Pokud platíte daně z příjmu, můžete si svou daňovou povinnost snížit o slevu na poplatníka. Snižuje daňovou povinnost a může vést k vrácení přeplatku. Přečtěte si, jak si tuto slevu uplatníte i vy.

Co je sleva na poplatníka?

Sleva na poplatníka je základní daňová sleva, kterou si může uplatnit plátce daně z příjmů. Daňová sleva na poplatníka snižuje vaši daňovou povinnost a tím ve výsledku zvýší váš čistý příjem.

Můžete si ji odečíst od vaší vypočtené daně z příjmů, pokud splňujete určité podmínky.

Kdo má nárok na slevu na poplatníka?

Nárok na slevu na poplatníka mají všichni daňoví poplatníci, kteří mají vlastní zdanitelné příjmy. Mezi ně patří:

  • zaměstnanci,
  • živnostníci,
  • studenti,
  • důchodci,
  • invalidé,
  • rodiče na mateřské dovolené,
  • osoby pracující na dohodu.
pojištění odpovědnosti
Tip! Pojištění odpovědnosti si můžete sjednat jako samostatné pojištění, které je poměrně drahé, nebo jako součást pojištění domácnosti či nemovitosti, kde vás vyjde jen na pár korun. Pojištěná bude celá rodina a vy budete zase klidně spát.
Je přitom jedno, zda jste pracovali celý rok nebo jen část roku.

Jak se liší sleva od odčitatelné položky?

Určitě jste už narazili na informaci, že některé položky odečítáte rovnou od příjmů a jiné až po vypočtení celkové daně. Rozlišuje se totiž sleva na dani a odčitatelná položka.

  • Sleva na dani se uplatňuje až po vypočtení vaší daně z příjmu.
  • Odčitatelná položka se zahrnuje do výpočtu předem, tedy před vypočtením daňového základu.
Daňová sleva na poplatníka vaši daň sníží přímo v uvedené výši.
💡
Tip! Mezi daňově uplatnitelné položky patří např. životní pojištění. Kromě daňového odpočtu se hodí při případných zdravotních komplikacích, invaliditě nebo úmrtí. S naším srovnávačem životního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.
co je sleva na dani
Co je sleva na dani a jak ji uplatnit? Čtěte níže...

Jaké existují další daňové slevy?

Daňové slevy se uplatňují buď měsíčně v rámci prohlášení k dani u zaměstnavatele, nebo ročně v rámci daňového přiznání nebo žádosti o roční zúčtování daní.

Kromě slevy na poplatníka se mezi slevy na dani řadí:

  • sleva na studenta denního studia,
  • sleva na první dítě,
  • sleva na druhé dítě,
  • sleva na třetí a další dítě,
  • sleva na invaliditu 1. a 2. stupně,
  • sleva na invaliditu 3. stupně,
  • sleva na držitele průkazu ZTP/P,
  • sleva na manžela/ku,
  • sleva na manžela/ku ZTP/P.
Příspěvek zaměstnavatele na životní pojištění | Klik.cz
Jedním z oblíbených zaměstnaneckých benefitů je příspěvek zaměstnavatele na životní pojištění.

Jak vypočítat slevu na poplatníka?

U všech daňových slev musíte splnit zákonné podmínky, abyste je mohli uplatnit. Slevu na poplatníka můžete uplatnit v daňovém přiznání nebo u svého zaměstnavatele.

Jak uplatnit slevu na poplatníka u svého zaměstnavatele?

K uplatnění slevy na poplatníka u svého zaměstnavatele potřebujete vyplnit a podepsat formulář zvaný „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti“, lidově nazývaný růžový formulář.

Slevu na poplatníka vám pak bude každý měsíc odečítat přímo zaměstnavatel a vy o tuto částku dostanete vyšší čistou mzdu.

V daném měsíci ho můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Pokud pracujete pro více zaměstnavatelů současně, doporučujeme podepsat prohlášení u toho, u kterého máte vyšší hrubou mzdu.

Vše o krátkodobém havarijním pojištění | Klik.cz
Co ochrání vaše auto? Havarijní pojištění. Ale jezdíte málo a celoroční pojistka se vám nevyplatí? Od toho je tu krátkodobé havarijní pojištění.

Jak uplatnit slevu na poplatníka v daňovém přiznání jako OSVČ?

Jako OSVČ můžete uplatnit slevu na poplatníka v celé výši v daňovém přiznání. Slevu si doplníte do daňového přiznání v kolonce sleva na poplatníka. U online formulářů se vám tato položka vyplní automaticky.

Kdy vzniká daňový přeplatek?

Daňový přeplatek vzniká v situaci, kdy jste během roku zálohou na daně z příjmu odvedli vyšší částku, než je výše vyměřené daně. Daňový přeplatek vzniká při využití daňových slev nebo odpočtů, případně pokud jste platili během roku zálohy na daň z příjmu.

Automaticky vám stát daňový přeplatek nevrátí. Musíte si o něj zažádat.
sleva na poplatníka 2023
Sleva na poplatníka 2023 je 30.840 Kč ročně.

Jak vysoká je sleva na poplatníka 2024?

Základní sleva na poplatníka, kterou si uplatníte v daňovém přiznání podaném v roce 2024 za rok 2023, je 30.840 Kč. Získáte ji v plném rozsahu na základě doložených příjmů i v případě, že jste měli výdělek jen po určitou část roku. Uplatnit ji samozřejmě můžete maximálně do výše daně, kterou jste vypočítali. Nemůžete jít do mínusu.

Sleva na poplatníka 2024 – jaké jsou změny a kolik si uplatníte?

Pro příjmy v roce 2024 je nastavena sleva na poplatníka také ve výši 30.840 Kč, tedy 2.570 Kč měsíčně. V tomto směru ke změnám nedochází.

Změny se týkají těchto oblastí:

  1. Za rok 2023 jste si mohli naposledy uplatnit slevu na dani, které se říká školkovné. V případě umístění dítěte do školky si mohl jeden z rodičů snížit daň až o 17.300 Kč. Za rok 2024 tuto slevu nezískáte.
  2. Ruší se také sleva na studenta. Pracující studenti ve věku do 26 let si mohli až do prosince 2023 uplatnit slevu na dani ve výši 4.020 Kč ročně. Od ledna 2024 o slevu na dani studenti přichází.
  3. Omezuje se také sleva na manžela či manželku. Ještě v daňovém přiznání za rok 2023 si mohl partner uplatnit 24.840 Kč ročně,. Sleva se vztahovala na poplatníky, kteří žijí ve společné domácnosti s manželem/kou nebo registrovaným partnerem/kou, jehož příjmy nepřesáhly 68.000 Kč ročně. Od roku 2024 je možné tuto slevu uplatnit pouze v případě, že daná osoba pečuje o dítě do 3 let věku.
💡
Kompletní informace o změnách slev na poplatníka 2024 najdete na webu Ministerstva financí České republiky a na stránkách Finanční správy.

Sleva na dani je tedy jedním z nástrojů, kterým můžete snížit svou daňovou povinnost. Její výše se mění každoročně podle zákona o daních z příjmů. Sledujte proto aktuální informace a novinky v této oblasti. Pak je nezapomínejte uplatnit v daňovém přiznání.

Tip! Přečtěte si i naše další rozhovory: