Za nedodržení minimální hloubky dezénu zimních pneumatik hrozí pokuta až 10.000 Kč a zákaz řízení na jeden rok. O jakou hodnotu se tedy jedná a jak se minimální hloubka dezénu pneumatik měří?

Jednou z povinností řidičů je mít v určitých případech v zimním období zimní pneumatiky. Nové zimní pneumatiky mívají hloubku dezénu okolo 8 až 10 mm a zákon stanovuje jejich minimální hloubku.

Kdy máte povinnost mít zimní pneumatiky?

Nejdříve si pojďme objasnit, kdy vlastně řidičům vzniká povinnost mít na autě zimní pneumatiky. Jedná se o období od 1. listopadu do 31. března v případě, že se na komunikaci nachází sníh, led či námraza nebo je možné vzhledem k povětrnostním podmínkám na silnicích led, sníh nebo námrazu předpokládat.

💡
Pokud je tedy hezké počasí můžete zimní pneumatiky za letní přezout i dříve a zákon neporušíte. Nicméně většina řidičů pneumatiky přezouvá v říjnu a poté v dubnu, aby nemusela řešit to, jaké bude počasí.
vzorek zimní pneu
Kontrolujete si pravidelně vzorek zimních pneumatik? Rozhodně byste měli!

Jaký je rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami?

Rozdíl mezi zimními a letními pneumatiky spočívá jednak v materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, a také v tvrdosti a typu dezénu. A proč v zimě používat zimní pneumatiky? Jedním z důvodů je samozřejmě zákonem daná povinnost. Nejedná se však o jediný důvod.

Zimní pneumatiky jsou navrženy tak, aby dokázaly odolat i nižším teplotám a byly spolehlivé i za zhoršených klimatických podmínek. Přispívají tak k bezpečnosti na silnici, a to i díky tomu, že mají výrazně kratší brzdnou dráhu než letní pneumatiky.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás v zimě může překvapit sníh nebo ledovka. Není divu, že v tomto čase stoupá počet dopravních nehod. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Jaké je minimální hloubka dezénu zimních pneumatik?

Jak už jsme zmínili v úvodu, s nedodržením minimální hloubky dezénu zimních a ostatně i letních pneumatik hrozí pokuta a zákaz řízení, a nejen to, v případě nehody na sjetých pneumatikách může pojišťovna majiteli vozidla odmítnout proplatit vzniklou škodu.

Podle vyhlášky č. 341/2014 Sb. zákona 361/2000 Sb. je minimální hloubka dezénu zimních pneumatik 4 mm. Předepsaná hloubka dezénu pneumatik musí být minimálně na třech čtvrtinách povrchu pneumatiky.

Minimální hloubka dezénu letních pneumatik je 1,6 mm. Co se týče minimální hloubky dezénu u celoročních pneumatik, liší se dle toho, v jakém období je používáte, v létě je 1,6 mm a v zimě 4 mm.

minimální hloubka dezénu
Minimální hloubka dezénu by měla být v zimě 4 mm.

Jak změřit hloubku dezénu pneumatik?

Jak zjistíte, že byste už měli pneumatiky vyměnit za nové? Někteří výrobci měření dezénu usnadnili tím, že po celé délce pneumatiky umístili měřící body v podobě malých výstupků na drážkách dezénu. Ty mají u zimních pneumatik právě 4 mm a u letních 1,6 mm.

Pokud se výstupek objeví v zákrytu s dezénem, je čas pneumatiky vyměnit. Pokud výstupky na pneumatikách nejsou, další možností je měření pomocí hloubkoměru, postup je jednoduchý:

  • Auto zaparkujte na rovině a kvůli snadnějšímu přístupu kola vytočte do co největšího úhlu.
  • K drážce, jež je zhruba 4 cm od bočního pláště, přiložte hloubkoměr. Ten koupíte na čerpacích stanicích, hobby marketech, internetových prodejnách i autoservisech za cca 100 Kč).
  • Hloubku měřte na několika místech pláště u všech čtyř pneumatik.
  • Měření byste měli provádět pravidelně každý měsíc nebo před delší cestou.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Výši pojistného zjistíte za pár kliknutí během chvilky.
zimní řetězy
V některých případech byste měli mít na pneumatikách zimní řetězy.

Proč hloubku dezénu pneumatik nepodcenit?

Hloubku dezénu pneumatik byste měli kontrolovat nejen kvůli riziku pokuty, ale také kvůli bezpečnosti. Sjeté gumy hůře přilínají k vozovce a mají delší brzdnou dráhu. Když je dezén příliš mělký, zvyšuje se riziko nehody nebo defektu pneumatik.

Životnost zimních pneumatik

Zimní pneumatiky by měly vydržet přibližně 40 až 60 tisíc kilometrů, rychlost opotřebení závisí zejména na stylu jízdy, najetých kilometrech, stáří pneumatik a způsobu jejich uskladňování.

V zimě můžete dostat pokutu nejen za jízdu bez zimních pneumatik, ale také za jízdu se zimními pneumatikami, jejichž minimální hloubka dezénu je menší než 4 mm. Hloubku dezénu byste měli pravidelně kontrolovat, a to i z důvodu bezpečnosti.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: