Zajímá vás, jak získat informace o počtu bodů v řidičském průkazu? Jde to různým způsobem (bankovní identita, datová schránka, portál občana). Zjistěte také, co dělat v případě, že dosáhnete maximálního počtu bodů v řidičském průkazu.

Proč je dobré vědět, kolik mám bodů?

Existuje několik důvodů, proč by měl každý řidič pravidelně kontrolovat počet bodů v řidičském průkazu:

  • Bodový systém slouží k ochraně silničního provozu a řidičského oprávnění. Kontrola počtu bodů v řidičském průkazu umožní řidičům sledovat svůj bodový stav a zamezit tak nechtěným následkům.
  • Řidiči, kteří sledují svůj bodový stav, jsou si vědomi rizik, která při řízení hrozí. Kontrola počtu bodů může být motivací k lepšímu a bezpečnějšímu chování za volantem.
  • Přičtení bodů v řidičském průkazu může mít pro řidiče finanční dopady, jako jsou například vysoké pokuty nebo zvýšené pojištění. Kontrola bodového stavu může pomoci řidičům udržet si finanční stabilitu a zabránit tak nechtěným finančním následkům. Zejména, pokud se řízením auta živíte.
černé auto audi
Jak zjistím, kolik mám bodů? Podívejte se, na nejrůznější možnosti...

Jak zjistím, kolik mám bodů?

Existuje několik způsobů, jak zjistit kolik máte bodů v řidičském průkazu:
Bankovní identita - některé banky umožňují svým klientům získat informace o počtu bodů v řidičském průkazu přihlášením do tzv. bankovní identity (prostřednictvím přihlašovacích údajů do jejich internetového bankovnictví).
Portál občana – přihlášení probíhá prostřednictvím datové schránky nebo e-Občanky.
Registr řidičů – ve větších městech a obcích (obce s rozšířenou působností) je možné získat informace o počtu zbývajících bodů v řidičském průkazu osobně v registru řidičů. Tento úkon bývá zpoplatněn.
Czech POINT - řidiči mohou získat informace o počtu zbývajících bodů v řidičském průkazu i na kterékoliv pobočce Czech POINTU.

Jak předejít vybodování?

Aby řidič předešel přičtení bodů v řidičském průkazu, je důležité dodržovat dopravní předpisy a jezdit zodpovědně.

💡
Další možností, jak předejít přičtení bodů, je absolvovat školení zaměřené na bezpečnou jízdu a dopravní předpisy. Takovéto školení může pomoci řidiči zlepšit své dovednosti a porozumět nejnovějším předpisům a zvyklostem v silničním provozu.

V neposlední řadě je důležité být stále pozorný a neustále při řízení sledovat své okolí. Nenechat se rozptylovat a být připraven reagovat na nečekané situace na silnici. Dodržováním těchto zásad se můžete vyhnout přičtení bodů v řidičském průkazu a tím spojeným nepříjemnostem.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Nejčastější příčiny přičtení bodů

  • rychlostní přestupky,
  • řízení pod vlivem alkoholu nebo drog,
  • nerespektování přednosti v jízdě,
  • používání mobilního telefonu během jízdy.
kontrola řidiče
Délka doby odebrání řidičáku záleží na závažnosti porušení dopravních předpisů.

Co dělat, když máte maximum bodů?

Pokud řidič dosáhne maximální hranice bodů v řidičském průkazu, může mu být ŘP odebrán. Na určenou dobu bude tedy bez platného řidičského oprávnění. Poté bude muset projít teoretickým a praktickým výcvikem. Po jeho absolvování může žádat o navrácení řidičského průkazu.

💡
Délka odebrání řidičského průkazu závisí na závažnosti porušení silničních předpisů, které vedlo k získání bodů. Může být od několika týdnů až po několik měsíců. Při odebrání řidičského průkazu je řidiči sdělen termín, kdy bude moci zažádat o jeho navrácení na příslušném úřadě.
povinné ručení cena
Tip! Kromě bodů na řidičském průkazu si hlídejte také platnost zákonné pojistky na auto. Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky a zbytečně neplaťte nic navíc.

Jste aktivní řidič? Chcete vědět, jak si stojíte ohledně počtu bodů ve vašem řidičském průkazu? Existuje několik způsobů, jak to zjistit, včetně ověření skrze bankovní identitu, datovou schránku, portál občana, nebo přímo u správního orgánu.

Pokud máte pochybnosti o počtu bodů v řidičském průkazu, můžete se také obrátit na příslušný správní orgán. Vždy je ale lepší odebrání řidičského průkazu a tím spojeným komplikacím předcházet.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: