Minimalismus v úklidu: Poslední dobou se jedná o často zmiňované téma. Osvobodit se od nadbytečných věcí a adoptovat minimalistický přístup k úklidu a zařízení domácnosti může být osvěžující a osvobozující.

Neznamená to ale jen fyzickou redukci věcí. Je to také změna myšlení.

Minimalismus nejen v úklidu, ale i v myšlení

Přemýšlíte občas o tom, co je pro vás opravdu důležité? Jakým způsobem můžete snížit stres? Jak eliminovat chaos a nesoulad v domácnosti? Pak už určitě tušíte, že minimalismus v úklidu není jen a pouze o samotném pročištění prostoru a nalezení nového harmonického uspořádání svých věcí.

Projděte si svůj prostor, místnost po místnosti. Šuplík po šuplíku. Nechte na sebe věci působit. Zaposlouchejte se do svých myšlenek. Vnímejte své pocity, které máte s danou věcí spojené. Dejte si čas. Sami poznáte, co už ve své blízkosti nepotřebujete. Pak už půjde vyřazování věcí snáze.

Minimalismus v hlavě

Vedlejším efektem úklidu, který má váš domov přivést k osvěžujícímu minimalismu, je také jakýsi přerod ve vaší hlavě. Třídíte si v klidu oblečení, fotky ze střední školy, šanony s dokumenty a najednou vnímáte, že to nestačí.

Toužíte po tom osvobodit se od zbytečných starostí a negativních myšlenek.

Chcete se ve svém prostoru lépe koncentrovat a nebýt neustále rozptylováni. Nechcete v hlavě držet spousty nevyřízených záležitostí. Svůj čas byste rádi trávili s lidmi, kteří ve vás zanechají příjemný pocit. Ne s těmi, z jejichž návštěvy se léčíte několik dní. Chcete dělat věci po svém, nebýt svazováni zvyklostmi rodinnými či společenskými.

Je to snadné: Prostě to udělejte

Minimalistické myšlení nás vede k hledání jednoduchosti a hlubšího porozumění sobě samým. Tím, že se osvobodíte od myšlenkového nepořádku, můžete dosáhnout větší jasnosti, kreativity a klidu. Budete žít ve větší autenticitě.

pojištění domácnosti
Tip! Zakládáte si na minimalistickém bydlení a dáváte přednost kvalitním kouskům nábytku? Nepodceňte pojištění domácnosti. To vám pomůže ušetřit peníze na opravách nebo nákupu nového vybavení. Pojištění domácnosti vám nabídne i další služby, jako jsou asistenční služba nebo právní pomoc.
minimalismus v úklidu

Tipy a triky na efektivní minimalistický úklid

Minimalistický úklid se soustředí na efektivní a účelné čištění, které minimalizuje ztrátu času a energie. Neděláte žádné zbytečné úkony. Přinášíme několik tipů a triků, které vám mohou pomoci:

Použijte jednoduché čisticí prostředky

Místo mnoha různých čisticích prostředků zvolte několik univerzálních, které dokážou vyčistit více povrchů.

Minimalistické náčiní

Nepotřebujete velký arzenál náčiní na úklid. Mop, hadříky, houbičky a prachovka jsou často vše, co potřebujete.

Úklidová rutina

Vytvořte si pravidelnou rutinu, která zahrnuje krátké a pravidelné úkoly. To zabrání hromadění nečistot a minimalizuje nutnost náročných několikahodinových úklidů.

Vždy jen jednu věc

Zaměřte se vždy pouze na jednu věc. Například, pokud se rozhodnete utřít prach, soustřeďte se jen na to. Nerozptylujte se různými úkoly. Můžete utřít všechny kliky v bytě, nebo vyleštit všechna zrcadla apod.

Zaměřte se na viditelné plochy

Minimalistický úklid se soustředí na čištění viditelných ploch, které mají největší vliv na celkový dojem z prostoru. To znamená čištění stolů, pultů, zrcadel.

Omezení dekorací

Minimalistický prostor není zahlcený dekoracemi a zbytečnými doplňky. Zvolte si pár kvalitních a významných dekorací, které dodají prostoru osobitost.

Udržujte pořádek průběžně

Snažte se udržovat pořádek průběžně, nejen během velkých úklidů. Po použití věci je vraťte zpět na své místo a vyhněte se tak akumulaci nepořádku.

Vyčistěte si mysl

Minimalismus v úklidu jde ruku v ruce s minimalismem v myšlení. Během úklidu se zaměřte na tuto aktivitu, uvolněte mysl od ostatních starostí a vytvořte si tak meditativní prostor.

půjčky
Tip! Plánujete výměnu nábytku za kvalitnější? Chcete jít naproti minimalismu? Třeba se vám bude hodit půjčka na nové vybavení nebo menší rekonstrukci. Srovnejte si zdarma půjčky jedním klikem a najděte tu s nejlepším úrokem.
minimalismus v životě

Minimalistické návyky vám zjednoduší život

Minimalistické návyky mohou značně zjednodušit váš každodenní život a snížit stres spojený s nadbytečnými či zbytečnými úkoly. Zde je několik tipů na minimalistické návyky pro vaření, plánování a další části života:

Minimalismus v kuchyni

Jak často používáte všechny ty kuchyňské vychytávky, pomocníky a věci, bez kterých se správný moderní kuchař neobejde? A nepracovalo by se vám lépe v kuchyni, kde jsou jen věci, které využíváte?

Kolik kuchařských knih, na které se práší, nikdy nevezmete do ruky? Při vaření stejně skoro vždy sáhnete po receptu z internetu? Pořiďte si šanon svých osvědčených receptů. Ano, budou z velké části pocházet z těch velkých kuchařských knih, ale budou minimalisticky zjednodušené.
💡
Maximálně na A4 – kouknete, vidíte, vaříte. Rovnou si na konec stránky vypište seznam ingrediencí, které se vymykají klasickým zásobám. Ten si v případě potřeby rychle přepíšete na nákupní seznam.

Minimalistické seznamy

Sestavte si seznam na opakující se týdenní zásobování lednice a spižírny. Ten před nákupem projděte a přidejte, co aktuálně potřebujete anebo sezónní ovoce a zeleninu.

Druhý seznam funguje podobně, ale využijete jej jednou za čtvrt roku. Má několik částí:

  • Drogerie a věci na úklid (většinou už se jedná o větší balení, nebo máte představu, jaké zásoby potřebujete na cca tři měsíce).
  • Kosmetika, přírodní a klasická lékárna
  • Minimalistický šatník (víte, co nosíte, co využijete a co potřebujete mít ve skříni, tomu pak uzpůsobujete i nákupy)
  • Seznam krátkodobých úkolů, které chcete vyřešit do měsíce.
  • Seznam dlouhodobých úkolů, které nespěchají, ale také je nechcete držet v hlavě.

Kvalita versus kvantita – jakou jdete cestou?

Minimalismus se týká také zaměření na kvalitu před kvantitou. Máte přehled o tom, co kupujete a spotřebujete. Neutrácíte čas ani peníze za zbytečnosti. Velkou výhodou minimalismu je to, že si za své peníze můžete dopřát opravdovou kvalitu. Kupte si třeba pravý parmazán, hovězí maso z bio farmy či hedvábnou blůzu, kterou po vás zdědí ještě vaše dcera.

Adoptování minimalistických návyků může přinést do vašeho života klid, jednoduchost a efektivitu. Osvobození se od zbytečného balastu vám umožní soustředit se na skutečné hodnoty a radovat se z jednoduchosti. Minimalismus je cesta k většímu naplnění a harmonii, kterou můžeme nalézt jak ve svém fyzickém prostoru, tak i v našem nitru.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: