Zima udeřila ve svojí plné síle. Nezřídka se stává, že při ranní cestě do práce přijdete k autu a to nestartuje. Příčiny závad jsou různé – při velkých mrazech je vyřeší startovací kabely. Kde koupit startovací kabely a jaký je postup při jejich zapojení?

Autobaterie paradoxně více trpí v létě. Horké slunce snižuje kvalitu elektrolytu a auto nestartuje. Jenže baterii nesvědčí ani studené starty v zimě. Právě tehdy pomůžou startovací kabely. Víte ale, jaký je postup při zapojení startovacích kabelů?

Příčiny vybití autobaterie

Ještě než si řekneme správný postup, povíme si o příčinách vybití baterie. V zimním období jsou na vině krátké cesty do práce a studené starty. Při teplotách pod nulou potřebuje alternátor alespoň 15 minut na to, aby spustil proces nabíjení.

Představte si, že jezdíte každý den méně než 15 minut do práce tam a zpátky. Během cesty vozidlo bere energii z autobaterie, k vybíjení dochází i během stání na parkovišti. Nejméně 30 minut denně tak vozidlo čerpá energii přímo z baterie.

Riziko nastává také při nízké hladině elektrolytu v zimě. V ten moment dojde k zamrznutí baterie. Startovací kabely v tomto případě nepomáhají. Dotlačte vůz do tepla a počkejte, až elektrolyt rozmrzne.

spolehlivé startovací kabely

Jak vybrat startovací kabely?

Kritéria pro výběr startovacích kabelů jsou tři:

  • proudová kategorie,
  • průřez startovacích kabelů,
  • délka startovacích kabelů.

Proudová kategorie startovacích kabelů

Proudová kategorie startovacích kabelů udává jejich výkon. Obecně platí, že silné motory potřebují výkonově silné kabely. Údaje o proudové kategorii poskytuje prodejce na obalu. Nutný proud k nabití akumulátoru najdete na baterii a v příručce k vozidlu.

havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Porovnejte si ceny jednoduše online.

Průřez startovacích kabelů

Průřez kabelů udává jejich sílu. Vhodné rozmezí pro standardní osobní automobily je 16–35 mm2. Motory o síle 3.0 litru a více potřebují větší průměr. Průměr neměřte pouhým okem. Někteří výrobci tenké startovací kabely doplňují izolací, čímž vytvářejí dojem o větší tloušťce.

Délka startovacích kabelů

A nakonec délka startovacích kabelů. Tu oceníte zejména při manipulaci. Zacházení s kabely vyžaduje cvik a krátké kabely nepomáhají. U běžných osobáků kupujte kabely o délce alespoň 3,5 metru.

Kde koupit startovací kabely? 

Na otázku existuje jednoduchá odpověď. Seženete je na čerpacích stanicích, prodávají je hobby markety a najdete je i v automobilové sekci v supermarketech.

Jak nastartovat auto v zimě? Jednoduchý trik | Klik.cz
Jak nastartovat auto v zimě? 5 tipů, jak nastartovat auto v zimě

Jak zapojit startovací kabely?

Startovací kabely - správný postup při jejich zapojení je klíčový. Nezapomínejte na to, že pracujete s elektřinou. Při neopatrném použití hrozí zkrat, poleptání kyselinou anebo úraz elektrickým proudem.

Startovací kabely – zapojení

Startovací kabely a postup při jejich zapojení vyžaduje pečlivost a opatrnost. Pokud nevíte, jak připojit startovací kabely, vyhledejte návod na internetu, nebo pomoc dobrovolníka ve vašem okolí.

  • Ke kladnému pólu (+) vybité autobaterie připojte červený kabel.
  • Druhý konec červeného kabelu připojte ke kladnému pólu (+) nabité autobaterie.
  • Černý (někdy také modrý) kabel připojte k zápornému pólu (-) nabité autobaterie.
  • Druhý konec záporného pólu (-) připojte na speciální místo na bloku motoru. Některé vozy mají k tomuto účelu vyčleněný speciální kolík. Během uchycení proběhne jiskra, a proto koncovku umístěte co nejdál od baterie a hořlavých částí motoru.

Startování s kabely

Po úspěšném přidělání kabelů následuje startování. I to má svůj zažitý postup, který je citlivý k připojeným bateriím a vozidlům.

  • Nastartujte vůz s nabitou baterií.
  • Nechte motor běžet na volnoběh a chvíli vyčkejte.
  • Zkuste nastartovat vůz s vybitou baterií.
  • Jestliže se start vydařil, nechte vůz běžet na volnoběh. Čím déle, tím lépe. Postupně odpojujte kabely. Domů jeďte co nejdéle, aby se akumulátor pořádně nabil.

Startovací kabely – odpojení

Při odpojování startovacích kabelů postupujte obráceně než při jejich zapojení. Díky tomu dosáhnete efektivního odpojení a vyřazení všech částí živého elektrického obvodu. Opět si dejte pozor na případné jiskry a zkrat citlivých částí vozidla.

  • Kabely odpojte až v momentě, kdy vozidlo úspěšně nastartovalo.
  • Nejprve odpojte černý (nebo modrý) kabel u nabíjeného vozu.
  • Ten samý kabel odpojte u zdroje energie.
  • Od zdrojového akumulátoru odpojte červený kabel.
  • Po odpojení přerušte kontakt u nabíjeného vozidla.

Startovací kabely, zapojení a jejich odpojení si ideálně nastudujte předem. Díky tomu se vyhnete stresu při jejich prvním vybalování. Situace, kdy spěcháte do práce a auto nestartuje, je sama o sobě nepříjemná. Štěstí přeje připraveným a díky tomu vše dobře dopadne.

Tipy na startovací kabely a jejich zapojení

Co když zapojíte startovací kabely a přes veškerou snahu se nic neděje? Nezoufejte. Nabízí se několik variant, jak situaci řešit.

  • Očistěte koncovky a místo připojení – jakékoliv nečistoty a nevodivé věci si se zapojením baterie netykají. Pokud po zapojení kabelů motor nenaskočí, zkontrolujte čistotu všech kontaktů. Ještě předtím ale vypněte motor zdrojového vozidla.
  • Baterie nedodává dostatek výkonu – pokud vozidlo dlouho stálo, může být akumulátor zcela vybitý. Poznáte to tak, že se neprotočí startér a nerozsvítí se kontrolky na vozidle. V takovém případě už startovací kabely nepomůžou. Baterii vyndejte z vozidla a připojte ji k nabíječce.

Startovací kabely a jejich obsluha nejsou složitá věda. Jejich připojení vyžaduje opatrnost a pečlivý přístup. Nejdůležitější je ale jejich samotná přítomnost ve vozidle. Protože když je nemáte, tak vám nepomůžou.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: