Víte, do kdy vám platí řidičský průkaz? A co všechno obnáší výměna řidičáku? Co vás čeká, když na jeho výměnu zapomenete? Jak vysoké jsou pokuty? A potřebujete v roce 2024 vlastně ještě fyzicky řidičský průkaz vlastnit?

Kde požádat o výměnu řidičáku?

Pokud se blíží expirace vašeho řidičského průkazu, o výměnu můžete požádat na místním úřadě s rozšířenou působností. Můžete také využít elektronickou žádost přes Portál občana nebo Portál dopravy.

výměna řidičáku a portál dopravy

Potřebné doklady k vyřízení výměny řidičáku

Pro výměnu potřebujete platný doklad totožnosti, propadlý řidičský průkaz a vyplněnou žádost. Papírovou fotografii nepotřebujete, úředníci ji pořídí nebo stáhnou z registru obyvatel.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.
Samotná výměna řidičského průkazu je zdarma a proběhne do 20 dnů. Zrychlená výměna do 5 dnů stojí 700 Kč. Pokud žádáte preventivně více než 3 měsíce před koncem platnosti, poplatek je 200 Kč.

Konec platnosti a sankce

Řidičský průkaz obvykle platí 10 let, s výjimkou některých skupin, které mají platnost 5 let. Je na každém řidiči, aby si dobu platnosti svého řidičského průkazu pohlídal sám. Propadlý řidičák tak už nemusí být problém!

Pokuta za řízení bez platného řidičáku může dosáhnout až 2.500 Kč ve správním řízení, na místě pak až 2.000 Kč.
výměna řidičáku jaké doklady

Portál dopravy

Portál občana a Portál dopravy nabízejí online služby, jako zjištění bodového hodnocení, žádost o nový řidičský průkaz, výpis z evidenční karty řidiče a další. Můžete tak o svůj nový řidičský průkaz zažádat z pohodlí svého domova.

💡
Ministr dopravy Martin Kupka již dříve vyzval všechny řidiče, kterým má brzy skončit platnost řidičského průkazu, aby využili online možnosti žádosti o nový průkaz prostřednictvím Portálu dopravy. Tímto jim odpadne cesta na úřad a mohou si pohodlně zažádat z domova.

Elektronická žádost je rychlá a praktická, přičemž všechny potřebné údaje jsou předvyplněny. Pro výměnu je nutné mít u sebe platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz.

Novela zákona a povinnost nosit řidičák u sebe

I když od ledna 2024 není díky novelizaci fyzický průkaz při silniční kontrole vyžadován, stále však platí povinnost mít platný průkaz k dispozici. Periodické výměny průkazů tak budou probíhat i nadále.

Sledování platnosti řidičského průkazu je klíčové pro každého řidiče. Včasná výměna mu může ušetřit peníze na pokutách a využívání online portálů usnadní celý administrativní proces.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: