Netradiční přestavby jsou hitem posledních let. V době koronavirové pandemie vzrostl zájem o chaty a různé způsoby rekreace. Rozšířilo se i ubytování ve vagonech nebo bydlení v maringotce. Jak taková rekonstrukce maringotky vypadá?

Rekonstrukce maringotky není výrazně nic složitého a v zásadě ani přehnaně finančně náročného. Trocha trpělivosti a fantazie se vám ale bude hodit. Pokud se dokážete uskromnit, může být maringotka příjemnou alternativou k chatám.

Při správné opravě jde o střechu nad hlavou, která nebude v dalších letech potřebovat žádné výrazné zásahy a vy si můžete jen užívat kontakt s přírodou.
bydlení v maringotce

Na kolik vyjde obytná maringotka?

Plně vybavená nová maringotka připravená k nastěhování vychází na cca 1.500.000 korun. Prostě kompletní a připravená k maximálnímu pohodlí - nové podlahy, koupelna, kuchyňský kout, nábytek, kamna, postele.

Naopak nová maringotka jen v základním provedení, tedy samotná konstrukce, okna, dveře a povrchově upravené stěny, vychází zhruba na 800.000 korun. 
Maringotka z druhé ruky, která je připravena k rekonstrukci, se dá pořídit za 200.000 korun.
půjčky
Tip! Zvažujete menší rekonstrukci vašeho domu či bytu? Nemáte dostatek financí? Stačí porovnat nabídky a nejvýhodnější půjčku sjednáte na pár kliknutí.

Rekonstrukce maringotky

Pokud chcete, aby byla maringotka vaše dítě a nechcete jen tak přijít k hotovému, máte před sebou pořádný kus práce. Na vašem checklistu se dříve nebo později objeví tyto otazníky/položky:

  • odstranit starý nátěr maringotky,
  • výměna oken,
  • výměna dveří,
  • podlaha,
  • vnitřní obložení stěn nebo výmalba,
  • zateplení, izolace,
  • vytápění (kamna, přímotop),
  • odvod vlhkosti, větrání,
  • postel,
  • úložné prostory,
  • toaleta a sprchový kout,
  • kuchyň včetně sporáku,
  • odpady,
  • rozvody elektřiny,
  • rozvod vody a napojení na vodovodní řád,
  • vnější nátěr.
rekonstrukce maringotky

Krok po kroku - obytná maringotka

Hned po koupi vás čeká veselá záležitost - převoz maringotky. Má sice kola, ale jen tak s ní brázdit silnice nesmíte. Za standardních okolností musí mít pro provoz na silnicích státní poznávací značku. Teoreticky by bylo možné zajistit výjimku, ale budete potřebovat funkční brzdy.

Druhou variantou je využití podvalníku.

Na druhou stranu platí, že maringotka je díky své velikosti poměrně mobilní. Takže pokud už máte svůj domeček hotový a chcete se jednou za rok přestěhovat, dá se zařídit její přemístění.

💡
Opět vás bude čekat otázka připojení k elektrické síti, rozvody vody, odpadní voda a volba vhodného pozemku, ale domek budete mít stále ve stejném provedení. Jako šnek s vlastní ulitou.

Maringotce najděte nějaké pěkné místo. Vyrovnejte ho a usaďte na něm maringotku. Někdo doporučuje maringotku zvednout a zajistit, aby nestála přímo na kolech. Zbytečně se tímto zatížením ničí.

Ekologické bydlení: Domy v zemi nejsou pro hobity | Klik.cz
Domy v zemi již dávno nejsou jen pro hobity. V dnešní době se otevírají nové perspektivy pro udržitelné formy bydlení.

Maringotku si můžete dát na pozemek bez stavebního povolení. Zůstává vám však i přesto ohlašovací povinnost. Pokud chcete maringotku umístit na pozemek, který není váš, potřebujete k tomu samozřejmě souhlas vlastníka pozemku.

Pokud chcete v maringotce bydlet celoročně, musí se jednat o stavební pozemek nebo pozemek k rekreaci.

Můžete se setkat s různými zádrhely. U dřevěné maringotky je to třeba shnilá konstrukce. V zásadě se můžete dostat do situace, kdy vám z maringotky po odstranění shnilých základů zůstane jen podvozek. Pak si můžete svůj domeček na kolečkách postavit opravdu úplně od základů. Kvalitnější bývají naopak maringotky z izolačních sendvičových PUR panelů. Ne že by druhá verze byla bez chyb, shnilá prkna tam pravděpodobně najdete také, ale bude jich o poznání méně.

Hypotéka na mobilní dům – cenově dostupné bydlení | Klik.cz
Podíváme se na problematiku financování mobilních domů v České republice. Na možnosti získání hypoték na mobilní domy a alternativní financování.

O něco méně příjemným krokem bude pravděpodobně vyklízení. Zásadní pro vaši pohodu po rekonstrukci maringotky bude střecha. Aby vám do nového příbytku nezatékalo, zkontrolujte střechu opravdu důkladně, opravte a vybavte antikorozním nátěrem. Vnější nátěr maringotky je ideální nejprve odstranit a poté fasádu znovu natřít.

💡
Na práci uvnitř oslovte šikovného stolaře, který poradí, co se do takto malého prostoru může použít. Navrhne vám vhodné řešení úložných prostor. Ideální bývají zasouvací šuplíky pod postelí.

U podlah počítejte s tím, že musí být snadno udržovatelné. Pravděpodobně se vám nebude chtít pokaždé při příchodu zvenku přezouvat.

A jako třešnička na dortu pro příjemné posezení vás čeká úprava okolí před maringotkou. Vysaďte záhony, zapojte gril. Můžete si klidně vybudovat celou venkovní terasu. Tady je opravdu místo pro vaši invenci a fantazii.

Pojištění maringotky

Když do rekonstrukce maringotky investujete tolik energie a prostředků, pravděpodobně o ně nebudete chtít přijít. I na maringotku si můžete sjednat pojištění. Běžně můžete pojistit živelní pohromy, přepětí, skla i vodovodní škody. Pravděpodobně budete mít problém s pojištěním pro případ povodně nebo pro případ vandalismu.

pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt.

V případě, že budete maringotku stěhovat, musíte pojišťovnu o změně informovat. Platí to i pro maringotky s SPZ. Jejich převoz také není pokryt pojištěním.

Než se necháte unést představou víkendů v maringotce a útěkem z města, nejprve si bydlení v maringotce vyzkoušejte na vlastní kůži. Pronajměte si ji pár dní. Zažijte v ní léto, vyzkoušejte ji v zimě. Udělejte si představu, co život v maringotce znamená. Rozhodně tak načerpáte inspiraci na vlastní přestavbu. Nebo si potvrdíte, že toto není váš styl.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: