Každý den se na našich silnicích odehrávají stovky, ne-li tisíce momentů, kdy řidiči čelí rozhodnutí: zastavit na červenou, nebo riskovat a projet? Ačkoliv se může zdát, že projíždění na červenou je neškodné, nebo že "tentokrát to prošlo", realita je mnohem vážnější.

V tomto článku se podíváme na důležitost dodržování světelné signalizace, důsledky ignorování červeného světla a jak můžeme společně přispět k bezpečnějším silnicím.

Historie světelné signalizace

Světelná signalizace, jak ji známe dnes, má své kořeny v 19. století, kdy byla poprvé zavedena v Londýně k regulaci silničního provozu. Původní světla byla poháněna plynem a obsluhována ručně místními policisty.

Moderní elektronické světelné signalizace, které dnes vidíme na křižovatkách po celém světě, přispívají k snížení dopravních nehod a zajišťují efektivní plynulost dopravy vozidel a chodců.

kolona aut

Znáte důsledky projíždění na červenou?

Projíždění na červenou světelnou signalizaci není jen drobným přestupkem, ale vážným rizikem s potenciálně fatálními následky. Projíždění na červenou je často příčinou čelních a bočních srážek, které mohou vést k vážným zraněním nebo dokonce smrti.

Obzvláště zranitelní jsou v těchto situacích chodci a cyklisté.

Právní důsledky

Řidiči, kteří projedou na červenou, mohou čelit vysokým pokutám, trestným bodům a v některých případech i odebrání řidičského průkazu. V případě způsobení nehody může řidič čelit trestnímu stíhání.

💡
Projíždění na červenou je vážný přestupek podle zákona č. 361/2000 Sb. o silničním provozu, konkrétně v paragrafu § 125c/1f) 5. Pokuty se pohybují od 2.500 Kč až do 5.000 Kč, s přidáním 5 trestných bodů do karty řidiče. Přestupek může vést i k zákazu řízení až na 6 měsíců.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.

Nejčastější důvody projetí autem na červenou

Většina řidičů se někdy s projetím na červenou setkala. Ať již z vlastní zkušenosti, anebo jako svědci takové situace. Osobně se mi to také stalo:

Najela jsem autem do špatného pruhu a blokovala řidičům za mnou cestu, jelikož jim už semafor ukazoval zeleně. Naštěstí se nejednalo o tolik frekventovanou křižovatku a nebyly zde žádné vozy, kterým bych měla dát přednost. Bylo to tedy poměrně bezpečné. I tak bych to ale nerada zopakovala a znovu riskovala.

Když jsem se ptala kolegů a známých kolem sebe, nejčastější důvody projetí autem na červenou jsou nepozornost a zařazení do špatného pruhu. Málokdy jde o spěch a úmyslnou agresi za volantem. Bohužel ale i takoví někteří řidiči jsou.

semafor

Jak se vyvarovat projíždění na červenou?

Projíždění na červenou je často výsledkem nepozornosti, nesprávného rozhodnutí nebo jednoduše špatného odhadu. Abychom minimalizovali riziko těchto chyb, zde je několik doporučení:

  • Předvídejte a plánujte: Pokud vidíte, že se blížíte k semaforu a světlo je dlouho zelené, může se brzy změnit na červenou. Připravte se na zastavení.
  • Zůstaňte v bdělém stavu: Nepoužívejte mobilní telefon během jízdy a vyvarujte se jakýchkoli rozptylů, které by vás mohly odvést od pozornosti k silnici.
  • Používejte technologii ve svůj prospěch: Některé moderní automobily a navigační aplikace mají funkce varování před semafory nebo dokonce informace o čase do změny světla.

Vždy si pamatujte, že bezpečnost by měla být na prvním místě. I když se může zdát, že projíždění na červenou vám ušetří několik vteřin, může to mít vážné důsledky pro vás i pro ostatní účastníky silničního provozu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: