Kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo a čeká vás převod neboli přepis vozidla? V tom případě vás možná zajímá, jak vlastě přepis vozidla probíhá, do kdy je třeba auto přepsat a jaké dokumenty budete potřebovat.

Kromě těchto informací na vás v článku čeká také odstavec o tom, kdy je nutná plná moc k přepisu vozidla a kde si můžete nechat plnou moc úředně ověřit.

Jak probíhá přepis vozidla?

Dobrou zprávou je, že je přepis vozidla poměrně jednoduchou záležitostí. Převod totiž můžete vyřídit během jediné návštěvy registru vozidel na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností.

Při přepisu vozidla mohou být přítomní jak původní, tak i nový vlastník vozidla nebo pouze jeden z nich. V druhém zmíněném případě však musí mít kupující či prodávající úředně ověřenou plnou moc od toho druhého. Brzy ovšem bude možná i další varianta, která umožní vyhnout se plné moci.

Správní poplatek za přepis osobního vozu je 800 Kč.
Od 1. září 2023 se totiž nebudou muset podávat přihlášky společně a kupující i prodávající budou moci podat žádost každý zvlášť. Musí se však domluvit na tom, kterému úřadu bude žádost adresovaná, musí se totiž jednat o stejný úřad.
klíče od nového auta

Jaké dokumenty potřebujete k přepisu vozidla?

Chystáte se na registr vozidel kvůli přepisu vozidla? Nezapomeňte si s sebou vzít následující doklady:

  • občanský průkaz prodávajícího i kupujícího vozu (v případě, že přepis provádí pouze jeden, je třeba namísto občanského průkazu donést úředně ověřenou plnou moc)
  • velký a malý technický průkaz
  • platná zelená karta (povinné ručení musí být sjednané již na nového vlastníka – původní majitel tedy musí pojišťovně oznámit, že vozidlo prodal a zrušit povinné ručení a nový majitel musí sjednat svou pojistku)
  • doklad o nabytí vozidla (kupní smlouva, leasingová smlouva, rozhodnutí o dědickém řízení apod.)
  • přihláška k registraci vozidla do registru silničních vozidel (vyplnit ji můžete online nebo přímo na úřadu)

Jak je to s protokolem o technické prohlídce?

Ještě v roce 2022 bylo třeba k převodu vozidla předložit i protokol o evidenční prohlídce. Od 1. března 2023 ho však předkládat nemusíte , protože mají registry vozidel přístup do systému stanic STK a protokol si dohledají.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.

Plná moc k přepisu vozidla – vzor ke stažení

Pojďme si tedy shrnout, kdy k přepisu vozidla potřebujete plnou moc a kdy ne. Bez plné moci se obejdete v případě, že žádost o přepis vozidla podávají společně jak dosavadní, tak i nový vlastník vozidla.

Pokud však přepis vozidla vyřizuje na registru vozidel pouze jeden z nich, je nutné se prokázat úředně ověřenou plnou mocí.

💡
Plnou moc je možné úředně ověřit na pobočkách České pošty, které jsou kontaktním místem Czech POINT, u notáře nebo na krajském a obecním úřadě

Jak má vypadat plná moc k přepisu vozidla?

Vzor ke stažení v PDF i DOC najdete například zde. Plná moc pro přepis vozidla by měla obsahovat:

  • identifikaci kupujícího a prodávajícího
  • popis úkonu, tedy přepis vozidla
  • identifikaci vozu (značka, model, VIN kód)
  • délku platnosti plné moci k přepisu vozu
  • podpisy obou stran
  • úřední ověření
plná moc

Do kdy je potřeba vozidlo přepsat?

Velmi důležitou informací spojenou s přepisem vozidla je termín, do kterého je nutné přepis provést. Poté, co se podepíše kupní smlouva, má prodávající povinnost převést vůz na nového majitele do 10 dnů.

V případě, že by nebyla lhůta dodržena, hrozí pokuta až do výše 50.000 Kč.

Myslete na to, že je za převod registrace vždy zodpovědný prodávající, a to i v případě, že udělil kupujícímu plnou moc. Pokud by tedy kupující termín nedodržel, pokuta by hrozila prodávajícímu. Odborníci tedy prodávajícím v případě plné moci doporučují nepředávat vozidlo kupujícímu dříve, než dojde k přepisu vozidla v registru.

Jak z výše uvedených řádků vyplývá, při převodu vozidla je plná moc k přepisu vozidla potřebná ve chvíli, kdy přepis provádí pouze kupující nebo prodávající strana. Převod vozidla je možné v současné době provést během jediné návštěvy registru vozidel, a to na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: