Proč by měla být vaším letošním turistickým cílem právě Srí Lanka? Dovolená na tomto ostrově je příslibem nezapomenutelného dobrodružství i odpočinku na bělostných plážích lemovaných průzračným mořem.

Kdy ostrovní stát v jihovýchodní Asii, který je často nazývaný Perlou Indického oceánu, navštívit? A co byste měli na Srí Lance vidět?

Srí Lanka: Základní turistické informace

Srí Lanka, která je zhruba stejně velká jako Česká republika, má 20 milionů obyvatel. Jejím hlavním městem je Columbo a má hned dva úřední jazyky, a sice sinhálštinu a tamilštinu. Angličtina slouží pouze jako spojovací jazyk.

  • Měna: srílanská rupie (LKR), 1 srílanská rupie je cca 0,072 korun
  • Časový posun: letní čas + 3,5 hodin, zimní čas + 4,5 hodin
  • Očkování: není povinné
  • Vízum: vízum na Srí Lanku je nutné, vyřídíte si ho předem elektronicky za 50 USD
  • Elektřina: napětí je 230 V/50 Hz a zásuvky obvykle mají tři kulaté zdířky v trojúhelníkovém uspořádání
Srí Lanka pláž

Srí Lanka: Počasí je stabilní po celý rok

Na jaké počasí se můžete na Srí Lance těšit? Teploty se stabilně po celý rok pohybují okolo 30 až 35 stupňů Celsia. V horských oblastech bývá zhruba o 10 až 15 stupňů Celsia méně. Tropické klima je spojené se dvěma obdobími monzunů, zpravidla na jihozápadě prší od května do září a na severovýchodě ostrova od října do ledna. Vlhkost vzduchu se na Srí Lance pohybuje od 60 % a výše.

cestovní pojištění Srí Lanka
Tip! Chystáte se vyrazit za dobrodružstvím na Srí Lanku? Stačí kliknout na tlačítko Spočítat, zadat od kdy do kdy tam budete a pár dalších údajů a během minutky máte cestovní pojištění vyřízené. Jednoduše, online.

Srí Lanka: Kdy jet a jak ušetřit za dovolenou?

Nespornou výhodou dovolené na Srí Lance bezesporu je, že tento ostrov můžete navštívit celoročně, a to díky topografii Srí Lanky, která je zárukou toho, že na nějaké části ostrova bude panovat příjemné počasí. Za nejlepší dobu pro dovolenou na Srí Lance se nicméně považuje únor, březen a duben.

Cestujte levněji během léta

Pokud však chcete za dovolenou ušetřit a nevadí vám možnost dešťů, můžete Srí Lanku navštívit o letních prázdninách, kdy v hotelích není tolik turistů a ceny jsou o něco nižší. V těchto měsících je ale třeba počítat i s tím, že pláže zaplavuje vysoký příboj.

Srí Lanka Buddha

Srí Lanka: Co vidět? 5 tipů, které stojí za to

Na Srí Lance je toho k vidění opravdu mnoho, připravili jsme si pro vás pět cestovatelských tipů:

1.) Historické město Anuradhapura

Kořeny starobylého města Anuradhapura sahají až do 4. století před naším letopočtem. Toto město láká na buddhistické památky a pozůstatky starověkých budov. Za návštěvu stojí také historická města Polonnaruwa a Kandy.

2.) Lví skála Sigiriya

Jedno z nejnavštěvovanějších a nejfotografovanějších míst na Srí Lance? Skála s pozůstatky královského paláce z 5. století, která je nazývaná jako Lví skála.

3.) Čajové plantáže Nuwara Eliya

Vzhledem k tomu, že se Srí Lanka napříč celým světem proslavila svým čajem, neměla by vám uniknout návštěva čajových plantáží, které se nacházejí v nadmořské výšce okolo 2.000 metrů.

4.) Zlatý chrám Dambulla

Pokud chcete vidět nejslavnější památky Srí Lanky, navštivte komplex skalních chrámů Dambulla.

5.) Národní park Wilpattu

Srí Lanka je spojena hned s několika národními parky, tím největším je národní park Wilpattu, kde můžete vidět slony, levharty, opice a krokodýly.

sloni na Srí Lance

Letenky Srí Lanka – dají se pořídit i levně

Chcete na vlastní oči spatřit krásy Srí Lanky a plánujete cestovat na vlastní pěst? Pak vás čeká výběr letenek. Cena zpátečních letenek z Prahy do hlavního města Colomba se pohybuje okolo 16.000 Kč až 20.000 Kč. Pokud však budete letenky kupovat s dostatečným předstihem a sledovat akční nabídky, můžete se dostat i na částku okolo 14.000 Kč.

💡
S blížící se dobou odletu částka za letenky roste. Celková doba letu z Prahy na Srí Lanku se pohybuje mezi 15 až 23 hodinami v případě letů s přestupy, doba letu bez přestupů je i pod 13 hodin.

Rozmanitá příroda, která nabízí jak nekonečné pláže, čisté moře a úchvatné vodopády, tak i deštný prales, starobylé buddhistické památky, vyhlášený čaj nebo možnost pozorovat slony. To jsou hlavní důvody, proč je Srí Lanka mezi turisty tolik oblíbená. Ať už tento stát navštívíte v jakémkoliv měsíci, můžete se spolehnout na teplé počasí a zážitky, na které nikdy nezapomenete.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: