Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Mnohdy jim ale ušetří nemalé částky. Kdy se řidičům vyplatí havarijní pojištění motocyklu a jak vyberou to nejlepší? Jako u každého pojištění hraje roli nejnižší cena.

Co je to havarijní pojištění?

Zatímco sjednání povinného ručení nám určuje zákon, havarijní pojištění je nepovinné a řidiči ho sjednávají dobrovolně. Havarijní pojistka na rozdíl od povinného ručení kryje zaviněné a nezaviněné škody. Vedle toho lze připojistit vozidlo na další rizika.

Havarijní pojistku si řidiči sjednávají pro vlastní ochranu. Stačí trocha nepozornosti a nehoda je na světě. Zatímco škody na voze před vámi zaplatíte z povinného ručení, vám škodu nikdo neuhradí. Tedy pokud nemáte havarijní pojištění.

💡
Vedle způsobených škod kryje havarijní pojištění i další škody na vozidle. Řadí se mezi ně například poškození vandaly, živelní pohromou, odcizení vozidla nebo srážka zvěře.
havarijní pojištění cena
Co všechno patří mezi motocykly? Neřadíme tam jen klasické motorky. Více níže...

Co je to vůbec motocykl?

Jaká vozidla vůbec patří mezi motocykly? Na první pohled se zdá, že je vše jasné. Přesná definice ale neexistuje.

Motocykl definuje článek 4 směrnice EU 168/2013, který říká, že motocykl je: „dvoukolové, tříkolové a čtyřkolové vozidlo uvedené v tomto článku.“

Co tím úředníci říkají? To, že do kategorie motocyklů nepatří jen klasické motorky. Mezi motocykly řadí zákon, a s ním i pojišťovny, i tato vozidla:

  • skútry,
  • tříkolky a čtyřkolky,
  • motorové koloběžky na dané technické parametry,
  • motorová kola nad dané technické parametry.

Typy motocyklů

Jak je patrné výše, havarijní pojištění motocyklu se netýká jenom motorkářů. Stačí, když vlastníte malý moped nebo dokonce silnější elektrokoloběžku a podle výkladu zákona řídíte motocykl.

Okrajovým kategoriím se ale dnes vyhneme. Pojišťovny je běžně řeší zvlášť a havarijní pojištění se na ně vyplatí jen někdy. Dnes se zaměříme na tyto typy:

Typ Popis Oblíbený model
Bobber Odlehčený motocykl se zkráceným předním a zadním blatníkem. Kawasaki Vulcan
Cruiser a chopper Silný motor s prostorově výraznou karoserií a zvučným výfukem. Honda CMX1100
Naháč Klasický motocykl bez kapotáže oblíbený u mladých řidičů. Honda CMX500
Supersport Klade důraz na vysoký výkon a na pohodlné použití. Yamaha R7
Cestovní motocykl Karoserie stavěná na dlouhé tratě a důraz na komfort posádky. BMW K 1600 B
Scrabler Vychází z retro silničních motocyklů, umožňuje jízdu v lehkém terénu. Yamaha SCR 950
Enduro Vychází z terénních strojů, ale je uzpůsobený pro provoz na silnicích. Zero DSR/X
Skútr Charakterizují ho malá kola a kapotáž s podlážkou. Oblíbený pro jízdu ve městě. Peugeot Streetzone
Moped Původně „motocykl s pedály“. Dnes ho charakterizuje nižší výkon a pedály místo stupaček. MpKorado Supermax
havarijní pojištění
Tip! Nemáte motorku? Pokud jste řidič, nikdy nevíte, co vás může potkat. Srovnáním havarijního pojištění na auto si můžete vybrat tu nejlepší nabídku pro vás a ušetřit peníze i starosti.
havarijní pojištění motocyklu kalkulačka
Pro motocyklisty je zajímavý produkt allrisk pojištění.

Co kryje havarijní pojištění motocyklu?

Havarijní pojištění obecně kryje škody způsobené vlastní i cizí vinou. Při běžné dopravní nehodě se o cizí škody postará povinné ručení. Havarijní pojištění kryje také odcizení, vandalství, poškození zvěří a živelnou pohromou.

💡
Liší se havarijní pojištění motocyklu a vozidla? Záleží na konkrétní smlouvě. Obecně vzato se ale způsob krytí pojistky mezi vozidlem a motocyklem neliší.

Motocyklisté častěji využívají allrisk pojištění. Jedná se o speciální druh pojištění, který pokrývá veškerá myslitelná rizika. Zaplatí sice více než u běžného havarijního pojištění, vzhledem k vyšší ceně motorek se ale ve specifických případech vyplatí.

Specifika havarijního pojištění na motorku

Havarijní pojištění na motocykl se liší hlavně v plnění a škodách. Řidiči motocyklů mají tendenci podceňovat výši plnění. Sami si ale neuvědomují, že škody na motocyklech jsou mnohdy vyšší než na osobních automobilech.

Jedno ze specifik spočívá v rozsahu pojištění

V takovém případě záleží na smlouvě. Motocykl ale řidiči používají jinak než automobil a týkají se ho jiná rizika. Týká se to například pojištění proti odcizení, kdy je šance u garážovaného motocyklu nižší než u auta na sídlišti.

havarijní pojištění motocyklu cena
S výběrem správné pojistky na míru vám může pomoci srovnávač pojištění.

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu?

Chtělo by se říci, že výběr havarijního pojištění na motorku se neliší od výběru pojistky na osobní automobil. Při výběru vám pomůže srovnávač havarijního pojištění, který vám představí nabídky českých pojišťoven.

To ale tak úplně neplatí. Havarijní pojištění motocyklu se sice neliší, odlišný je ale způsob užívání. Řidiči motocyklů mají jiné potřeby, a proto preferují i odlišná doplňková pojištění. Důležité jsou také limity pojištění, protože škody na motocyklech často převyšují ty na osobních automobilech.

Při výběru proto zvažte rizika, která vám reálně hrozí. Pokud motocykl garážujete, je zbytečné drahé pojištění proti krádeži. Opačný případ ovšem platí při parkování motocyklu na veřejném parkovišti – motorky na zloděje působí jako rudý hadr na býka.

Kdy se vyplatí havarijní pojištění na motorku?

Havarijní pojištění se obecně vyplatí u novějších vozidel. V případě motorek jsou to stroje do pěti let. Nicméně existuje ještě jeden vzorec.

Částka za havarijní pojištění musí být nižší než případná oprava.

Jestliže cena hypotetické opravy převyšuje cenu havarijního pojištění, v tom případě se vám pojistka vyplatí. To se týká například raritních strojů nebo veteránů s vysokými náklady na opravu.

Jak vypadá havarijní pojištění motocyklu? Od pojistky osobního vozidla se neliší. Rozdílný je ovšem způsob provozu a chování řidiče, která ovlivňuje havarijní pojištění a jeho parametry.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: