Americká automobilka Tesla se šéfem Elonem Muskem již dlouho definuje technologický pokrok na trhu s automobily. Pokročilé technologie na hranici sci-fi ovšem způsobují, že veřejnost považuje Teslu za cenově nedostupný vůz. Kolik stojí Tesla a její modely?

Na první pohled jednoduchá otázka se skládá z řady dílčích částí. My jsme pro vás srovnali všechny modely Tesla a na konci si řekneme i to, jakým směrem automobilka směřuje.

💡
Tesla uvádí na trh jen málokdy jednu variantu modelu. Proto srovnáváme všechny dostupné a plánované verze modelů na konci roku 2023. Uvedené ceny jsou bez DPH.

Tesla Model S: Elektrický sedan s vysokým dojezdem

První veřejně prodávaný model Tesly se prodává od roku 2012. Maximální rychlost 322 km/h, zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,1 sekundy a dojezd 600 km na jedno nabití veřejnosti jednoduše učaroval a Teslu poslal do kategorie luxusních automobilek.

Tesla svůj Model S prodávala ve dvou variantách:

  • Dual Motor
  • Tri Motor

Rozdíl spočíval v technologických parametrech. Model S Tri Motor disponoval větším dojezdem, silou i maximální rychlostí. To se ovšem odrazilo v ceně. Zatímco Dual Motor se prodává za 2.319.900 Kč, cena Tri Motoru je o 300.000 Kč vyšší.

Tesla Model X: Elektrické SUV s Falcon Wing dveřmi

Na luxusní roadster navázala Tesla s vozem Model X. I ten disponoval ve své vyšší verzi nadprůměrnými technickými parametry:

  • Dojezd – 543 km
  • Akcelerace z 0 na 100 km/h – 2,6 sekundy
  • Maximální rychlost – 262 km/h

Model X Plaid v ceně 2.849.000 Kč se dodnes považuje za SUV s nejrychlejším zrychlením mezi vyráběnými elektromobily. Verze Model X Dual Motor si s ní ovšem v ničem nezadá. Maximální rychlost, dojezd i zrychlení jsou jen o zlomek nižší.

To nás ovšem dostává k tomu, zda se vyplatí dražší model. Základní technické údaje totiž zdaleka neodpovídají cenovému rozdílu. Tesla Model X Dual Motor totiž stojí 2.489.900 Kč.

Tesla Model 3: Cenově přístupný elektrický sedan

V roce 2017 byla Tesla etablovanou značkou na poli elektromobility. Většina řidičů ji ovšem považovala za cenově nedostupnou z důvodu vyšších cen a absence sekundárního trhu s ojetými vozy.

Na to automobilka zareagovala a z jejích garáží ve Fremontu v Kalifornii vyjíždí Tesla Model 3. Elon Musk dnes nejznámější model Tesly prezentoval jako první sériově vyráběný elektromobil v dostupné cenové hladině.

Tesla Model 3 s pohonem zadních kol stojí 1.053.990 Kč. Cena vozů tedy rapidně klesla. Její výkonnější sestřička s vyšším zrychlením a přibližně o 100 km delším dojezdem dnes stojí 1.253.990 Kč.

Čínská automobilka NIO - dravec na poli elektromobility | Klik.cz
Čínská automobilka se soustředí na vývoj luxusních elektromobilů.
srovnání povinného ručení
Tip! Elektroauto potřebuje nejen nabíjení, ale i platné povinné ručení. Zjistěte, jaké pojištění je pro váš elektromobil nejvýhodnější. Srovnejte si možnosti rychle a snadno jedním klikem.

Tesla Model Y: Elektrické SUV pro rodiny

Méně známé kompaktní SUV stojí na základě Modelu 3. Luxusní vůz se zavazadlovým prostorem 2100 litrů se dodnes prodává ve třech variantách:

  • Model Y s pohonem zadních kol – 1.165.490 Kč
  • Model Y ve verzi Long Range – 1.355.490 Kč
  • Model Y ve verzi Performance – 1.455.990 Kč

Tesla Model Y proslul svým futuristickým designem. Zapamatovatelné jsou oznámené Falcon wing dveře známé z Modelu X, které se otevírají nahoru a poskytují komfortní přístup ke druhé a třetí řadě sedaček. Ty se ale nakonec objevily pouze v konceptech prezentovaných v roce 2015.

💡
Jednotlivé modely se od sebe liší dojezdem a výbavou. Nejvýkonnější verze Performance uhání neuvěřitelnými 250 km/h a sedí na sníženém podvozku. Kromě toho ji zdobí luxusní 21˝ ALU kola ve variantě Übertine.

Tesla Semi: Nákladní kamion pro dálkové trasy

Oznámený tahač 8. třídy s elektrickým pohonem a vlastní solární nabíjecí stanicí prezentuje Elon Musk jako budoucnost doručování. Disponuje čtyřmi elektromotory výhradně na zadních kolech a slouží především k dálkovým jízdám na amerických dálnicích.

Tesla Semi se příliš neuchytila. Nutno ovšem podotknout, že s možností předobjednávek Tesla přišla velmi nenápadně. 

Kolik stojí Tesla Semi? 

Dnes s nimi jezdí firma Pepsi a analýzy uvádějí, že základní variantu lze pořídit za 4.300.000 Kč a verzi s dojezdem až 800 km za přibližně 5.000.000 Kč.

Britská automobilka Arrival – netypický start-up | Klik.cz
Inovativní automobilka Arrival se zaměřila na komerční subjekty a brzy začala chrlit zajímavé koncepty, které oslovily i největší výrobce vozů.

Tesla Roadster (2. generace): Rychlý sportovní vůz

První generace modelů Roadster odprezentovala Tesla ještě před Modelem S. Podle posledních zpráv chce s druhou generací navázat na sérii luxusních sportovních vozů pro náročné řidiče.

Pokud se ptáte, kolik stojí Tesla Roadster, tak zatím nevíme. Předpokládaná cena je 4.500.000 Kč a řidiči musí složit počáteční platbu kartou v hodnotě 100.000 Kč a dalších 1.040.00 Kč do 10 dní.

Vůz se řadí do kategorie rychlých sportovních automobilů s maximální rychlostí přes 400 km/h.

Tesla Cybertruck: Pickup s odolným designem

Poslední oznámený je moderní prototyp bateriového pick-upu. Cyberpunkový vůz jako by vypadl z filmu Blade Runner. Elon Musk v současnosti dělá vše pro jeho propagaci. A kolik stojí Tesla Cybertruck? V předprodeji zájemci vůz pořídí od 1.300.000 Kč.

Kolik stojí dostupné modely Tesly?

tabulka kolik stoji modely tesly

Kam směřuje Tesla do budoucna?

Aktuálně se automobilka zaměřuje na propagaci oznámených modelů. Ceny Elon Musk pravidelně mění a reaguje tím na komplikovanou ekonomickou situaci. Díky tomu také odrazil počáteční nárůst konkurence evropských automobilek.

Odborníci očekávají oznámení nového Modelu 3. Elon Musk také naznačil oznámení levného elektromobilu pro evropský trh. Ten by se měl vyrábět v Berlíně, čímž se sníží logistické náklady. Cena by měla být přibližně 610.000 Kč.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: