V životě řidiče se přihodí situace, kdy je odtah vozidla nezbytný. Někdy vás z bryndy vytáhne kamarád. Co když vám ale selže motor daleko od domova? V ten moment se hodí odtah vozidla. Kolik za něj zaplatíte?

Ceny odtahových služeb

Standardní odtahové služby si účtují hned několik poplatků. Kromě ceny za kilometr zaplatíte i manipulační poplatek, výjezd v nočních hodinách a práci s hydraulickou rukou.

💡
Cena odtahu vozidel se mezi různými dopravci liší. Pokud se vám ale stane havárie nebo defekt stovky kilometrů od domova, za odtah zaplatíte i několik tisíc korun a dovolená se vám prodraží.

Jak může vypadat účet za odtah 120 km od domova?

Manipulační poplatek 500 Kč
Cena za kilometr (20 Kč/km) celkem 4.800 Kč za cestu tam a zpět
Použití hydraulické ruky při vyproštění vozidla 1.000 Kč
Noční příplatek 500 Kč
Víkendový příplatek 30 % z kompletní ceny
Celkem zaplatíte 8.840 Kč

Znovu připomínáme, že se jedná o modelový případ. Do konkrétní ceny promlouvají další služby jako vyproštění vozidla, znečištění plošiny nebo ztížená manipulace.

odtah vozidla cena za km
Za odtah vozidla zaplatíte podle vzdálenosti, tedy počtu km.

S odtahem vozidla pomůže povinné ručení

Povinné ručení v rámci asistenčních služeb zajistí odtah a náhradní vozidlo. Kromě odtahu obsahují asistenční služby povinného ručení i další výhody, o kterých řidiči neví. Patří mezi ně:

  • odtah vozidla,
  • náhradní vozidlo,
  • dovoz paliva nebo odtah k nabíjecí stanici,
  • nastartování při vybitém akumulátoru,
  • výměnu prasklé pneumatiky.
💡
Na služby mají řidiči nárok v rámci povinného ručení. Konkrétní podmínky asistenčních služeb si ale každá pojišťovna určuje sama. A zde přichází ten největší háček. Víte vůbec, co zahrnují vaše asistenční služby?

Kromě obsahu povinného ručení do všeho promlouvají i limity asistenčních služeb. Žádná pojišťovna neposkytuje v rámci základního povinného ručení asistenční služby bez limitů – odtah vám zajistí do určité částky nebo počtu kilometrů.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.
asistenční služby a odtah vozidla
Každá pojišťovna má jiné podmínky asistenčních služeb.

Odtah vozidla u českých pojišťoven

Podmínky asistenčních služeb si pojišťovny stanoví samy. Obvykle řidičům nabízejí povinné ručení se základní asistencí a povinné ručení s rozšířenou asistencí. To je obvykle o pár set korun dražší, řidičům ale poskytuje větší jistotu a nadstandardní servis.

Allianz

V základní asistenci poskytuje Allianz odtah vozidla do nejbližšího servisu při poruše i poškození vozidla. Pojišťovna dokonce zajistí odvoz posádky do 50 kilometrů. Celkově se ale musíte vejít do 2.500 Kč. Cokoliv nad rámec limitů si pojišťovna naúčtuje.

Česká podnikatelská pojišťovna

Asistence u ČPP je v několika provedeních. U vozidel do 3,5 tuny zajišťuje Česká podnikatelská pojišťovna odtah vozidla v hodnotě od 500 Kč až do 5.000 Kč. Pojišťovna vám zajistí i opravu na místě do limitu 2.500 Kč. Do poruchy navíc počítají i defekt a vybitou baterii.

ČSOB

U vozidel do 3,5 tuny pojišťovna odtáhne vůz do nejbližší opravny v limitu 2.000 Kč. To samé platí, pokud chcete odtáhnout vůz domů. Pokud sjednáváte asistenční služby v zahraničí, částku za odtah vozidla pojišťovna navyšuje na 150 €.

Kooperativa

Zelená pojišťovna vám v základní asistenci odtah zorganizuje, ale nezaplatí. Odtah vozidla do 50 km navíc zajistí jen v případě havárie, nikoliv nehody. Pokud si připlatíte, služby jsou vstřícnější – odtahová služba pro vás přijede do 100 km a vyproštění vozidla má limit do částky 5.000 Kč včetně poruch.

Slavia

Pojišťovna Slavia vám odtah i náhradní vozidlo pouze zorganizuje, ale nehradí. To odpovídá i ceně jejich povinného ručení, které srovnávače pojištění vyhodnocují jako nejlevnější.

Uniqa

Výrazně lépe vycházejí asistenční služby u pojišťovny Uniqa. U nehody vám zařídí odtah vozidla bez limitu, u poruchy pak do nejbližšího autoservisu. Pozor si ale dejte na případné servisy nebo prodejce pneumatik. Uniqa proplácí pouze nákupy u předem sjednaných.

Direct

Limity v hodnotě 3.000 Kč a v zahraničí 6.000 Kč za odtah vozidla zprostředkovávají asistenční služby u pojišťovny Direct. Pojišťovna také platí nezbytné opravy a další služby. Pokud si připlatíte za rozšířenou asistenci, dostanete se až na neomezený limit.

AXA

Pojišťovna AXA se v roce 2021 sloučila s pojišťovnou UNIQA a pojištění vozidel nezajišťuje. V jejich službách ale najdete asistenci k cestovnímu pojištění. Ta se vyplatí zejména v zahraničí, kde vám zaplatí reálné náklady na odtah vozidla.

Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovní pojištění cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.
odtahová služba
Mějte číslo na asistenční službu po ruce. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit.

Jak zavolám asistenční službu?

Číslo na asistenční službu najdete na zelené (dnes už bílé) kartě. Tu s sebou obvykle vozíte v úložné přihrádce nebo za stínítkem. Asistenční služba je nonstop linka, která s vámi vyřeší vaše problémy na cestách.

Na asistenční linku se dovoláte i ze zahraničí. V takovém případě vám operátor kromě řešení problému dle legislativy platné v daném státě zajistí i služby překladatele.

Cenu za odtah vozidla nebo náhradní vozidlo poptávejte ještě předtím, než svolíte s příjezdem technika. Operátor asistenční služby vám na vyžádání sdělí přibližnou cenu, smluvní servisy ve vašem okolí a další možnosti.

Vyplatí se odtah vozidla pojišťovnou?

Záleží na okolnostech a na obsahu vašeho pojištění. Jestliže platíte nejlevnější povinné ručení, odtah vozidla vás může přijít draho. V tom případě raději kontaktujte vašeho kamaráda, který pro vás dojede a odtáhne vás na laně nebo tyči.

Odtah vozidla pojišťovnou se vyplatí v případě nepojízdného vozidla a nehody daleko od domova. V takovém případě kontaktujte pojišťovnu, která zprostředkuje a částečně zaplatí odtah i náhradní vůz.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: