Používání telefonu za volantem nemusí vždy skončit pokutou. V některých případech je dovoleno. Nicméně za telefonování během jízdy může řidič dostat pokutu i trestné body. Kdy to tedy jde legálně?

Kdy mohu mobil za volantem používat legálně?

Už žáci v autoškolách se učí, že mobil za volant rozhodně nepatří. Jenže ze zákona už to tak jasné není. Existuje totiž hned několik výjimek, kdy je možné telefon v autě používat a nedostat přitom pokutu. Jak je to v kolonách nebo třeba na semaforech? Zeptali jsme se policie.

mobil za volantem legálně

Pokuta i trestné body za používání telefonu v autě

„Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení," píše se o používání mobilu za volantem v zákoně.

Z toho je tedy patrné, že za jízdy bychom telefon v ruce určitě držet neměli, jinak se dopouštíme přestupku.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.

Zda je s ním ale možné manipulovat ve chvíli, kdy řidič stojí v zácpě či na semaforech, už jsme se ze zákona nedověděli. Oslovili jsme proto Policii ČR, aby nám pomohla tuto záhadu rozklíčovat. Podle mluvčího Davida Schöna záleží, zda řidič zastaví na základě své vlastní vůle či nikoliv.

Za ten hrozí pokuta na místě až 1.000 Kč nebo až 2.500 Kč ve správním řízení a počítat musíte i se dvěma trestnými body. Pokutě se naopak podle Schöna vyhnete, jakmile zastavíte na základě své vlastní vůle a v souladu se zákonem, například na místě určeném k parkování, kde následně vezmete do ruky hovorové zařízení. Tím se přestupku nedopouštíte.

Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?
mobil za volantem držet ne dotýkat ano

Mobilní telefon v držáku i za jízdy: Držet ne, dotýkat ano

Zajímavé je, že používat mobil za volantem můžeme i za jízdy. Jen za poměrně specifických podmínek.

„Pokud má šofér mobil v držáku a dotýká se obrazovky pouze prsty, nejedná se o držení telefonního přístroje nebo jiného hovorového nebo záznamového zařízení. A tudíž tím řidič neporušuje zákon. Stále však přitom platí povinnost plně se věnovat řízení vozu," dodal mluvčí policejního prezidia.

Tato výjimka s největší pravděpodobností existuje kvůli dotykovým obrazovkám, které jsou součástí každého moderního auta a ovládají se vlastně taktéž pouze prsty.