Cestujte časem skrze vůni a chuť. Od léty prověřené tradice k modernímu světu kuchyňských inovací. Podívejte se na dynamický vývoj pečení, který nás provází od babiččiných osvědčených postupů až k sofistikovaným možnostem moderních sporáků.

Zvažte, jak skloubit bohatou historii s dnešním tempem života. Pečení na neděli už nebude žádnou velkou výzvou. Také vám prozradíme, zda se vyplatí péct v elektrické či plynové troubě, anebo v kamnech.

Technologický skok v domácím pečení

V dnešní moderní době, kdy se technologie neustále posouvá vpřed, se i kuchyňské spotřebiče dostávají do středu inovačního zájmu.

V kontextu pečení to znamená, že i tradiční metody začínají ustupovat před novými, sofistikovanými technologiemi.

Nejvýraznějším důkazem tohoto technologického skoku je neustálý vývoj moderní trouby, která se stává středobodem každé moderní kuchyně.

Vyplatí se prodloužená záruka na spotřebiče? | Klik.cz
Po skončení záruční doby musíte opravu zaplatit ze svého.

Představení moderní trouby a jejích funkcí

Moderní trouby dnes nabízejí širokou škálu funkcí a možností, o kterých jsme před několika desetiletími ani nesnili.

Elektronické ovládání, dotykové displeje a dokonce i propojení s chytrými zařízeními umožňují pekařům dosáhnout dokonalých výsledků bez zbytečného úsilí.

Například programy s přednastavenými teplotami a časy pečení pro různé druhy jídel či automatická regulace vlhkosti vytvářejí ideální podmínky pro každý pokrm.

Pohodlí a efektivita moderního pečení

Senzory a chytré technologie jsou dalším přínosem moderních spotřebičů. Díky nim lze sledovat teplotu uvnitř trouby, včas nás upozorní na nutnost otáčení pokrmu či dokonce můžeme vzdáleně sledovat postup pečení přes chytrý telefon. To vše přináší větší komfort a kontrolu nad procesem, což je odrazem současného způsobu života.

Moderní trouba vs. stará kamna: Co se vyplatí finančně?

Spotřeba elektrické energie závisí na typu a energetické třídě trouby, kterou používáte. Průměrná spotřeba elektřiny za 1 hodinu je při pečení na 200 °C asi 0,9 kWh (kilowatthodin) u elektrické trouby, 1,03 kWh u plynové trouby a 0,8 kWh u kamnové trouby.

Když toto číslo vynásobíte svou sazbou za elektřinu (nejběžnější je D01d a D02d s cenou zhruba 6,5–9,6 Kč/kWh), získáte přibližnou částku, jakou za hodinu pečení platíte. Například pokud máte sazbu 7 Kč/kWh, pak vás hodina pečení v elektrické troubě vyjde na 6,3 Kč, v plynové troubě na 7,21 Kč a v kamnech na 5,6 Kč. (Zdroj: ČEZ)

Vaření a pečení na plynu vyjde ročně levněji než na elektrickém typu spotřebiče

Cena může být až o dvě třetiny nižší. Pokud vaříte jako průměrná domácnost, pak spotřebujete asi 545 kWh ročně. Pokud bychom vzali taxu 5 Kč za kWh, pak ročně utratíte za používání trouby a sporáku asi 3.100 Kč, pokud využíváte elektřinu.

💡
Kamnová trouba je ještě úspornější než plynová, ale vyžaduje více práce s přikládáním dřeva nebo uhlí. Kamna také produkují více emisí a popela než elektrická nebo plynová trouba.
srovnání cen elektřiny
Tip! Chcete ušetřit za energie? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny elektřiny. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku.
klasické nebo moderní pečení

Zachování tradic: Klasické metody pečení

I přes nespočet moderních technologií a inovací stále existuje něco nezaměnitelného a cenného v tradičních metodách pečení.

Tyto metody, které se předávají z generace na generaci, sebou nesou nejen dovednosti, ale také dávají pokrmům jedinečný charakter a výjimečnou chuť.

Pečení za časů našich babiček

Tradiční pečení klade velký důraz na ruční dozor a osobní zkušenosti. Pekařství a pečení byly v minulosti uměním, které vyžadovalo porozumění surovinám, reakcím v troubě a preciznímu časování.

Babičky, které své poklady znalostí pečení předávaly dál, se spoléhaly na své smysly a zkušenosti spíše než na přesné digitální nastavení.
Největší žrouti elektřiny v domácnosti: Znáte je? | Klik.cz
V tomto článku se podíváme, co jsou největší žrouti elektřiny v domácnosti. Jak snížit jejich dopad?

Plech na pečení tehdy a teď

Klasický způsob pečení, například v kameninovém pekáči, může ovlivnit konzistenci, vzhled i chuť pokrmu. Tento způsob pečení dává výsledným pokrmům specifický ráz, který zůstává nedostižný pro moderní trouby.

Plech byl základním nástrojem pro pečení. Byl často vyrobený z hliníku nebo litiny. Pokrmy se pekly přímo na plechu, bez speciálních povrchů nebo povlaků. Byly jednoduché a neměly mnoho speciálních designů.

Oproti tomu plechy dnes:

  • oplývají různorodostí materiálů (z nerezové oceli, hliníku, s nepřilnavými povrchy nebo s keramikou),
  • snadněji se udržují a čistí, nepřipalují se,
  • mají různé specializované funkce (výškové okraje, otvory pro cirkulaci vzduchu nebo dokonce existují i plechy s vestavěnými termočidly),
  • mají krásné moderní designy.

Nostalgie na kamnech: Tradiční pečení našich babiček

Starobylá kamna a trouby byly srdcem kuchyní, kde naše babičky vařily a pekly s láskou a umem. Pekly se ořechové koláče, povidlové buchty i jablečné štrůdly. Dnes nám stačí otočit knoflíkem.

Naše babičky si ale musely v kamnech napřed zatopit a nanosit dřevo.
💡
Ve městských domácnostech se pro pečení využívaly klasické kuchyňské sporáky. Ty postupně nahrazovaly starší metody pečení na kamnech a na ohni.

Umožňovaly vaření, pečení a ohřívání na jednom místě. Sporáky byly obvykle vyrobeny z litiny nebo jiných kovových materiálů a měly různé zóny a trouby pro různé druhy pokrmů.

pečení jako za časů babiček

Co je to AGA? Pečení s nádechem staré Anglie

AGA je značka britských kuchyňských sporáků, která je známá svým charakteristickým vzhledem a funkčností.

💡
Sporáky jsou konstruovány jako pevné, litinové struktury, které zůstávají nepřetržitě zapnuté. Akumulují teplo a udržují stabilní teplotu. Jsou neustále připraveny k akci. Mají různé oddělené trouby a plotýnky, které umožňují různé druhy vaření, pečení, ohřívání a sušení potravin současně. 

AGA sporáky jsou ikonické a mají dlouhou historii, která sahá až do roku 1922. Tato značka se stala synonymem pro tradiční britskou kuchyni a životní styl. Značka AGA je také spojována s vysokou kvalitou, trvanlivostí a tradicí.

AGA jde s dobou

I když AGA sporáky mají své kořeny v tradičních metodách vaření, firma začala nabízet také modernější verze s doplňujícími funkcemi a technologiemi, jako je programovatelné ovládání teploty a efektivní využívání energie.

TIP na víkendové pečení: Nechte se inspirovat Anglií a upečte si Roastbeef s Yorkshire puddingem, pečenými bramborami, vařenou zeleninou a bohatou omáčkou. Jako sladkou tečku můžete zvolit Sticky Toffee Pudding.

V dnešní době máme k dispozici moderní kuchyňské spotřebiče a inovativní technologie, které nám značně usnadňují proces pečení.

Tyto novinky nám umožňují připravovat pokrmy s maximální přesností a pohodlím, zkracují čas a dávají nám větší kontrolu nad výsledkem.

Nelze však opomíjet hodnotu starodávných postupů a tradičních kuchyňských metod, které nám předávaly naše babičky. Křehké těsto vypracovávané rukama, smysl pro správnou teplotu a časování, osobní zkušenosti a pečlivost, to vše jsou prvky, které dávají pečení jeho jedinečný charakter.

Moderní spotřebiče a starodávné způsoby pečení nejsou v rozporu, ale spíše se vzájemně doplňují. Volba závisí na cíli a preferencích a výzvou zůstává propojení toho nejlepšího z obou světů.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: