Chcete lak svého automobilu chránit před poškrábáním anebo chcete jen změnit barvu svého vozu? Odpovědí na obě tato přání je fólie na auto, která kromě estetické funkce plní i tu ochrannou.

Jaké jsou hlavní výhody fólie na auto, jak správně fólií auto polepit a jak se o ochrannou fólii na auto starat?

Jaké jsou výhody fólie na auto?

Jak už jsme nastínili v úvodu, fólie na auto je spojená hned s několika výhodami. V první řadě dokáže oživit vzhled vašeho vozu a umožní vám dosáhnout požadované barvy, ať už v lesklém, metalickém nebo matném provedení, případně strukturovaného povrchu či vzoru.

💡
Nespornou výhodou fólie na auto je však i její ochranná funkce, díky které se můžete spolehnout na ochranu laku vozu před vnějším působením, a to v podobě poškrábání laku nebo poškození laku UV zářením. 

V současné době můžete vybírat z velkého množství barev, vzorů i typů folií na auto. S jakými typy folií na auto se tedy můžete například setkat?

  • fólie v základní barvě lesklá (černá fólie na auto, bílá fólie na auto…)
  • fólie barva metalická
  • fólie barva matná
  • karbonová fólie
  • fólie broušený hliník
  • ochranná fólie průhledná
fólie na červené auto

Jak fólii na auto správně instalovat?

Možná vás napadlo, že si koupíte fólii a sami ji nalepíte na auto místo toho, abyste si nechali auto polepit ve specializované prodejně. I když se může zdát, že vás tato varianta vyjde levněji, opak je často pravdou.

Vzhledem k tomu, že je mnohdy třeba určité díly fólie nařezat na milimetry přesně, může se stát, že fólii nalepíte špatně, což může vést až k poškození původního laku, a tím pádem dalším nákladům.
Pokud nemáte s polepováním auta zkušenosti, doporučujeme se obrátit na profesionály.

Mokrá a tepelná technika lepení autofólie

Existují dva základní způsoby, jak se fólie na auto lepí. První z nich je mokrá technika, při které se používá speciální chemie a přípravky od výrobce dané fólie. Fólii je možné nalepit i prostřednictvím tepelné techniky, jejíž výhodou je, že je možné materiál díky teplu dobře tvarovat, je však třeba fólii správně natahovat a precizně vykrojit a nalepit jednotlivé detaily.

havarijní pojištění
Tip! Nezapomeňte také na pojistnou ochranu auta. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

V čem spočívá údržba fólie na auto?

Pokud chcete, aby vám fólie sloužila co nejdéle, je třeba se o ni správně starat. Vždy, když budete umývat auto v automyčce, vyhněte se kartáčovému mytí, které by ji mohlo poškodit. Totéž platí pro tlakovou myčku, kdy by proud vody neměl být na menší vzdálenost než je 30 centimetrů.

V případě, že jste automobil polepili matnou fólií, neměli byste také používat vosky a lešticí pasty, které by mohly na laku zanechat fleky.

O tom, jak o auto správně pečovat, se vždy poraďte s odborníky, kteří fólie lepí. Každá má jiné vlastnosti.
karbonová fólie na auto

Fólie na auto: Cena

V souvislosti s fólií na auto vás pravděpodobně také zajímá, jaká je její cena a kolik stojí samotné polepení vozu. Cena se odvíjí od rozměrů fólie (celopolep nebo částečný polep) a také požadovaného typu.

Například cena jednoho metru fólie v základní lesklé barvě se pohybuje okolo 1.000 Kč, cena karbonové fólie okolo 2.000 Kč za metr čtvereční. Pro představu je orientační spotřeba fólie na Škodu Fabii 25 m2 a Škodu Superb 32 m2.
Životnost polepu se obvykle pohybuje okolo 5 let.

Jak je to s fóliemi na oknech auta?

Fóliemi je možné polepit nejen karoserii auta, ale také okna. V případě polepu na oknech auta je ale nutné dodržovat několik pravidel. Na čelním skle nesmí být žádná autofólie. Na předních bočních oknech nesmí být fólie s propustností nižší než 70 %. Polep na zadním okně nesmí zakrývat třetí brzdovou svítilnu.

💡
Použité fólie musí být homologované a schválené Ministerstvem dopravy ČR, musí mít schvalovací štítek s příslušnými údaji a je třeba mít osvědčení o provedené úpravě zasklení od aplikátora.

Fólie na auto je jednak skvělým způsobem, jak změnit vzhled svého automobilu a dopřát mu novou barvu, a jednak cestou, jak ochránit lak vozu před poškrábáním nebo UV zářením. Vzhledem k tomu, že polepení auta vyžaduje značnou dávku zručnosti a umu, doporučujeme svěřit auto do rukou profesionálů.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: