Zákon motoristiky říká, že nové vozy stárnou nejrychleji. A se stárnutím jde ruku v ruce ztráta ceny vozu. Po vyjetí od prodejce vůz přichází až o 30 % hodnoty. Jejich majitelům tuto ztrátu vyrovnává GAP pojištění.

Doplňkové pojištění sjednáte k havarijnímu pojištění. Obecně řečeno zabraňuje GAP pojištění ztrátě rozdílu mezi pořizovací cenou a hodnotou vozu ke dni pojistného plnění. Není to ale tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Co je to GAP pojištění?

Typ doplňkového pojištění zabraňuje ztrátě hodnoty vozu v čase. Pojištění kryje rozdíl mezi obvyklou cenou vozidla v době pojistné události a pořizovací cenou vozidla v den nákupu.

💡
Auto tak sice stárne a ztrácí na hodnotě, GAP pojištění ale v případě totální nehody nebo odcizení rozdíl vyrovná. Vše si ukážeme na příkladu.
Pořizovací cena 800.000 Kč
Aktuální cena po 2 letech 600.000 Kč
Spoluúčast 7,5 % 45.000 Kč
Plnění z havarijního pojištění 555.000 Kč
Plnění z GAP 245.000 Kč
Celkem uhrazeno 800.000 Kč

Při havárii nebo odcizení vám havarijní pojištění vyplatí plnění z aktuální ceny, ze které odečte spoluúčast. V modelové situaci by řidič dostal pouze 555 tisíc korun. GAP pojištění mu rozdíl dorovná a řidič po dvou letech získá původní hodnotu vozu.

řidič za volantem auta
GAP pojištění dorovná původní cenu vozu i po pár letech opotřebení.

Podmínky GAP pojištění

Konkrétní podmínky GAP pojištění si stanovuje každá pojišťovna individuálně. Přesto ale najdeme společné jmenovatele, které se liší v drobných nuancích.

První je typ vozidla. Pojištění se sjednává na osobní a užitkové vozy do 3,5 tuny. Druhé kritérium je stáří vozidla. GAP pojištění uzavřete obvykle na vozy staré maximálně 36 měsíců (výjimečně 5 let) a to na 3 roky.

Dalším kritériem je stanovení pojistné částky. Tu vám sdělí pojišťovna na základě faktury za vozidlo. Ve výjimečných případech pojišťovna sjednáte GAP pojištění na zánovní nebo ojetý vůz. V takovém případě pojistnou částku stanovuje pojišťovna podle vlastních ceníků.

Stejně jako u jiných pojištění vás zajímají limity. Jestliže rozdíl mezi pořizovací a aktuální hodnotou vozu převyšuje limity pojištění, pojišťovna plní jen v rámci těchto limitů. Ty se obvykle pohybují kolem 500 tisíc korun.
havarijní pojištění
Tip! Dopravní nehody jsou v dnešní době časté a škody na autě, díky zdražování náhradních dílů, čím dál vyšší. Zkuste si proto spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Jestliže máte dražší vůz, zvažte i GAP připojištění.

Rizika GAP pojištění

Vedle limitů úhrady si pojišťovny hlídají také limity pořizovací ceny vozidla. GAP pojištění na luxusní vůz pravděpodobně nesjednáte, případně se to nemile odrazí na ceně pojištění. Obvykle se setkáte s pořizovacím limitem kolem 3 milionů.

💡
Pozor si dejte na vybavení vozu, které nebylo součástí v době sjednání pojištění. Na poškození či odcizení těchto částí se GAP pojistka nevztahuje.

V neposlední řadě tu jsou vozidla, na které GAP pojištění neuzavřete:

  • vozy k pronájmu (autopůjčovny, carsharing),
  • vozy s operativním leasingem,
  • vozidla taxislužby,
  • vozidla s právem přednosti v jízdě.
gap pojištění
GAP pojištění si můžete sjednat společně s havarijní pojistkou.

Jak sjednat GAP pojištění?

Pojištění rozdílu mezi pořizovací a aktuální hodnotou vozidla se sjednává s havarijním pojištěním. Jedná se o poměrně nový produkt, který vám nenabídne každá pojišťovna. GAP pojištění sjednáte například u těchto institucí:

GAP pojištění sjednáte jen na určité typy škody. Pojišťovny nabízejí pojištění proti odcizení a totální škodě. V některých případech se setkáte i s poškození vandalismem a živly. Vždy se ale jedná o totální škodu na vozidle.

Při výběru pojištění se nezaměřujte jen na cenu. Stejně jako jinde hrají roli limity a spoluúčast. Přečtěte si pozorně celé obchodní podmínky.
💡
S GAP pojištěním vám poradí srovnávače pojištění. Ty vám přehledně odprezentují konkrétní nabídky pojišťoven včetně doplňkových služeb.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Cena GAP pojistky

Kolik za GAP pojištění zaplatíte se v první řadě odvíjí od stáří vozidla. Čím dražší vůz vlastníte, tím více zaplatíte. Další roli samozřejmě hraje také obsah pojištění a to včetně havarijního pojištění.

Stejně jako u každého pojištění hraje ovšem roli i osoba pojistníka a typ vozu. Při kalkulaci ceny pojištění záleží na těchto kritériích:

Dalším důležitým faktorem je rychlost amortizace vozidla. Některé typy vozidel stárnou zkrátka rychleji než jiné. Obecně platí, že nejrychleji ztrácejí hodnotu značky Chrysler, Audi, Seat a vozy z koncernu Volkswagen Group.
online pojištění
Sjednejte si GAP pojištění online z pohodlí domova.

Výhody a nevýhody

Připojištění GAP s sebou nese nesporné výhody. Řidičům pokrývá stoprocentní plnění a to v případě totální škody i odcizení vozu. To ale neznamená, že vše je jenom růžové. GAP pojištění se vyplatí zejména majitelům nových vozů, neplatí to ale věčně.

Výhody GAP pojištění

Stoprocentní krytí
Plnění v případě totální škody a odcizení
Pomůže se splacením úvěru v případě spotřebního úvěru nebo leasingu u nehody nebo odcizení
💡
Není ovšem výjimkou, že různé druhy doplňkových pojištění s sebou přinášejí jisté háčky. Nejinak tomu je i v případě. Mezi nevýhody patří sjednání na dobu určitou (obvykle na tři roky) a nutnost sjednání havarijního pojištění. U některých pojišťoven patří mezi nesporné nevýhody i vyšší cena.

Přesto se ale tento typ doplňkového pojištění vyplatí, a to zejména zkušenějším řidičům s dražšími vozy. GAP pojištění v případě totální škody nebo odcizení vozidla pokryje kompletní plnění a dorovná ztrátu hodnoty nového vozu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: