Pojistky v autě – řada řidičů se s nimi setká jen výjimečně. Jedná se ovšem o klíčový komponent vozidla. Stačí jedna přepálená pojistka a motor se místo bujného vrčení líně povaluje. Kde jsou pojistky do auta u nejznámějších modelů a jak si poradíte s jejich výměnou?

Proč se vyplatí znát, kde jsou pojistky v autě umístěné? Chybná pojistka je indikátorem poruchy některých elektrických spotřebičů v autě jako topení, rádio nebo osvětlení některých částí. Víte ale, kde koupit pojistky do auta a jaké vybrat?

Jak fungují pojistky v autě?

Autoelektrikář by vám řekl, že pojistky v autě chrání síťovou infrastrukturu. Jinými slovy fungují stejně jako svého času keramické pojistky v elektrickém rozvaděči. Vlastním zničením zabrání poškození či vznícení konkrétního vozidla.

Existují různé druhy pojistek do auta. Všechny ale fungují podobně. Rozdělují se podle barvy a každá z nich je dimenzovaná na jinou hodnotu elektrického proudu.

Při jejím překročení se pojistka zahřeje a následně přepálí, čímž dojde k přerušení elektrického obvodu.
kde jsou pojistky v autě Octavia

Typy pojistek v autě

Většina řidičů zná nožové pojistky, případně takzvané MEGA pojistky určené pro silná zařízení. Tím ale výčet druhů pojistek v autě nekončí.

  • Nožové pojistky
  • Japonské pojistky
  • MEGA pojistky
  • Skleněné pojistky
  • Páskové pojistky

Vedle těchto existují méně časté typy. Sem patří i historické keramické pojistky v autě. A to není všechno. Nožové pojistky se dále dělí podle velikosti na MINI, STANDARD a MAXI.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Mnohem lepší způsob orientace poskytuje dělení podle barev. Každá barva znamená ochranu proti jiné hodnotě elektrického proudu. Obchodníci nejčastěji prodávají sady autopojistek s těmito hodnotami.

tabulka typy pojistek do auta

Výměna pojistek v autě

I když víte, kde pojistky do auta koupit a jaké existují modely, je vám to k ničemu, když si neporadíte s výměnou. Ta v drtivé většině případů bývá absurdně snadná. Důležité je vědět, kde pojistky v autě hledat.

U většiny vozidel se pojistky nacházejí v motorovém prostoru, pod palubní deskou nebo na obou místech. Zde také najdete informace o tom, ke kterému zařízení daná pojistka patří. Informace o umístění a významu pojistek najdete i v manuálu k vozidlu.

Vždy měňte pojistky stejné hodnoty. Starou a přepálenou opatrně vyjměte rukou nebo kleštěmi a nahraďte ji novou. Po výměně zkontrolujte funkčnost elektrického zařízení. Jestliže spotřebič stále nefunguje, chybu hledejte jinde.

💡
Nezapomínejte na to, že přepálená pojistka je doprovodný problém. Výměna pojistek jako taková nic neřeší. Její přepálení pouze chrání vůz od dalšího poškození. Proto po výměně vždy pátrejte po konkrétní příčině.
jak vypadají pojistky do auta

Kde se nacházejí pojistky v autě?

Bez toho, abyste věděli, jak najít pojistky v autě, je nevyměníte. To jsme si už vyjasnili. Běžná místa jsou vedle baterie a pod palubní deskou. Přesná pozice se ale liší podle automobilky. Připravili jsme pro vás proto nejběžnější modely aut a místa, kde se pojistky v autě nacházejí.

  • Kde jsou pojistky Octavia 1 – prvních ovcí po silnicích už moc nejezdí. Přesto jsou ale staromilci, kteří na ně nedají dopustit. Pojistky v Octavii hledejte v motorové části u baterie a schované v levé části palubní desky u řidiče pod plastovým krytem.
  • Kde jsou pojistky Octavia 2 – s druhou řadou Octavií se potkáváme pořád poměrně často. Pojistky se v nich nacházejí na stejném místě jako u jedničkových Octavií – u řidiče a baterie.
  • Kde jsou pojistky Octavia 3 – trio zakončíme dalším zástupcem tuzemské výroby. I v trojkové Octavii se pojistky v autě nacházejí nalevo v přístrojové desce a v motoru u baterie.
Hyundai vs. Škoda - reklamní souboj | Klik.cz
Rivalita automobilek je zajímavá kapitola českého motorismu.
  • Kde najdu pojistky u Fabie – karoserie Fabie je menší, a proto se pojistky nevejdou do části vedle řidiče. Proto se pojistková skříň v interiéru nachází přímo pod volantem. Místo u baterie zůstává.
  • Kde jsou pojistky Golf 4 – u jednoho z nejpopulárnějších modelů Volkswagenu se nacházejí v přístrojové desce vpravo u spolujezdce a v držáku u baterie. Stejné místo platí i pro modely VW Bora a Jetta.
  • Kde jsou pojistky Ford C-Max – záleží na roku výroby, u Fordů obecně ale hledejte pojistky pod přihrádkou u spolujezdce. Při výměně si obrňte nervy. Podobně jako jinde u Fordů, je přístup k pojistkám poměrně obtížný a vyžaduje povolení několika šroubů.
  • Kde jsou pojistky VW Touran – na rozdíl od Golfu se pojistky ve VW Touran nacházejí přímo u baterie. V interiéru je hledejte pod spínačem osvětlení vozidla na straně řidiče.
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Kde koupit pojistky do auta?

Podobně jako další části nepovinné výbavy seženete pojistky do auta na většině benzinových pump, v hobby marketech a auto potřebách. Pojistky koupíte buď kusově podle barvy, nebo si pořiďte větší sadu, ideálně s předem daným počtem pojistek pro konkrétní vozidlo.

Sady pojistek podle typu vozidla zajistí, že se při výběru nezmýlíte. Pojistky do auta už ale nepatří do povinné výbavy vozidla, takže si rozmyslete, zda velkou sadu až o několika desítkách kusů potřebujete.

Patří pojistky do auta do povinné výbavy? Od roku 2018 nikoliv. Spolu s pojistkami se z povinné výbavy vytratily i náhradní žárovky. Hlavním důvodem je fakt, že řidiči nevědí, kde se pojistky v autě nacházejí a neporadí si s výměnou.

Pojistky v autě vám ale často zachrání krk. Jejich výměna je snadná a rychlá. Musíte ale vědět, kde se v autě skrývají. Drobné poruchy si díky náhradním pojistkám opravíte sami a nepotřebujete okamžitou návštěvu v servisu.