Věděli jste, že má v současnosti hypotéku pětina Čechů? Chcete se i vy připojit k lidem, kteří si splnili svůj sen o bydlení prostřednictvím hypotéky, ale nemáte našetřený dostatečný obnos peněz? V tom případě je přímo pro vás určený náš článek, ve kterém se dozvíte, jak získat hypotéku bez úspor.

Podmínky pro získání hypotéky v roce 2023

Pokud si chcete brát hypotéku v letošním roce, je dobré mít přehled o tom, jaké podmínky jsou s ní spojené. Kromě toho, že vám musí být více než 18 let, nesmíte mít významné záznamy v úvěrových registrech, musíte mít dostatečné příjmy a splnit následující limity:

  • výše úvěru nesmí být vyšší než 80 % hodnoty nemovitosti, případně 90 % u žadatelů do 36 let
  • výše hypotéky nesmí překročit 8,5násobek vašeho ročního příjmu (mírnější limity platí pro žadatele do 36 let)
  • měsíční splátka nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu (mírnější limity platí pro žadatele do 36 let)
péče o vlastní dům
Banky poskytují maximálně 90% hypotéky, a to u lidí do 36 let. 

Jak získat hypotéku bez úspor?

I přesto, že banky poskytují nejvýše 90% hypotéky, existuje několik způsobů, jak můžete hypotéku získat i přesto, že nemáte našetřený dostatek peněz. Pojďme se na ně podívat.

1.) Ručení další nemovitostí

Jedním z poměrně často využívaných způsobů, jak získat hypotéku bez úspor, je ručení další nemovitostí, ať už vaší nebo například nemovitostí rodičů. Výhodou je, že díky ručení další nemovitostí dosáhnete na nižší úrok než u 90% hypotéky a po splacení dostatečné částky můžete druhou nemovitost ze zástavy vyvázat.

💡
Zásadní nevýhodou je ale to, že v krajním případě můžete vy nebo vaši blízcí o nemovitost přijít, pokud nebudete hypotéku splácet.

2.) Dofinancování hypotéky úvěrem

Další možností, jak získat hypotéku bez úspor, je dofinancování hypotéky dalším úvěrem. V tomto případě je ale třeba říci, že ne všechny banky čerpání dalšího úvěru povolují, i z toho důvodu, že Česká národní banka omezila celkovou výši všech půjček podle příjmů žadatele.

💡
Další nevýhodou je, že ostatní půjčky jsou spojené s vyšší úrokovou sazbou a kratší dobou splatnosti než samotná hypotéka.

3.) Půjčení peněz od příbuzných

Peníze, které potřebujete na základ hypotéky, si samozřejmě můžete půjčit od příbuzných nebo přátel. Výhodou je, že takováto hypotéka se nedotkne vaší bonity a je obvykle spojená s mírným úrokem nebo dokonce s žádným úrokem.

💡
I v tomto případě byste se ale měli mít na pozoru. Pokud nebudete moci půjčku splácet, může to poškodit vztahy v rodině, navíc se může stát, že vaši blízcí budou půjčené peníze na něco nutně potřebovat.
hypotéky
Tip! Zvažujete hypotéku na nový dům, byt nebo pozemek? Porovnejte si nezávazně nabídky bank a vyberte si tu s nejlepším úrokem. Online a nezávazně.

Proč jsou zakázané 100% hypotéky?

Ještě před několika lety jste si mohli půjčit 100 % hodnoty nemovitosti. V roce 2016 ale Česká národní banka tuto možnost zrušila. Proč? ČNB tímto krokem chrání jednak žadatele před získáním půjček, které by nedokázali splácet, a jednak chrání i samotné banky a v neposlední řadě myslí i na českou ekonomiku a chce zabránit tomu, aby se neopakoval scénář světové finanční krize v roce 2007.

hypotéka bez úspor
Spočítejte si, jak si efektivně našetříte na základ hypotéky.

Tipy, jak si našetřit na základ hypotéky

Hypotéku bez úspor byste si měli vždy dobře promyslet a propočítat si, jestli dokážete každý měsíc hypotéku splácet a případně splácet i další úvěr nebo půjčku od blízkých. Pokud možnost získat další úvěr, ručit další nemovitostí nebo půjčit si od blízkých nemáte, můžete vyzkoušet tipy, díky kterým na hypotéku ušetříte.

TIP 1: Optimalizujte své výdaje

Podle odborníků byste si měli výdaje nastavit v poměru 40 : 30 : 20 : 10. Co to znamená? 40 % výdajů by mělo jít na spotřebu (jídlo, oblečení, vzdělání apod.), 30 % na bydlení (nájem, poplatky energie), 20 % na dlouhodobou rezervu (například základ hypotéky) a 10 % na krátkodobou rezervu (neočekávané výdaje).

TIP 2: Odkládejte peníze na spořicí účet

Nespoléhejte na to, že vám každý měsíc určitý obnos zůstane na běžném účtu, ale stanovte si částku, kterou budete pravidelně odkládat stranou, ideálně například na spořicí účet, některé spořicí účty nyní nabízejí úrokovou sazbu i okolo 5 až 6 %.

Jak získat hypotéku bez úspor v době, kdy banky až na výjimky půjčují maximálně 80 % hodnoty nemovitosti? Možností je více. Můžete ručit další nemovitostí, vzít si další úvěr nebo si peníze půjčit od příbuzných či přátel.