Plánování dokonalé dovolené může být vzrušující. Existuje ale jedna položka na plánovacím seznamu, kterou není radno podcenit. Před cestou do zahraničí si položte vždy otázku, zda máte platné cestovní pasy. Nejeden výlet za hranice všedních dní skončil už na letišti.

Cestovní pas – malý dokument, který má tu moc otevřít dveře k neuvěřitelným dobrodružstvím a nezapomenutelným zážitkům. Na druhou stranu, pokud nemáte platný pas, může se vaše plánovaná dovolená rychle změnit v noční můru plnou stresu a zbytečných výdajů.

Jak dlouho trvá vyřízení nového cestovního pasu?

Platný cestovní pas je klíčem k vašim dobrodružstvím. Ačkoli standardní lhůta pro vydání cestovního pasu činí 30 dnů od podání žádosti, což je dostatečně rychlé pro většinu lidí, existují situace, kdy potřebujete svůj pas ještě rychleji. Co můžete dělat, když se vaše vysněná dovolená klepe na dveře a vaše cestovní dokumenty nejsou připraveny?

Rychlejší vyřízení pasu do 5 dnů

V případě, že se váš odjezd neúprosně blíží, máte možnost si za rychlejší vydání pasu připlatit. Toto opatření vám umožní mít nový pas v ruce již do 5 dnů od podání žádosti. To je zpravidla dostačující časový rámec pro zachování vašeho plánovaného cestovního rozvrhu.

vyřízení pasu na počkání

Vyřízení cestovního pasu na počkání

A co když jste doopravdy v časové tísni a nemáte 5 dnů na čekání? V takovém případě existuje ještě jedna možnost - cestovní pas na počkání do 24 hodin. To znamená, že můžete dostat svůj pas doslova v den odjezdu. Tato služba je ale k dispozici pouze na Ministerstvu vnitra.

Zkrátka, pokud jste v časové tísni a váš pas je propadlý, existují možnosti, jak proces vydání nového urychlit. Jen nezapomeňte, že za rychlejší vydání pasu obvykle platíte poplatek. Plánujte tedy vyřízení svých cestovních dokladů s dostatečným předstihem, abyste se vyhnuli stresu, zbytečným výdajům a mohli jste se v klidu těšit na svou dovolenou.

Jaká je cena za rychlejší vyřízení pasu

Pokud máte zájem o rychlejší vyřízení pasu, budete si muset připlatit. S jakou částkou máte počítat?

  • Běžné vydání pasu s biometrickými údaji stojí 600 Kč, což je standardní správní poplatek.
  • Zrychlené vyřízení do 5 dnů vás bude stát 3.000 Kč.
  • Za vyřízení cestovního pasu na počkání zaplatíte poplatek ve výši 6.000 Kč.

Získání pasu rychleji je možné, ale bude to stát více než standardní vyřízení. Proto je vždy dobré mít svoje cestovní dokumenty aktuální a připravené s dostatečným předstihem.

💡
Propadlý pas - pokuta: Ta vám nehrozí za to, že si necháte cestovní pas propadnout, nicméně při vyřízení nového budete vyzvání k odevzdání toho původního. Pokud tak neučiníte, hrozí vám pokuta až 10.000 Kč.
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Než vyrazíte za dobrodružstvím, investujte chvíli do porovnání cestovního pojištění. Vyberte si to pravé, které vám zaručí asistenci při potížích s doklady i nečekaných zdravotních peripetiích, a užijte si cestu bez zbytečných obav.
co je nutné k vyřízení pasu

Co potřebujete k vyřízení nového cestovního pasu?

Když se chystáte podat žádost o vydání cestovního pasu, není třeba vyplňovat žádné složité tiskopisy. Proces je to velmi jednoduchý. Budete potřebovat:

  1. Občanský průkaz nebo rodný list u dítěte.
  2. Uhrazení správního poplatku – lze vyřídit přímo na pokladně daného úřadu.
  3. Fotografii pro váš cestovní pas pořídí úřad při podání žádosti, takže nemusíte nosit vlastní.
  4. V podstatě se tedy jen musíte s občankou dostavit na příslušný úřad.
  5. A pak si jen pohlídat, abyste si hotový cestovní pas včas vyzvedli.
Kam v zimě k moři? Top 5 destinací pro dovolenou | Klik.cz
Chcete na chvíli uniknout chladným dnům a vydat se do teplých krajin? Pak vás bude pravděpodobně zajímat odpověď na otázku, kam v zimě k moři.

Kde si můžete vyřídit nový cestovní doklad?

O vydání cestovního pasu lze požádat na kterémkoli obecním úřadu obce s rozšířenou působností, a to bez ohledu na místo trvalého pobytu. To znamená, že máte možnost vyřídit si svůj cestovní pas na úřadě, který vám bude nejvíce vyhovovat z hlediska dostupnosti a pohodlí. Je však dobré se dopředu informovat o otevíracích hodinách a možnostech online rezervace, zejména pokud máte v plánu využít zrychlené vyřízení pasu.

Cestovní pas na počkání vyřídíte pouze na Ministerstvu vnitra.

Obvyklé důvody pro zrychlené vyřízení pasu

Život nás občas překvapí nečekanými událostmi a dobrodružstvími, a právě v těchto chvílích se může stát, že nám chybí jeden z nejdůležitějších cestovních dokumentů. Důvody pro rychlé vyřízení cestovního pasu mohou být různé.

  • Možná jsme zapomněli na naši plánovanou dovolenou a náš odlet se blíží.
  • Byli jsme vyslání na neplánovanou pracovní cestu.
  • Potřebujeme se co nejdříve dostat za někým, kdo je nemocný nebo umírá.
V těchto momentech se nám pas stává klíčem k tomu, abychom mohli reagovat rychle a flexibilně, abychom byli tam, kde je to potřeba. A právě proto je možnost rychlého vyřízení cestovního pasu tak důležitá.

Vyřízení cestovního pasu je důležitým krokem před každou cestou do světa. Pas je cenným dokladem, který nám otevírá dveře k novým dobrodružstvím a zážitkům. Je dobré si jeho platnost před cestou včas zkontrolovat. Pokud se stane, že musíme cestovat neplánovaně, nebo jsme si platnost pasu včas nezkontrolovali, existují cesty, jak to rychle vyřešit.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: