Zatímco ještě v roce 1949 bylo naprosto nepředstavitelné, že by automobily dokázaly jet vyšší rychlosti než 300 km/h, v současnosti najdete na trhu hned několik modelů automobilů, které tuto rychlost výrazně převyšují. Jaké je nejrychlejší auto na světě a jaké maximální rychlosti dosahuje?

Nejrychlejší auto na světě: Bugatti Chiron Supersport 300+

Za nejrychlejší sériově vyráběný vůz světa je považovaný model Bugatti Chiron Supersport 300+ francouzské značky Bugatti. Během testovací jízdy, kdy za volantem auta seděl jezdec Andy Wallace, vůz dosáhl neuvěřitelné maximální rychlosti 490,48 km/h.

Tento testovací vůz se od aut ze sériové výroby lišil pouze nainstalovanou bezpečnostní klecí, jinými sedačkami, nastavením podvozku a odstraněným omezovačem rychlosti. U sériového modelu je maximální rychlost nastavena na 440 km/h.

A cena nejrychlejšího sériově vyráběného auta světa? Zhruba 82 milionů korun.
super rychlé auto  červené barvy

Další superrychlé modely aut

Jaké je nejrychlejší auto na světě, už víme, pojďme se podívat na další modely vozů, jejichž maximální rychlost je také neuvěřitelná.

  • SSC Tuatara: Americký hypersport SSC Tuatara v roce 2022 dosáhl na úseku dlouhém 3,7 km rychlosti 475 km/h. Vůz řídil jezdec Larry Caplin. Že byste měli rádi toto auto v garáži? Pak si připravte zhruba 33 milionů korun.
  • Koenigsegg Agera RS: Za dalším působivě rychlým vozem stojí švédská značka Koenigsegg, která na trh uvedla supersport poháněný 5litrovým osmiválcem, který se z nuly na 400 km/h dokáže dostat za pouhých 36 vteřin. A jeho maximální rychlost? 447 km/h.
  • Hennessey Venom GT: K jedněm z nejrychlejších vozů světa se řadí model Hennessey Venom GT, který je v současné době s rychlostí 427 km/h pravděpodobně nejrychlejším otevřeným vozem světa.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
černé nejrychlejší auto na světě

Jaké maximální rychlosti dosahovaly auta v minulosti?

Výrobci automobilů se neustále předhánějí v tom, kdo představí nejrychlejší vůz světa. Snaha o co nejvyšší rychlost však není spojená pouze s dnešní dobou, ale také s tou minulou. Jaké rychlosti dosahovaly vozy před 30 nebo třeba před více než 100 lety?

  • Rok 1984: Model Benz Velo – 19 km/h
  • Rok 1949: Jaguar XK120 – 201 km/h
  • Rok 1967: Lamborghini Miura – 274 km/h
  • Rok 1984: Ferrari 288 GTO – 300 km/h
  • Rok 1991: Bugatti EB110 – 334 km/h
  • Rok 2007: SSC Ultimate Aero – 415 km/h
Projeli jste někdy autem na červenou? Přiznejte se | Klik.cz
Podíváme se na důležitost dodržování světelné signalizace, důsledky ignorování červeného světla a jak můžeme přispět k bezpečnějším silnicím.

Nejrychlejší vlaky na světě

Velmi vysokých rychlostí v současné době dosahují nejen automobily, ale také vlaky. V České republice jsou aktuálně vlaky spojené s maximální rychlosti 160 km/h. V řadě zemí se však můžete projet ve vlaku, jehož rychlost vás zaručeně překvapí. Pojďme se podívat na některé z nejrychlejších vlaků světa:

  1. Vlak Maglev s rychlostí až 600 km/h: Nejrychlejším vlakem světa je čínský vlak Maglev, který nejezdí po kolejích, ale pohybuje se díky magnetům, jež se vzájemně odpuzují.
  2. Vlak Shanghai Maglev s maximální rychlostí 460 km/h: Dalším čínským vlakem, který je spojený s opravdu vysokou rychlostí, je vlak Shanghai Maglev, jehož průměrná rychlost je 251 km/h, maximální provozní rychlost 460 km/h a rekordní rychlost 501 km/h.
  3. Vlak DB ICE s maximální rychlostí 320 km/h: Jedny z nejrychlejších vlaků světa nejezdí pouze v Číně, ale také v sousedním Německu. Německý vlak DB ICE dosahuje maximální rychlosti 320 km/h a stal se inspirací pro vlakové soustavy Siemens Velaro.
  4. Vlak SCNSF TGV s maximální rychlostí 320 km/h: Francouzský vlak SCNSF TGV se stal průkopníkem vysokorychlostních železnic v Evropě.

Když si do vyhledávače zadáte spojení nejrychlejší auto na světě km/h, zjistíte, že se tímto titulem může pochlubit Bugatti Chiron Super Sport 300+ s maximální rychlostí přesahující neuvěřitelných 490 km/h.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: