Trh s novými vozy i ojetinami za poslední tři roky zažil několik kotrmelců. Pandemie Covid-19 a současná geopolitická situace se podepsaly na dodavatelských řetězcích i firemních politikách. Dají se ještě koupit auta levně? Nebo se žene automobilový trh do záhuby?

Kde koupit auto levně? Spotřebitelům se nabízí několik možností. Auto z dovozu, z druhé ruky, zánovní vůz i zbrusu nový model. Jednotlivým variantám se věnujeme na blogu. Dnes se na nákup nového vozu podíváme jinou optikou.

Nové auto nebo ojetinu?

Když se řekne levné auto, spousta řidičů zamíří do bazarů a shání zánovní auto s najetými kilometry. Situace na trhu s ojetinami se ale za poslední roky změnila. Auta levně dnes pořídíte spíše u autorizovaného dealera než v bazaru.

Zánovní vozy na trhu dlouho chyběly. Firmy z ekonomických důvodů neobnovovaly flotily a ojeté vozy se nedostaly na trh. Poptávka ovšem neklesala, což vyšponovalo cenu do absurdních hodnot.
💡
Za rok 2023 zdražily ojetiny až o 60 %. Zatímco dvouletá Škoda Octavia se 40.000 km na tachometru stála v roce 2019 přibližně 410.000 Kč, dnes za ni řidiči zaplatí neuvěřitelných 670.000 Kč.

Rozdíly mezi cenami ojetin a nových vozů se postupně stírají. Přesto ale na trhu najdete kvalitní ojetiny do 100.000 Kč, kterým se věnujeme ve speciálním článku.

levná auta na trhu

Nejlevnější nové vozy na českém trhu

Jak jsou na tom ceny nových vozů? Podle všeho by se mohlo zdát, že auto levně seženete přímo u dealera nebo v automobilce. Ani v tomto případě vás ceny aut nepotěší.

💡
Koupit nové auto do 400.000 Kč je v dnešní době oříšek a na trhu najdeme jen pár modelů. Nejčastěji se zde setkáme s kategorií malých vozů, do kterých celou rodinu při cestě na dovolenou poskládáte jen stěží.

Nejlevnější nové auto na českém trhu je Hyundai i10. Nástupce modelu Hyundai Atos se prodává za přibližně 270.000 Kč v základní výbavě. Třetí generace je kompletně přizpůsobená pro evropský trh. Za vše ale mluví typologie tří motorů, kterými Hyundai i10 automobilka osazuje.

tabulka srovnání modelů Hyundai

Jaké jsou další nejlevnější nové vozy? Na druhé příčce stojí Mitsubishi Space Star, bronzové místo obsadila Kia Picanto. Posledním modelem pod 300.000 Kč je kdysi nejoblíbenější Dacia Sandero. A pokud vás zajímá, kde se nacházejí čeští zástupci, tak čtvrtá generace Škody Fabia dosáhla s cenou 369.900 Kč v základní výbavě až na druhou desítku.

5 nejúspornějších benzinových aut na trhu | Klik.cz
Mnoho řidičů si auto vybírá podle spotřeby paliva. Každý ušetřený litr pohonné hmoty se počítá. Jaké je aktuálně to nejúspornější auto na trhu?

Auta levně jedině na podzim a v zimě

Do ceny vozidel se promítá roční období. Ceny ojetin a nových vozů nejvíce stoupají na jaře a v létě. Nejrušnější měsíce pro prodej nových vozidel jsou březen a září, což se odráží i na trhu s ojetinami.

Kdy v roce koupíte auto levně? Experti se shodují na prvním měsíci v roce – lednu. Auto totiž papírově zestárne o rok, což sníží jeho cenu. Fyzicky se ale od stavu v prosinci liší jen minimálně.

V zimě navíc klesá poptávka po nových vozech i ojetinách. Díky tomu se nepřetahujete s ostatními zájemci a snáze vyjednáte vyšší slevu. Kromě toho v zimních měsících lépe odhalíte potenciální závady, které se v chladném počasí projeví s větší pravděpodobností.

Na konci roku se auta levně vyplácejí i z dalšího důvodu. Prodejci se zbavují skladových zásob a přicházejí často s až absurdními slevami a dalšími marketingovými nabídkami.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.
která auta jsou nyní na trhu nejlevnější

Ceny aut v roce 2024

Kam směřují ceny vozidel pro rok 2024? Experti připouštějí pokles ceny, jedním dechem ale říkají, že predikovat cokoliv konkrétního je věštění z křišťálové koule. Předpoklady zní, že firmy vyrobí až o 5.000.000 kusů aut více než v letošním roce. 

Dodavatelské řetězce se totiž vrátily do původních kolejí a výroba se pohnula směrem kupředu. Poptávka ovšem zůstane stejná, což ceny nových vozidel stlačí dolů.

Průměrný nový vůz stál v říjnu 2023 1.074.800 Kč, což představuje meziroční pokles o 1,4 %. To hraje prognostikům do karet, protože podle všeho bude současný trend pokračovat.

Kolik stojí Tesla v roce 2024? Srovnání modelů | Klik.cz
Pokročilé technologie na hranici sci-fi způsobují, že veřejnost považuje Teslu za cenově nedostupný vůz. Kolik stojí Tesla a její modely?

Klesnou ceny elektromobilů?

Specifická situace panuje na trhu s elektromobily. Zde dlouhodobě diktuje ceny Tesla, která letos odstartovala cenovou válku a zlevnila svoje vozy o čtvrtinu bez toho, aby zvýšila prodeje.

Vzhledem ke specifikům výroby ovšem náklady automobilek na výrobu neklesnou. Většina automobilek vyrábějící elektromobily už nyní prodělává a počítá s nadvýrobou, kterou způsobují společenské a vládní tlaky.

Papírově tak elektromobily pravděpodobně zdraží. Ve skutečnosti se ale dealeři potýkají se sklady plnými nových vozů, na které poskytnou slevy. Za vše mluví příběh automobilky VW, o jejíž elektromobily Češi nejeví zájem. Jejich modely čeští řidiči nechtějí ani po slevě přes 500.000 Kč.

havarijní pojištění elektroaut
Tip! Elektroauta nejsou jen o ekologii, ale i o finanční zodpovědnosti. Kromě povinného ručení zvažte i havarijní pojištění. Nehody se stávají a opravy mohou být nákladné.

Jak koupit auto levně?

Existuje recept na to, jak koupit nejlevnější auto? Stejně jako jindy i zde říkáme, že nejlevnější neznamená nejvýhodnější. Více než kdy jindy se vyplatí důkladný průzkum trhu.

Do hry se navíc dostává donedávna nepředstavitelné srovnání cen nových vozů s ojetinami.

Auto levně seženou odborníci na nákup a prodej vozidel. Nejedná se ale o klasické autobazarníky a handlíře. Nezávislí expert pro vás sežene nový nebo zánovní vůz na českém i zahraničním trhu, vyřídí převod a zajistí i nejvýhodnější povinné ručení.

Trh s novými vozy dnes nahrává spotřebitelům více než v posledních letech. Naopak ceny ojetin stoupají a přibližují se k cenám nových vozů. Nejvýhodnější nabídky tak dnes řidiči dostanou spíše u vozidel s nižším nájezdem, nebo u zcela nových aut.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: