Možná si říkáte, že výpadek proudu není nic vážného. Ve většině případů bychom vám dali za pravdu. Výpadky proudu během bouře, nebo distributorem oznámené výpadky nejsou ničím zvláštní. Co když ale proud padá sám od sebe? Jak nahodit pojistky a čím to může být?

Výpadek proudu dříve obvykle provázely shořelé pojistky – v dnešní době jde už spíše o shozené moderní jističe. Poradíte si s nimi i v případě, kdy na nebi není ani mráček a elektřina ve vašem domě si dělá, co se jí zlíbí?

Řešení výpadku proudu v domácnosti

Nejčastěji se setkáme s ohlášeným výpadkem proudu. Obvykle se jedná o údržbu sítě vysokého napětí, případně opravy na místních rozvaděčích. Tyto výpadky ohlašuje distributor dostatečně předem, aby se na ně domácnosti připravily.

Přesto se může stát, že oznámení výpadku proudu nepostřehnete. Poznáte je podle společného jmenovatele – týkají se více domácností. Pokud vám nejde proud a nevíte proč, obejděte sousedy a zjistěte, zda se problém týká i jich.

Setkat se můžete také s neohlášeným výpadkem. Obvykle je to během nepříznivého počasí – bouře nebo vichřice. Může jít ale také o poruchu na rozvaděči, o které distributor elektřiny zatím neví.

V takovém případě zavolejte distributorovi elektřiny a výpadek proudu nahlaste.
Jak nahodit pojistky při výpadku proudu?

Kontakty na distributory elektřiny

Českou republiku si rozdělili tři distributoři elektřiny. O Prahu se stará společnost Pražská energetika, ve středních, západních, severních, východních Čechách a na severní Moravě působí ČEZ a jižní Čechy, Vysočinu a jižní Moravu má pod palcem Eg.D.

Tabulka Distributorů
Distributor Poruchová linka Web
ČEZ 800 850 860 vww.bezstavy.cz
EG.D 800 225 577 www.egd.cz/poruchy-elektricke-site
PRE 800 823 823 www.pre.cz/

Jak fungují pojistky a jističe?

Klasické pojistky dnes už pravděpodobně nepotkáte. Tyto elektrické přístroje slouží k ochraně proti přepětí a zkratu. Uvnitř keramického obalu se nachází drát, který se v případě problému přetaví a přeruší obvod.

Dnes máme modernější jističe. Tyto stroje s páčkou chrání také před elektrickým přepětím a zkratem – ovšem jiným způsobem.
V případě zkratu dojde k elektromagnetickému působení na kotvu a jistič se vypne. Proti přepětí chrání bimetalový pásek, který se vlivem působení tepla ohne a přeruší obvod.

Co je to zkrat a přepětí?

💡
Fyzikální okénko ještě nezavíráme. Jako zkrat se označuje krátké zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V tomto okamžiku není elektrickému proudu kladen odpor ze zařízení – jeho velikost je tudíž enormní a vzniká velké teplo.

Zkrat může mít několik vážných následků:

  • poškození elektrického zdroje,
  • poškození elektroinstalace v domácnosti vlivem tepla,
  • poškození, či totální zničení spotřebiče,
  • zdravotní rizika v případě kontaktu s vadným spotřebičem.
Zatímco zkrat je problém trvající zlomky sekund, přepětí trvá déle.

Frekvence napětí elektrického proudu je při něm vyšší než obvykle. Sítí protéká několikanásobně vyšší proud, než je jeho běžná jmenovitá hodnota. Během tohoto stavu vzniká teplo a hrozí poškození elektrické instalace.

srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na elektřině? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny zdarma!
Jak nahodit pojistky při bouřce?

Jak nahodit pojistky?

Pokud bydlíte v rodinném domě, o tom, jak nahodit pojistky, vás pravděpodobně informoval elektrikář, či revizní pracovník. Opakování je matka moudrosti, a proto se hodí zopakovat si základní postup při nahození jističů:

  • Vypněte všechny elektrické spotřebiče – snížíte tím riziko jejich poškození a přetížení elektrického obvodu po obnovení dodávek proudu do sítě.
  • Najděte elektrický rozvaděč – běžně se nachází u vstupních dveří na verandě, ve sklepě nebo garáži a má podobu krabice umístěné na zdi.
  • Vypněte hlavní jistič – pokud se nachází v pozici ZAPNUTO, přepněte jej do opačného polohy a nahoďte ho zpátky.
  • Děje se něco? Pokud proud funguje a jistič nepadá, jednalo se o krátkodobý zkrat. Jestliže jistič vypadl a proud nefunguje, pokračujeme dál.
  • Zkontrolujte jističe – najdete na nich malé páčky nebo spínače, které jsou v poloze vypnuto nebo zapnuto. Tyto menší jističe slouží ke kontrole konkrétních elektrických obvodů v domácnosti.
  • Každý jistič nahazujte zvlášť – pokud jste našli shozený jistič, nahoďte ho. Jestliže nevíte, postupně shazujte a spínejte každý jistič. Díky tomu snadněji odhalíte vadný obvod.
  • Zkontrolujte důvod výpadku – jakmile najdete vadný obvod, zkontrolujte spotřebiče připojené na jistič. Může se jednat o špatný vypínač, zásuvku, žárovku, nebo rozbitý spotřebič.
  • Zavolejte elektrikáře – nepovedlo se vám najít příčinu? Nehazardujte se zdravím a kontaktujte odborníka.
Při manipulaci s elektrickými spotřebiči buďte opatrní. Ve vadné elektrické síti dochází k vysokému napětí a kontakt se spotřebičem nebo částí elektrického rozvaděče pod proudem je zdraví nebezpečný.

Prevence následků zkratu

Přepětí, podpětí a zkrat jsou rizika pro domácnost. Pro minimalizaci jejich rizika je důležitá prevence. Preventivní prostředky proti vadám v elektrické síti jsou následující:

  • kvalitní spotřebiče v dobrém stavu,
  • dobře udělaná a pravidelně revidovaná elektroinstalace,
  • pravidelné revize silných elektrických spotřebičů (trouby, elektrokotle, bojlery a další),
  • kvalitní jističe a pojistky,
  • kabelážní audit u starších zakoupených nemovitostí.

Výpadky proudu jsou běžná záležitost a není třeba se jich bát. Přesto při nich ale postupujte s rozvahou. Jestliže se venku nežení čerti, můžou značit problém v elektrické síti. Důležitá je prevence, přesto se ale vyplatí vědět, jak nahodit pojistky a kde se u vás doma nachází elektrický rozvaděč.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: