Ztráta dokladů v zahraničí je bezesporu jedním z největších strašáků většiny cestovatelů. Obáváte se i vy, že na dovolené ztratíte občanský průkaz nebo pas a nebudete se mít jak dostat domů? Pak je tento článek tím pravým pro vás. Dozvíte se v něm totiž to, jak postupovat v případě ztráty dokladů na dovolené.

Ztráta cestovního pasu na dovolené

Pokud jste na dovolené a máte s sebou jak cestovní pas, tak i občanský průkaz a ztratíte cestovní pas, může se jednat o problém, ale také nemusí. V rámci zemí Evropské unie totiž můžete bez problémů cestovat pouze s občanským průkazem a cestovní pas ani nemusíte mít vyřízený. Domů se tak vrátíte pouze s občankou.

Ztrátu nebo odcizení cestovního pasu byste nicméně měli nahlásit místní policii a nechat si vystavit doklad o chybějícím cestovním průkazu. O vydání nového dokladu zažádáte až zpátky v Česku.

Co když ztratíte cestovní doklad?

Může se samozřejmě také stát, že cestujete jen s občanským průkazem, který ztratíte, nebo dojde k jeho odcizení, případně na dovolené přijdete o cestovní pas a daná země občanský průkaz neakceptuje. V tomto případě je postup o něco složitější a je třeba pro návrat zpět do České republiky zažádat o provizorní cestovní doklad.

Pojištění zavazadel: Co dělat při ztrátě nebo zničení kufrů při cestování?
Negativní zkušenosti spojené se zavazadly při cestování se podle statistik nejčastěji týkají zpoždění zavazadel, poškození zavazadel a v neposlední řadě jejich ztráty.
zastupitelský úřad a ztráta dokladů na dovolené

Jak zažádat o provizorní cestovní doklad?

V okamžiku, kdy zjistíte, že jste ztratili cestovní doklad nebo vám byl ukradený, kontaktujte místní policii, která vám vystaví potvrzení o ztrátě či odcizení dokladu. Následně kontaktujte český zastupitelský úřad, který si ověří vaši totožnost a vydá vám náhradní cestovní doklad.

💡
V případě, že v dané zemi není český zastupitelský úřad, můžete se obrátit na zastupitelský úřad jakékoliv jiné členské země EU. Vystavený provizorní doklad je platný pouze pro zpáteční cestu do ČR. V Česku je neplatný a je třeba zažádat o vyhotovení nového dokladu.

Jak postupovat, pokud ztratíte na dovolené řidičský průkaz?

Na dovolené můžete samozřejmě kromě cestovního pasu a občanského průkazu ztratit také řidičský průkaz. I v tomto případě je opět na místě kontaktování místní policie. Ztráta dokladů by se měla nahlásit co nejdříve poté, co k této skutečnosti dojde.

V zahraničí vám na rozdíl od cestovních dokladů nevystaví náhradní řidičský průkaz. Na vaši žádost vám však vystaví potvrzení o krádeži řidičského průkazu, které poslouží jako provizorní doklad. Případná kontrola však nemusí takovýto doklad akceptovat a bez řidičského průkazu na dovolené auto řídit nesmíte.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Před odjezdem na dovolenou si vždy důkladně srovnejte cestovní pojištění – v případě ztráty dokladů vám správná volba může ušetřit nejen peníze, ale i spoustu stresu. S kvalitním pojištěním se můžete soustředit na řešení situace, aniž byste se museli obávat finančních dopadů a komplikací.
policie ztráta dokladů

Vyřízení řidičského průkazu v ČR

K vystavení nového řidičského průkazu dojde až po návratu do Česka. Jak postupovat? Ztrátu řidičského průkazu nahlaste Polici ČR a prokažte se dokumenty, které vám vystavili v zahraničí.

Jak předejít ztrátě nebo krádeži dokladů na dovolené?

Že vás děsí představa, co všechno budete muset řešit v případě ztráty dokladů v zahraničí? Máme pro vás několik doporučení, jak krádeži nebo ztrátě dokladů na dovolené v zahraničí předejít.

  1. Důležité doklady a větší obnosy peněz si neberte s sebou, ale ideálně je uchovávejte v hotelovém sejfu.
  2. Před odjezdem na dovolenou si pořiďte fotokopie všech dokladů a nechávejte je na hotelovém pokoji.
  3. Nikdy neponechávejte všechny doklady na jednom místě společně s penězi nebo drahou elektronikou, abyste předešli případné krádeži.
Zjistili jste, že máte propadlý řidičák? | Klik.cz
Řízení s propadlým řidičským průkazem může mít různé následky, včetně finančních, které mohou výrazně ovlivnit váš každodenní život.

TIP: Zkontrolujte si před cestou na dovolenou platnost dokladů

Dovolenou dokáže pokazit nejen ztráta dokladů, ale také zjištění, že doklady nejsou platné. Myslete na to, že v řadě států mimo EU vyžadují doklady, které jsou platné ještě dalších 6 nebo dokonce 12 měsíců od data návratu z dovolené.

Pokud s dostatečným předstihem zjistíte, že je váš cestovní pas neplatný, můžete zažádat o jeho vydání ve zrychlené lhůtě do 5 pracovních dnů (3.000 Kč). Pas je možné vyřídit i ve lhůtě do 24 hodin, v tomto případě je však možné ho převzít pouze u Ministerstva vnitra a zaplatíte za něj 6.000 Kč.

Ztráta dokladů na dovolené rozhodně není ničím příjemným. Na druhou stranu se však nemusíte obávat toho, že byste se kvůli ztraceným nebo ukradeným dokladům nedostali zpátky domů. Při ztrátě dokladů v zahraničí je prvním krokem kontaktování místní policie a následné kontaktování zastupitelského úřadu ČR, kde vám vystaví náhradní doklady.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: