Jízda po dálnici bez známky není vždy přestupek. Našli jsme hned několik výjimek. Vysokým pokutám za absenci elektronické dálniční známky se mohou vyhnout elektromobily a lidé, co převáží nemocné či zachraňují obyvatele. Na co si tedy dát při jízdě na dálnici pozor?

Od roku 2021 se v Česku změnil systém dálničního mýta. Dali jsme sbohem papírovým štítkům a přešli jsme na elektronické známky, které se dají zakoupit přes internet.

Mnoho řidičů si stále myslí, že po přechodu do virtuálního světa je jednodušší systém obcházet, jelikož pro policii musí být složitější kontrolovat, že mají zaplaceno. Opak je ale pravdou.

Omylem najetí na dálnici bez známky

Nejen, že strážci zákona denně dokáží zkontrolovat více vozidel než kdy dříve, ale zároveň za nezaplacený dálniční poplatek udělují mastné pokuty. Existují ale ojedinělé případy, ve kterých je možné se od sankce za absenci elektronické známky zcela oprostit. Zneužití těchto výjimečných situací se ale tvrdě trestá.

omylem najetí na dálnici bez známky

Kdo známku mít musí a kdo ne?

Než se vrhneme na speciální výjimky, připomeňme si, jaká vozidla dálniční známku mít musí a která naopak ne. Kupón je povinný pro všechna osobní auta do hmotnosti 3,5 tuny. Nákladní vozy, autobusy, tahače či velké karavany vážící více pak mají svůj vlastní mýtný systém.

Motocykly (jednostopá vozidla) nemusejí zpoplatněné úseky řešit vůbec.

Dálnice nemusí platit také historické automobily s přidělenou zvláštní registrační značkou a průkazem historického vozidla nebo auta s elektrickým, vodíkovým nebo hybridním pohonem, jejichž hodnota emisí CO2 je do 50 g/km. To prokazují speciální „SPZ" začínající písmeny EL. Vozy s touto registrační značkou jsou od poplatků osvobozeny automaticky.

kdo nemusí platit známku při jízdě po dálnici

Koho se netýká pokuta až 20.000 Kč?

A jak se elektronické známky prověřují a co hrozí za jízdu „na černo". Kontrolu provádí přímo v provozu Policie ČR a Celní správa ČR pomocí kamer umístěných ve vozidlech nebo na mýtných branách. To, že vozidlo má platnou elektronickou dálniční známku nebo je od ní osvobozeno, se ověřuje v evidenci vozidel.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky se na místě může dostat až na 5.000 Kč. Ve správním řízení pak na 20 tisíc korun.

Kdy se v Česku řidič pokutě vyhne?

O těchto případech hovoří zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, přesněji pak § 20. Pokutu nedostanete v těchto případech:

  • přepravujete zdravotně postiženou osobu s průkazem ZTP (kromě praktické nebo úplné hluchoty) nebo ZTP/P. Ale jen v případě, že majitelem vozidla je postižená osoba nebo osoba jí blízká,
  • přepravujete nezaopatřené dítě, které je léčeno se zhoubným nádorem,
  • vaše vozidlo slouží pro převoz zdravotně postižených osob, ale jen za předpokladu, že jste i zároveň provozovatelem speciálního domova pro tyto osoby,
  • vaše vozidlo patří mezi vozidla složek záchranného systému,
  • provádíte záchranné a likvidační práce nebo chráníte obyvatelstvo,
  • je-li nutno při uzavírce použít pro vedení objížďky zpoplatněnou komunikaci, je možné užít tuto komunikaci bez zpoplatnění.

Pokud toto osvobození zneužijete, hrozí vám pokuta až 100.000 korun. V Česku se dále nachází několik dálničních úseků, na kterých lze jezdit bez elektronické známky i mimo tato osvobození. Jedná se především o obchvaty větších měst. Vláda tímto bojuje proti zácpám v centrech. Většinu z nich naleznete v aplikaci Mapy.cz.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: