Malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro řidiče – i tak lze definovat první automobil. Pro řidiče s ještě teplým oprávněním se kolem výběru prvního automobilu točí svět. Někdo ho zdědí po rodičích nebo sourozencích. Jiní si ale svůj první automobil vybírají sami.

Výběr prvního automobilu představuje důležité rozhodnutí v životě každého řidiče. Plni optimismu po úspěšně složených závěrečných zkouškách vyrážejí do autobazaru a sledují inzeráty na internetu. Ne každé auto se ale hodí pro začátečníky. Jak vybrat nejlepší první automobil?

Mladí řidiči kupují převážně ojetiny

Jako první auto volí řidiči-začátečníci převážně ojeté vozy. Má to hned několik výhod:

  • auto je levnější,
  • výhodnější poměr kvalita/cena,
  • větší výběr.
Rozpočet na první vůz je u mladých řidičů obvykle omezený. Jen málokterý student si může dovolit luxus nového automobilu. Kromě toho šrámy na autu z bazaru mrzí méně než v případě nového automobilu.

Na ojetém vozidle se nezkušení řidiči vyjezdí a naberou jistotu na silnicích. Osahají si všechny funkce automobilu a seznámí se s ostrým provozem na pozemních komunikacích.

Ideální první automobil

Co by mělo vozidlo pro nezkušené řidiče splňovat? Ve zkratce se dá výběr shrnout do tří parametrů – snadná obsluha, nenáročný servis a spolehlivost. Ve skutečnosti je ale kritérií pro výběr prvního vozu mnohem více.

  • Typ karoserie – velká SUV vypadají na silnicích sice majestátně, pro nezkušené řidiče se ale příliš nehodí. Jako první auto se proto vyplatí spíše menší karoserie typu hatchback.
  • Výkon motoru – stejně jako velké karoserie lákají řidiče silné motory. Jen málokterý začátečník ale zkrotí třílitrové BMW. Nezkušeným řidičům stačí objem motoru do 1,6 litru.
  • Převodovka – manuál nebo automat? Záleží na tom, kde se řidiči pohybují. Obecně ale platí, že znalost řazení na manuální převodovce se vyplatí. Do manuálu mohou sednout například v zaměstnání nebo půjčeném autě. Jedinou výjimkou je řidičské oprávnění B-automat.
  • Spotřeba – nezkušení řidiči běžně řeší i finanční stránku provozu. Pro studenta s nízkým měsíčním rozpočtem představuje i litrový rozdíl ve spotřebě ekonomickou zátěž. Při výběru proto sledujte i informaci o tom, za kolik litrů na sto kilometrů auto jezdí.
  • Ergonomie – pohodlný posed a dostupnost všech páček a ovládacích prvků jsou klíčové. V autoškole se řidiči spokojí s univerzálním autem pro všechny, první auto představuje ale možnost výběru. Dobrý výhled a pohodlí představují prvky pasivní bezpečnosti.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

První automobil do 50.000 Kč

Existuje ideální první auto do 50.000 Kč? Při troše štěstí se takové dá najít. Chce to ale vědět, kde koupit ojeté auto a jak odhalit časté vady.

Mezi stálice patří Škoda Fabia I. generace.
Vyniká prvky pasivní bezpečnosti – asistenční systémy jako ABS a další ale mají tyto vozy až od střední výbavy a výše. Na druhou stranu se jedná o levné první auto, které přežije občasný škrábanec.

Nezkušení řidiči by se měli vyhnout nápadně levným vozům. Ceny servisu a následných oprav obvykle převyšují jejich skutečnou hodnotu. Levné vozy navíc často nesplňují bezpečnostní požadavky na první auto.

první automobil tipy

První automobil do 100.000 Kč

Lépe vypadá situace ve vyšší cenové hladině. Ačkoliv je vyšší hranice na první auto 100.000 Kč, vozidlo koupí řidiči i levněji. Vyplatí se zejména menší modely s výkonem mezi 1,4 až 1,6 litru a střední výbavou.

Kia Ceed

Oblíbenou Kiu charakterizuje sportovní vzhled , který nikoho neurazí. Výhodou jsou také různé kombinace motorizací. Díky tomu se Kia Ceed v bazarech vyskytuje poměrně často a řidiči j pořídí za nižší ceny. Vyplatí se také pro svou typicky asijskou spolehlivost a asistenční systémy.

Toyota Yaris

Další zástupce východního kontinentu patří k oblíbeným vozidlům s menší karoserií. Toyota Yaris obvykle není typickou volbou prvního auta. Její šoféři si ji ale pochvalují. Díky karoserii se hodí do města, nepotěší ale menší úložný prostor. Nezkušení řidiči ale málokdy kupují první auto jakožto rodinné.

Škoda Fabia II. generace

Oblíbená Škoda Fabia patří mezi nejoblíbenější značky aut u nás. Druhá generace je osvědčenou klasikou za příznivou cenu. Jelikož se Fabie II. generace dlouho držely na špičkách prodejů nových vozů, po bazarech se jich toulá opravdu velké množství.

Renault Clio III. generace

Spolehlivé, bezpečné, pro mnohé ale s cejchem nekvalitního Francouze. Předsudky se ale v tomto případě nevyplatí. Clio III. generace je výhodné první auto do 100.000 Kč. Některé modely se objevují i v kategorii do 50.000 Kč – zde to chce ale kvalitní prověření.

havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.
jak vybrat první automobil

Fiat 500

Oblíbené Cinquecento znají řidiči, kteří si někdy půjčili auto v Itálii, Španělsku nebo na Tenerife. Malé Fiaty dobře zvládají zdejší klima a díky svojí velikosti hravě projedou úzkými uličkami. Pokud se spokojíte s třídveřovou úpravou, jsou malé Fiaty ideální auta s nízkou spotřebou.

💡
Jak si vybrat první auto pro nezkušené řidiče? Modelů na výběr je relativně dost. Opatrnost je ale na místě. Nezkušení řidiči často sednou na lep nepoctivým prodejcům. Proto se při nákupu vyplatí zkušenější kolega, který už auto kupoval.

Kvalitní první automobil řidiči pořídí do 100.000 Kč. Vyhnout by se naopak měli vozům s vysokým výkonem a velkou karoserií. Na svůj vysněný vůz, ať si raději počkají. Mezitím naberou dostatek zkušeností a jistotu řízení v ostrém provozu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: