Možná se to někdy stalo i vám, řídili jste auto a najednou jste za sebou viděli blikající světla a slyšeli zvuk sanitky. Pokud jste v tu chvíli lehce zpanikařili a uvažovali nad tím, co máte dělat a jakým směrem jet, je tento článek tím pravým pro vás. Dozvíte se v něm, kdy má sanitka přednost a jak postupovat.

Co dělat, když jede sanitka?

V první řadě je třeba říci, že neexistuje jeden jediný postup, jak se zachovat, pokud řídíte auto a uslyšíte sirénu sanitky nebo hasičů. Situace může být totiž pokaždé trošku jiná. Silnice jsou různě široké a koncipované a do hry může zasáhnout i okolní provoz. Existuje však několik pouček, podle kterých byste měli postupovat:

  • Zastavení nemusí být vždy nejlepším nápadem: Pro sanitku jsou tím nejhorším ucpané silnice. Jakmile tedy uvidíte sanitku, nedupejte na brzdu, ale jeďte dál a vozu udělejte místo, jakmile to půjde.
  • Vytvořte sanitce místo k průjezdu: Základním pravidlem v případě vozů s předností jízdy je udělat jim místo. Většina silnic je naštěstí dostatečně široká na to, aby vozidlo mohlo plynule projet prostředkem. Stačí tedy uhnout ke straně. Nemusíte ani za každou cenu zastavovat, stačí se vozu vyhnout a umožnit mu projet středem. Na dálnicích je třeba vytvořit takzvanou uličku pro záchranáře, ať už se vozidla pohybují nebo stojí v koloně. V případě kolony se ulička tvoří už ve chvíli příjezdu ke koloně.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.
  • Nebojte se projet na červenou: Nacházíte se na křižovatce, kde nemůžete uhnout ke straně, ale na semaforu svítí červená? V tomto případě můžete porušit dopravní předpisy a do křižovatky opatrně vjet. V případě, že by byla křižovatka vybavená kamerou, pokutu byste v této situaci nedostali.
  • Použijte blinkr: Odborníci se shodují na tom, že jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba v případě vozidel s předností jízdy udělat, je zachovat klidnou hlavu. Nedělejte prudké úhybné manévry ani zběsile nebrzděte. Pokud se chystáte uhnout stranou, vždy použijte blinkry, aby sanitka i řidiči za vámi věděli, co se chystáte udělat.
kdy má přednost záchranná služba

Kdy má sanitka přednost v jízdě?

Když se řekne sanitka a přednost v jízdě, mnozí řidiči mají za to, že sanitka má přednost pouze v případě, že použije sirény.

Zákon o silničním provozu ale řidičům vozidel s právem přednostní jízdy použití sirény nenařizuje.

Nepoužití výstražné sirény tedy nesnižuje právo sanitky na přednost v jízdě. K dalším vozidlům s právem přednostní jízdy patří například automobily policie a vězeňské služby, vozy vojenské a obecní policie a záchranných sborů nebo právě zdravotnické záchranné služby.

Nabourané auto na dovolené v zahraničí | Klik.cz
Nabourané auto řeší řidiči neradi. O to více, pokud se dopravní nehoda stane v zahraničí. Odložte emoce a k řešení přistupte s chladnou hlavou.

A kdy má přednost v jízdě tramvaj?

Kromě toho, že řidiči často přemýšlejí nad tím, kdy má přednost v jízdě sanitka, mnohým také dělá problém přednost tramvají. Někteří lidé se domnívají, že tramvaj má přednost vždycky. To ale není pravda. Pro tramvaj totiž platí stejné dopravní značky jako pro řidiče aut. Kromě situací, kdy je přednost tramvají zřejmá, má tramvaj přednost i v těchto případech:

  • Tramvaj má přednost vždy, když jedete souběžně s ní a chystáte se odbočit přes její trasu.
  • Tramvaj má přednost i ve chvíli, kdy odbočuje vlevo nebo vpravo přes váš směr jízdy a vy jedete podél ní.
pravidla kdy má přednost sanitka

Jak se chovat, pokud uvidíte hasičské auto?

V případě, že uvidíte hasičské auto, které bude potřebovat uvolnit cestu, myslete na to, že má menší manévrovací schopnosti než sanitky nebo osobní auta policistů. Vzhledem k váze hasičského vozu mohou jet hasiči poměrně pomalu a nedokáží dělat prudké manévry.

Nečekejte, že hasiči zvládnou zastavit na několika metrech. Vzhledem k rozměrům hasičských vozů na zúžených silnicích ideálně zvyšte rychlost a počkejte na místě, kde je více prostoru pro oba vozy.

Kdy má sanitka přednost v jízdě? Sanitka, stejně jako hasiči a další vozidla s předností jízdy mají přednost i ve chvíli, kdy nemají zapnuté sirény. Pokud za sebou uvidíte jet sanitku, nepanikařte, uvolněte jí místo, aby mohla projet.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: