Zelenou kartu řidiči vozí nejčastěji v přihrádce u spolujezdce, nebo za clonkou u okénka řidiče. Jen zlomek jich ale ví, že zelenou kartu vozit nemusejí. Zelená karta je totiž jeden z prvních povinných dokladů týkající se řízení vozidla, které stačí ukázat na telefonu.

Zelená karta neboli mezinárodní osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dokládá platnost povinného ručení. To za řidiče hradí škody způsobené provozem vozidla na majetku a zdraví cizích osob. My se na zelenou kartu podíváme důkladněji.

Informace na zelené kartě

Jaké údaje řidiči najdou na zelené kartě? Obvykle se jedná o informace týkající se platnosti pojištění. Kromě nich zde ale řidiči najdou:

  • údaje o pojištěném vozidle (SPZ nebo VIN),
  • druh a značka vozidla,
  • platnost pojištění,
  • územní platnost povinného ručení,
  • informace o pojistiteli a asistenční službě,
  • informace o pojistníkovi (případně provozovateli vozidla).

Pro řidiče je na zelené kartě nejcennější číslo asistenční služby. Zákonem daná pomoc při řešení pojistných událostí poskytuje právní, technickou a administrativní pomoc. Její rozsah ovšem závisí na smlouvě s pojišťovnou.

zelená karta

Mezi asistenční služby nejčastěji patří:

  • vyproštění a odtažení vozidla,
  • úschova vozidla,
  • proplacení přenocování na hotelu pro celou posádku,
  • poskytnutí náhradního vozidla,
  • doprava do nejbližšího autoservisu (nebo oprava na místě).
Jak probíhá silniční kontrola? Jaké doklady mít? | Klik.cz
Silniční kontrola je kontrolní mechanismus, kterým se ověřuje stav vozidla, platnost řidičského oprávnění, a zda je řidič pod vlivem alkoholu.

Pokuta za chybějící zelenou kartu

Co když nám ve vozidle zelená karta chybí? Její absenci nejčastěji odhalí silniční kontrola. Podle zákona má řidič při kontrole povinnost předložit tři doklady – řidičský průkaz, technický průkaz a zelenou kartu.

Pokud řidičům chybí zelená karta, jsou možné dva důvody její absence:

  • nemá zaplacené povinné ručení,
  • zelenou kartu si jednoduše zapomněl doma.
V prvním případě je situace o poznání vážnější. Řidič zaplatí sankci do garančního fondu České kanceláře pojistitelů a hrozí mu pokuta od 5.000 Kč do 40.000 Kč. V případě pojistné události navíc řidiči bez povinného ručení zaplatí více peněz za vzniklé škody.

Co když si zelenou kartu zapomene řidič doma? V takovém případě mu hrozí pokuta až 1.500 Kč na místě a 3.000 Kč ve správním řízení. Spousta řidičů ale neví, že jim stačí zelená karta v mobilu.

💡
S novelou bodového systému přichází 1. ledna 2024 další změna. Nová pravidla silničního provozu totiž říkají, že u sebe nemusíte vozit řidičský průkaz. Informace z karty řidiče si policejní hlídka vyhledá na základě dokladu totožnosti. Zelená karta 2024 již také nemusí být fyzicky předložena.
čelní srážka dvou aut

Zelená karta v mobilu od ledna 2022

Na konci roku 2021 vydalo Ministerstvo financí České republiky precedens týkající se zrušení pokuty za zelenou kartu předloženou v mobilním telefonu. Toto revoluční rozhodnutí dalo řidičům do ruky zbraň v podobě písemného potvrzení toho, že zelená karta v mobilu stačí.

Papírová a elektronická zelená karta podle rozhodnutí obsahují stejné množství ochranných prvků – konkrétně nula. Průkaznost elektronické verze je tedy shodná jako důvěryhodnost té papírové. Jinými slovy – zelenou kartu si vytiskne kdokoliv.
💡
Pozor ale na to, že rozhodnutí platí pouze na území České republiky. V zahraničí se zelenou kartou v mobilu nemusí řidiči uspět. Stejně je třeba počítat s tím, že někteří policisté budou vyžadovat papírovou kartu. Proto je dobré mít v telefonu stažené rozhodnutí Ministerstva financí.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění auta. Porovnejte si nabídky online.

Na zelenou kartu existuje mobilní aplikace

S rozhodnutím Ministerstva financí se otevřela brána pro sjednocení dokladů v digitální verzi. Šikovní vývojáři proto přišli s aplikací Zelená karta, která plně nahrazuje papírový doklad.

V aplikaci je možné mít více zelených karet najednou (například pojištění vozidla a pojištění přívěsného vozíku). Kromě toho vás upozorní na konec platnosti povinného ručení a poskytuje další užitečné informace:

  • začátek doby platnosti zimní výbavy,
  • ukládání dokladů do jednotlivých profilů,
  • možnosti přidání dálniční známky do aplikace,
  • sdílení zelené karty s dalšími uživateli.
💡
Aplikace Zelená karta je dostupná zdarma na Android a iOS. Kromě toho stále probíhá její vývoj, takže do budoucna přibudou nové funkce.

Kde stáhnout zelenou kartu?

Zelená karta v telefonu vyžaduje její digitální verzi. Kde se k ní provozovatelé vozidel dostanou? Papírová verze přijde řidičům poštou, zelená karta ke stažení obvykle dorazí do e-mailu společně s návrhem smlouvy.

Druhá varianta, kde stáhnout zelenou kartu, je v administraci pojišťovny a srovnávačů pojištění. Některé služby poskytují vlastní klientské centrum, kde se nachází všechny důležité dokumenty – zelenou karta ke stažení nevyjímaje.

Proč není zelená karta zelená?

Nejvýraznější změny, kterými si zelená karta za poslední roky prošla, je změna její barvy. Dříve chodila poštou její varianta vytištěná na zeleném papíře. V roce 2020 se ale evropské státy dohodly na jednotné bílé barvě.

Namísto zeleného dokumentu přijde majiteli vozidel bílá karta. 

Zelené karty se ale ještě nezbavíme. Její název udává zákon a dokud se nezmění, jedná se o oficiální názvosloví. Řidiči si ale kartu mohou stáhnout a vytisknout doma. Policisté ještě do roku 2022 akceptovali obě varianty.

Zelená karta auto patří k povinným dokumentům při řízení vozidla. Jenže jak se mění doba, mění se také formy prezentace těchto dokumentů. Elektronická zelená karta je stále populárnější a je možné, že do budoucna se papírových zbavíme úplně.