho stačí zvýšit pojistnou částku pojištění nemovitosti. U jiných pojišťoven je nutné specifikovat ve smlouvě, že pojišťujete přímo solární panely. Instalací elektrárny to prostě nekončí.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: