Závěrečné zkoušky v autoškole každoročně dle ministerstva dopravy skládá zhruba 120.000 žadatelů o řidičské oprávnění. Podle statistik řidičák napoprvé neudělá pětina žáků. Čekají i vás závěrečné zkoušky a rádi byste je zvládli na první pokus?

Stáhněte si taháky na testy z autoškoly a seznamte se s nejčastějšími chybami, kvůli kterým adepti zkouškami neprojdou.

K jakým změnám v autoškole došlo?

Ministerstvo dopravy v minulém a letošním roce oznámilo několik změn spojených se závěrečnými zkouškami v autoškole. K jakým změnám došlo? Balíček ostrých závěrečných otázek se rozrostl na současných 46 dotazů.

💡
A nejen to, kromě klasických otázek na adepty o řidičský průkaz čekají také dynamické úlohy, které budou založené na reálných videích z provozu. Nové metody v podobně reálných videí a obrázků uvítaly i autoškoly.

Od roku 2024 budou moci za volant usednout sedmnáctiletí řidiči

Další novinkou, která se týká autoškol a která platí od tohoto roku, je možnost usednout za volant už v sedmnácti letech. Od sedmnácti let budou moci lidé řídit rok auto s dozorem mentora. Podmínkou ale je, že absolvovali klasický výcvik v autoškole, a to včetně složení obvyklých závěrečných zkoušek.

Jak probíhají teoretické zkoušky?

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičské oprávnění probíhají na počítačích ve 206 obcích po celé ČR. Uchazeči skládají testy online v systému ministerstva dopravy.

Celkově je aktuálně v systému pro žadatele připraveno přibližně 900 otázek. Aby mohl žadatel přejít k praktické částky zkoušky – k jízdám, musí testy úspěšně absolvovat.
zkoušky v autoškole

U kterých úloh adepti na řidičský průkaz nejčastěji chybují?

Abyste předešli chybám, je dobré znát otázky, u kterých adepti na řidičský průkaz chybují nejčastěji:

  • Otázka, jak může motocyklista předjíždět v koloně.
  • Otázka spojená s nadřazeností světelných signálů nad dopravním značením.
  • Otázky spojené s tím, co znamenají jednotlivé dopravní značky.
  • Otázka, která se ptá na to, k čemu řidiče opravňuje řidičský průkaz vydaný Českou republikou.
  • Otázka, která se ptá na to, co znamená zastavit vozidlo.
havarijní pojištění
Tip! Jste řidiči začátečníci? Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění auta.

Taháky na testy z autoškoly

Když mluvíme o tahácích na testy z autoškoly, rozhodně vás nenabádáme k tomu, abyste u zkoušek podváděli. To by se vám totiž mohlo vymstít. Taháky vnímáme jako něco, k čemu se můžete pravidelně vracet a zvýraznit si otázky, u kterých jste chybovali. Taháky jsou jednoduše možností, jak si procvičovat testy z autoškoly v každé volné chvilce.

💡
Stáhněte si testy do autoškoly v pdf. Anebo si otázky procvičujte rovnou online, třeba na těchto stránkách.

Kolik máte pokusů na testy z autoškoly?

Obecně bývají testy z autoškoly považované za jednodušší část závěrečných zkoušek. Rozhodně byste ale přípravu na testy neměli podcenit. Pokud se však na poprvé nezadaří, nic hrozného se neděje.

Na testy i na jízdy mají žadatelé o řidičský průkaz tři pokusy.

Mezi pokusy musí uplynout minimálně pět pracovních dnů. V případě, že se vám nezadaří ani na třetí pokus, je nutné absolvovat doplňkovou výuku, po které je možné využít další tři pokusy.

Jaký první automobil vybrat pro začátečníka? | Klik.cz
Pro řidiče s novým řidičákem se kolem výběru prvního automobilu točí svět. Někdo ho zdědí po rodičích nebo sourozencích, jiný si jej vybírá sám.
zkoušky v autoškole praktické jízdy

Jaké jsou podle odborníků nejčastější chyby při závěrečných jízdách?

Dobře připravit byste se měli kromě testů také na závěrečné jízdy. Podle odborníků k nejčastějším chybám při závěrečných jízdách patří nedodržení rychlostních limitů, nerespektování přednosti v jízdě, nezastavení na stopce nebo předjíždění před stopkou. Žáci také často chybují i při odbočování vlevo. Při odbočování si totiž nenajedou dostatečně do středu vozovky. Opakuje se i chyba v podobě pozdního zapnutí blinkrů.

Taháky z autoškoly v podobě testů, které můžete stáhnout ve formátu pdf, vytisknout si je a mít je kdykoliv u sebe, jsou jednou z cest, jak se připravit na závěrečné testy z autoškoly. Všem žadatelům o řidičský průkaz moc držíme palce.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: