S blížícím se podzimem narůstá starost o přezutí na zimní pneumatiky. Spousta řidičů si tuto povinnost, která povinností v pravém slova smyslu není, ale usnadňuje. Obuli celoroční pneumatiky, které fungují v létě i v zimě. Jaký je rozdíl mezi zimními a celoročními pneumatikami?

Zimní pneumatiky a zákon

Plošná povinnost zimních pneumatik v pravém slova smyslu neexistuje. Řidiči mají ovšem podle § 40a zákona č. 361/2000 Sb., povinnost přezutí na zimní pneumatiky od kdy s minimální hloubkou dezénu alespoň 4 mm v období od 1. listopadu do 31. března ve dvou případech:

  • na silnici je souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza,
  • vzhledem k povětrnostním podmínkám lze předpokládat výskyt sněhu, ledu nebo námrazy na vozovce.
💡
Za zmínku stojí zejména druhý bod. Ten totiž vykládá příslušník Policie České republiky podle vlastního uvážení. Pakliže sezná, že se blíží zimní blizzard, zakáže vám další jízdu a hrozí pokuta až 2.000 Kč, nebo 1.500 až 2.000 Kč ve správním řízení.
Speciální povinnost obutí zimních pneumatik nastává v případě platnosti značky C 15a zimní výbava. V takovém případě mají řidiči povinnost zimního obutí bez ohledu na povětrnostní podmínky. Značka platí celoročně, obvykle ji ale upravuje dodatková tabulka.

Jak fungují zimní pneumatiky?

Čím jsou zimní pneumatiky vlastně specifické? Jejich složení je speciálně upravené na studenou vozovku. Kromě toho jsou odolnější proti opotřebení a mají lepší přilnavost. Jejich klíčové vlastnosti usnadňují jízdu v několika ohledech:

  • lepší ovladatelnost,
  • kratší brzdná dráha,
  • vyšší směrová stabilita,
  • zvýšení přesnosti řízení vozidla,
  • pokročilejší technologie aquaplaningu.

Zimní pneumatiky mají také svoje nevýhody

Mezi ty klíčové patří nutnost skladování druhé sady pneumatik. Pokud je v létě nepřezujete, zvýšíte jejich opotřebení. Naopak při pečlivém přezouvání se nesjedou dostatečně a kvůli stáří měníte pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu.

Jaká je minimální hloubka dezénu pneumatik v zimě? | Klik.cz
Za nedodržení minimální hloubky dezénu zimních pneumatik hrozí pokuta až 10.000 Kč a zákaz řízení.

Rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami

Od letních pneumatik se ty zimní liší ve složení směsi. Letní pneumatiky jsou v zimních teplotách méně pružné, čímž se snižuje trakce a brzdný výkon. To neplatí pouze na sněhu, stejně špatné vlastnosti mají letní pneumatiky i na suché vozovce.

Vedle toho má zimní pneumatika optimální tvrdost. I když je fyzikálně měkčí, pomocí přídavných látek se nezvyšuje spotřeba paliva nebo energie – tedy provozní náklady spojené s každodenním řízením.
Zimní pneumatiky

Celoroční pneumatiky jsou kompromis

Kvalita zimních pneumatik se výrazně snižuje při teplotách nad 7 °C. Letní pneumatiky naopak s nižší teplotou ztrácejí své vlastnosti. Existuje zlatá střední cesta?

💡
Takový směr do jisté míry představují celoroční pneumatiky. Na rozdíl od zimních je jejich směs tvrdší a mají lepší vlastnosti při teplotách nad 7 °C. Během těchto teplot ale vykazují vyšší opotřebení a sníženou životnost.

Jejich směs je ale měkčí než u letních pneumatik. V tomto ohledu vykazuje relativně dobré vlastnosti do doby, než se povrch vozovky dostane na nízké teploty pod 0 °C.

Celoroční obutí nikdy nenahradí plnohodnotné zimní pneumatiky.

Kdy využít celoroční pneumatiky?

Záleží na tom, kde bydlíte a jezdíte. Pokud žijete na horách s nesjízdnými silnicemi od března do listopadu, na celoroční pneumatiky zapomeňte. Naopak pokud bydlíte v nížinách se sjízdností i v zimě, celoroční obutí vám usnadní starosti s přezouváním.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Kdy přezout na zimní pneumatiky?

Od kdy přezouvat na zimní pneumatiky? Tuto povinnost určuje zákon. Pokud řidiči jezdí celou zimu na sjízdných vozovkách a při nepřízni počasí raději nevyjíždějí, vystačí si s letním obutím.

Obecně platí povinnost přezutí zimních pneumatik od 1. listopadu do 31. března.
Řidiči mají povinnost přezout v případě nesjízdných vozovek se sněhovou a ledovou pokrývkou nebo námrazou, případně v situacích, kdy hrozí riziko nesjízdných vozovek.

Jak si tuto povinnost vyložit a kdy přezout na zimní pneumatiky? Používejte selský rozum. Pokud bydlíte v místech, kde pravidelně chumelí, neváhejte a na konci října přezujte. V zásadě platí, že kdekoliv v České republice se zimními pneumatikami neprohloupíte.

💡
Více můžete vidět ve videu na Instagramu: "Kdy a za jakých podmínek musíte mít zimní pneu? A víte, jaký je ten správný dezén?"

Zimní pneumatiky oceníte také v případě pojistného plnění. Jestliže v období od listopadu do března nahlásíte pojistnou událost a řídíte na letních gumách, pojišťovny krátí pojistné plnění bez ohledu na to, kdo nehodu způsobil. Krácení přitom činí až 20 % ze stanovené částky.

Kdy přezout na zimní pneumatiky?

Celoroční pneumatiky v zahraničí

Na zimní pneumatiky si také dejte pozor v případě dovolené v zahraničí.

Nejčastější zimní destinace Rakousko vyžaduje zimní pneumatiky vždy od 1. listopadu do 15. dubna. Povinnost platí i kdykoliv jindy mima tato data, když je vozovka pokrytá ledem nebo sněhem.
V Itálii povinnost zimních pneumatik nařizují lokální dopravní značky, které platí obvykle mezi 15. listopadem a 31. březnem. Na zimní dovolenou s letním obutím do italských Alp raději nevyrážejte.
Jestliže míříte na zimní dovolenou na Slovensko k našim východním sousedům, platí stejná pravidla jako v České republice. Při cestě na hory do Vysokých či Nízkých Tater ale počítejte s hůře sjízdnými silnicemi a na zimní pneumatiky raději přezujte.

Vyplatí se celoroční obutí, nebo vyhrávají zimní pneumatiky? Obě skupiny řidičů vedou na toto téma nekonečné debaty. My razíme trochu jiné motto. Používejte vlastní hlavu. Jedno je ovšem jisté – zimní pneumatiky vám dají od listopadu do března jistotu kvalitního obutí.

Jak správně nasadit sněhové řetězy a kdy je využít? | Klik.cz
Na základě čeho sněhové řetězy vybrat, kdy máte povinnost mít je nasazené a jak je nasadit?