Hypotéku je možné čerpat jak na koupenou nemovitost, tak i na stavbu domu, rekonstrukci nebo právě na stavební pozemek. Hypotéka na pozemek je pak spojená se stejnými pravidly, jaká platí pro hypotéku na nemovitost.

O jaká pravidla se jedná, na jaký pozemek dostanete hypotéku a jaké dokumenty po vás bude banka vyžadovat?

Hypotéka na pozemek a její pravidla

Jak už jsme uvedli v úvodu, hypotéka na stavební pozemek je spojena se stejnými podmínkami jako hypotéka na ostatní nemovitosti. Až na některé výjimky si můžete půjčit maximálně 80 % hodnoty pozemku a zbylých 20 % hodnoty musíte doplatit z vlastních zdrojů, případně zastavit jinou nemovitost.

Stejně jako u hypotéky na nemovitost budete muset dát pozemek bance do zástavy, popřípadě můžete dát do zástavy jinou nemovitost. Splatnost hypotéky na pozemek je maximálně 30 let a úroková sazba na hypotéku na pozemek se od hypotéky na dům obvykle nijak neliší.

Na jaký pozemek si můžete vzít hypotéku?

Důležitou informací je, že si nemůžete vzít hypotéku na jakýkoliv pozemek, banky hypotéku poskytují pouze na pořízení stavebního pozemku určeného dle aktuálního územního plánu k výstavbě nemovitosti.

💡
Hypotéku nemůžete čerpat například na zahradu, ovocný sad nebo třeba les a ornou půdu. Výjimkou může být například zahrada, na kterou je však už vydané stavební povolení apod. Podmínkou je také dostupnost základních sítí v podobě elektřiny, vody a odpadu.

V případě, že na pozemku dosud nejsou vybudované inženýrské sítě, bude po vás banka pravděpodobně vyžadovat pravomocné rozhodnutí na vybudování sítí. Kromě toho musí být k pozemku zajištěný přístup z veřejné komunikace.

hypotéky
Tip! Najít tu správnou hypotéku pro váš pozemek může být složitý proces, ale správná volba vám může ušetřit tisíce. Díky našemu srovnávači hypoték můžete jednoduše porovnat nabídky a vybrat tu nejlepší. Nespoléhejte na náhodu, když jde o vaše finance.
hypotéka na stavební pozemek
Řešíte hypotéku na stavební pozemek? Ta se odvíjí podle odhadu ceny.

Odhad ceny pozemku je rozhodující

To, kolik vám banka na stavební pozemek půjčí, se odvíjí od odhadu ceny pozemku. Běžnou praxí bank je, že výpočet dělají na základě obvyklé ceny za metr čtvereční pozemku určeného k zastavění do plochy 1.000 metrů čtverečních. Pokud tedy máte například pozemek o rozloze 2.000 metrů čtverečních a v dané lokalitě je běžná cena za metr čtvereční 4.000 Kč, rozhodně nemůžete počítat s tím, že vám banka pozemek nacení na 8.000.000 Kč, odhadní cena bude podstatně nižší.

Co po vás bude banka v případě hypotéky na pozemek požadovat?

Abyste získali hypotéku na stavební pozemek, budete muset bance doložit několik dokumentů. Jakých?

  • kupní smlouvu na stavební pozemek nebo smlouvu o smlouvě budoucí
  • list vlastnictví příslušného pozemku
  • odhad tržní ceny pozemku
  • potvrzení o tom, že se jedná o stavební pozemek s možností napojení na inženýrské sítě
  • doklad o příjmech

V případě, že budete společně s hypotékou na pozemek žádat i o úvěr na stavbu domu, budete muset také doložit:

  • stavební povolení k výstavbě na daném pozemku
  • projektovou dokumentaci budoucí stavby
  • odhad tržní ceny budoucí nemovitosti
hypotéka na pozemek podmínky
Potřebujete si vzít hypotéku na pozemek? Podmínky zjistíte u vaší banky.

Hypotéka na pozemek a stavbu domu

Pokud chcete kupovat stavební pozemek a zároveň začít stavět vysněný dům, můžete si vzít jednu a tu samou hypotéku jak na koupi pozemku, tak i na stavbu domu.

Výhodou je, že budete mít pouze jeden úvěr a zaplatíte méně poplatků než při čerpání dvou samostatných úvěrů.

Samozřejmě však také můžete nejdříve zažádat o hypotéku na pozemek a až poté o hypotéku na stavbu domu. Pokud ale nebudete mít splacený úvěr v době, kdy si budete chtít vzít hypotéku na stavbu domu, budete si muset vzít úvěr u stejné banky, a to i v případě, že nebude mít tak výhodné podmínky jako jiná banka.

💡
Hypotéka na pozemek je spojena se stejnými pravidly a podmínkami jako hypotéka na dům. Banka vám, až na výjimky, půjčí maximálně 80 % hodnoty pozemku a úvěr můžete splácet nejvýše 30 let. Vyřízení a schválení hypotéky na pozemek obvykle trvá okolo dvou až tří týdnů.

Chcete si koupit pozemek, který není stavební, ale nemáte na něho dostatek našetřených peněz? K financování nákupu zahrady, lesa nebo orné půdy je možné využít neúčelový úvěr, jako je například spotřebitelský úvěr nebo americká hypotéka.

půjčky
Tip! Získejte svůj vysněný pozemek s pomocí nejlepšího financování. Porovnejte půjčky a vyberte tu nejvýhodnější. Začněte budovat svůj domov ještě dnes!