V roce 2024 se požadavky na povinnou výbavu nijak zásadně nemění. Je ale dobré zohlednit i doporučenou výbavu, nejen splnit základní požadavky dané legislativou. Můžete tak zásadně zvýšit úroveň bezpečnosti a pohodlí celé posádky.

Připravte se na bezstarostné cestování, ať už se vydáte na cesty v České republice nebo překročíte hranice do zahraničí.

Co je povinná výbava auta?

Autolékárnička

Autolékárnička zůstává jednou z klíčových položek povinné výbavy auta. V případě drobných zranění nebo potřeby první pomoci může být rozhodujícím prvkem, který přispěje k rychlé a adekvátní péči. Již není třeba ji vyhazovat, pokud je starší, než uvádí exspirace. Nicméně musí být neporušená.

Výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník je nezbytný pro zvýšení viditelnosti vozidla v případě nehody či poruchy. Jeho umístění na dostatečně vzdáleném místě od vozidla varuje ostatní řidiče a minimalizuje riziko dalších incidentů. Je dobré ho mít po ruce a nikoliv zaskládaný v kufru auta. Pokud dojde na situaci, kdy je ho potřeba, většinou není čas na dlouhé hledání.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Reflexní vesta pro řidiče

Reflexní vesta pro řidiče zvyšuje bezpečnost při zastavení na komunikaci. Zajišťuje, že řidič bude dobře viditelný, což může být klíčové zejména v podmínkách snížené viditelnosti, jako je mlha či špatné světelné podmínky.

rezerva je také povinná výbava auta

Sada pro opravu pneumatiky nebo rezervní kolo

Možnost rychlé opravy pneumatiky při defektu je klíčovým prvkem povinné výbavy. Můžete zvolit buď rezervní kolo, nebo modernější prostředky na opravu pneumatiky. Ujistěte se, že jste připraveni na neočekávané situace.

Doporučená výbava auta

Formulář záznamu o dopravní nehodě

Při nehodě je klíčové mít k dispozici formulář záznamu o dopravní nehodě. Tento dokument usnadňuje komunikaci s pojišťovnou a orgány činnými v trestním řízení. Přesný a podrobný záznam může být klíčovým prvkem při vyřizování pojistné události.

Reflexní vesta pro každého pasažéra

V některých zemích EU je povinností mít reflexní vestu pro každého pasažéra. I když to v České republice není povinné, je to doporučení, které zvyšuje bezpečnost v případě nutnosti evakuace vozidla.

Hasicí přístroj

V některých zemích EU je hasicí přístroj povinnou výbavou auta. I když v České republice tato povinnost neplatí, mít hasicí přístroj v autě může být v případě požáru velmi užitečné.

povinná výbava auta autolékárnička

Náhradní žárovky a pojistky

V případě poruchy světel je rychlá výměna nebo oprava nezbytná. Mít náhradní žárovky a pojistky v autě zajišťuje, že budete schopni rychle odstranit problémy s osvětlením a zachováte tak nezbytnou bezpečnost na silnici.

Tažné lano

Tažné lano se může stát neocenitelným v případě, že se ocitnete v situaci, kdy potřebujete pomoc jiného vozidla. Bezpečné táhnutí vozidla je klíčové pro minimalizaci rizika dalších poškození.

Silná svítilna a nůž na řezání bezpečnostních pásů

V případě havárie může silná svítilna a nůž na řezání bezpečnostních pásů zachránit život. Tyto předměty jsou klíčové pro rychlou evakuaci vozidla v extrémních situacích.

Může se hodit i svítilna zabudovaná do čepice. Budete tak mít volné ruce.

Smetáček a škrabka na led (v zimním období)

Pro řidiče je zimní období obdobím výzev. Mít smetáček a škrabku na led v autě vám umožní rychle očistit sklo od námrazy a sněhu, což je klíčové pro zachování dobré viditelnosti.

Zásoba pitné vody (v letním období)

V letních měsících je důležité myslet i na hydrataci. Mít zásobu pitné vody v autě může být užitečné zejména při delších cestách v horkém počasí, nebo pokud uvíznete v kolonách.

Čeká vás delší cesta autem k rodině nebo na hory? | Klik.cz
Poradíme vám, co vše si do auta zabalit, pokud vás čeká delší cesta autem a také na co si dát během jízdy pozor.

Povinná výbava do auta a cesty do zahraničí

Před tím, než vyrazíte na cesty do zahraničí, je nezbytné zkontrolovat aktuální požadavky na povinnou výbavu ve všech státech, kterými budete projíždět.

Každá země může mít své specifické požadavky, které se liší od těch v České republice.

Některé země mohou vyžadovat například hasicí přístroj pro každé vozidlo, reflexní vesty pro všechny pasažéry nebo jiné specifické požadavky.

Vždy je dobré mít přehled o aktuálních předpisech a postarat se o nezbytnou výbavu před odjezdem. To vám ušetří nejen možné pokuty, ale především zajistí bezpečné a pohodlné cestování.

Sestavení kompletní výbavy auta je klíčovým prvkem při přípravě na cesty, ať už v rámci České republiky nebo při dobrodružství v zahraničí. Povinná výbava auta 2024 zahrnuje autolékárničku, výstražný trojúhelník, reflexní vestu pro řidiče a sadu pro opravu pneumatiky nebo rezervní kolo.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: