V České republice mají v současné době sjednané stavební spoření zhruba 3 miliony lidí. Z nejnovějších zpráv ale vyplývá, že zájem o stavební spoření postupně klesá. Na začátku roku 2024 navíc došlo ke snížení státní podpory, a to na polovinu. Vyplatí se tedy vůbec v roce 2024 sjednat stavební spoření?

Co je to stavební spoření?

Hned v úvodu si pojďme blíže představit, co je to stavební spoření. Stavební spoření je finanční produkt, který kombinuje zhodnocení peněz a možnost získat úvěr na bydlení.

Stavební spoření je možné rozdělit na dvě části, a sice na část spořicí a úvěrovou.
Spořicí část je založená na pravidelném vkládání peněz na účet. Vložené peníze jsou úročeny a ročně se k nim přidává záloha státní podpory. Úvěrová část spočívá v poskytnutí úvěru ze stavebního spoření.
pojištění domácnosti
Tip! Jste čerstvě přestěhovaní? Nezapomeňte na pojištění bytu. To vám pomůže ušetřit peníze na opravách nebo nákupu nového vybavení. Hodit si budou i asistenční služba nebo právní pomoc.

Stavební spoření: Státní podpora v roce 2024

Stavební spoření v minulosti patřilo k oblíbeným finančním produktům zejména kvůli státní podpoře. Ještě v roce 2023 bylo možné při vkladu v minimální výši 20.000 Kč získat státní podporu ve výši 2.000 Kč ročně.

Od roku 2024 se ale státní podpora snížila na 5% podíl z vkladu s maximální hranicí podpory 1.000 Kč.
Tato změna se týká jak nově uzavřených smluv, tak i těch, které byly uzavřené v minulosti.
stavební spoření státní podpora

Stavební spoření a daň z příjmu

Do roku 2024 byly úrokové příjmy ze stavebního spoření osvobozeny od daně z příjmu. Nově ale vyplacená státní podpora podléhá zdanění, a to do výše 50.000 Kč. V případě, že se částka nepřekročí, nemusí se uvádět do daňového přiznání.

Jaké zhodnocení přináší stavební spoření?

Stavební spoření se považuje za velmi konzervativní produkt, je totiž spojené s nízkou mírou rizika, ale na druhou stranu také s nízkou výnosností. V závislosti na konkrétní pojišťovně se úroky pohybují jen okolo 1,5 až 3,5 %.

V současné době vyšší výnosnosti dosáhnete i díky spořicím účtům nebo termínovaným vkladům.
pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt.

Úvěr ze stavebního spoření

V dnešní době může být spořící účet trefou do černého v případě, že si plánujete vzít půjčku na bydlení a odrazují vás vysoké úrokové sazby hypoték, které se aktuálně pohybují okolo 5 %. Starší stavební spoření totiž nabízí velmi zajímavou sazbu na úvěr, a to díky takzvanému řádnému úvěru ze stavebního spoření. U některých starších smluv na stavební spoření se můžete dostat i na nepřekonatelný úrok 3 %. Jaké podmínky musíte splnit, abyste si mohli úrok ze stavebního spoření sjednat?

  • musíte mít stavební spoření, na kterém pravidelně spoříte minimálně dva roky,
  • musíte mít naspořené minimální procento cílové částky stanovené konkrétní spořitelnou.
kdy se vyplatí stavební spoření

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření

V případě, že nesplňujete podmínky pro čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření, můžete zažádat o překlenovací úvěr ze stavebního spoření neboli meziúvěr. Ten vám umožní si v budoucnu vzít řádný úvěr, ale zároveň získat peníze okamžitě.

Vyplatí se sjednat si v roce 2024 stavební spoření?

To, jestli se v roce 2024 vyplatí sjednat si stavební spoření, nebo ne, se odvíjí od toho, co od tohoto produktu očekáváte.

💡
Odborníci se shodují na tom, že pokud je vaším cílem zhodnocení peněz, mohou být vhodnější jiné spořící nebo investiční nástroje, jako jsou například spořící účty. Stavební spoření se vám ale může vyplatit v případě, že si chcete vzít půjčku na bydlení.

Stavební spoření bylo v minulosti jedním z nejoblíbenějších finančních produktů vůbec. Dnes je však na ústupu, a to kvůli nízkému zhodnocení peněz a poměrně nízké státní podpoře. Jeho nespornou výhodou však stále je možnost sjednání úvěru ze stavebního spoření.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: