Čas od času proběhne novinami zpráva, že vybuchla sopka. K tomu se vyrojí spekulace, že dojde k přerušení letecké dopravy. Potenciálně aktivní sopky jsou po celém světě a jsou jich stovky a jen výjimečně je situace tak dramatická. Pojďte si o sopkách přečíst více a ujasnit si, jak se zachovat, když taková situace nastane.

Co je sopka?

Často se setkáte také s označením vulkán. Označení sopka nebo tedy vulkán se používá pro kuželovitou horu na povrchu země, která vznikla prouděním magmatu, sopečných plynů a dalšího materiálu, které byly umístěné pod zemským povrchem v magmatickém rezervoáru.

Existují i jiné typy sopek, které nemají kuželovitý tvar. Vše je dáno složením magmatu a umístěním vulkánu.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovko cíl cesty, od kdy do kdy tam budete, pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.

Jak vzniká sopka?

Sopka se nejčastěji nachází podél okrajů zemských tektonických desek a její vznik je úzce spojen s tektonickou činností.

💡
Pokud se v zemské kůře vytvoří trhliny nebo otvory, může jimi magma unikat a stoupat k povrchu, protože má nižší hustotu než okolní horniny. Dostane-li se magma na povrch, používá se označení láva. Na povrchu se láva postupně ochlazuje a tuhne a vytváří často právě onen kužel.
Ačkoliv si sopku spojujeme s ničením okolí, může mít i pozitivní přínos. Sopečný popel slouží dodatečně k zúrodnění půdy a energie ze sopek se využívá k vytápění, ohřevu vody.

Sopky vznikají také nad tzv. horkými skvrnami. V zemském plášti jsou obzvláště horká místa, odkud se materiál tlačí vzhůru. Takto vzniká dokonce řetězec sopek.

Známý je např. Havajský ostrovní řetězec, který se nachází nad horkou skvrnou uprostřed Tichého oceánu.
výbuch sopky

Slavné výbuchy sopek

Výbuch sopky je fascinující. Případné fotografie berou dech a obvykle si až v takovou chvíli uvědomíme sílu přírody. Ty nejznámější výbuchy měly také významný dopad na Zemi nebo na její část.

Výbuch sopky na Islandu a vliv na leteckou dopravu

Prakticky nedávno došlo k výbuchu sopky na Islandu. Do ovzduší tehdy uniklo hodně popela, který znemožnil bezpečné fungování letecké dopravy ve velké části Evropy. Sopka na Islandu Eyjafjallajökull bouchla v roce 2010.

Život na Islandu zásadně ovlivnila jiná sopka. Vulkán Laki explodoval 8. června 1783. Na následky erupce zemřela na Islandu čtvrtina obyvatel a svět postihla jedna z největších klimatických katastrof. Na ostrově byl hladomor. Severní polokoule zažila na několik let výrazné ochlazení, dostavila se neúroda a významné povodně.

V letošním roce a v roce 2023 postrašila Island sopka Fagradalsfjall. Nachází se jen 40 kilometrů od hlavního města Reykjavík, ale její aktivita žádné zásadní problémy nezpůsobila. Vždy došlo jen k uzavření nejbližšího okolí.

co dělat při výbuchu sopky

Další světové ničivé erupce

Nejen Island je známý ničivými erupcemi. Mezi světově nejznámější patří:

  • Krakatoa (1883): Tato erupce je považována za jednu z nejsilnějších v historii a měla globální dopady na klima.
  • Erupce sopky Vesuv: V roce 79 n. l. zničila sopka Vesuv města Pompeje a Herculaneum a je jednou z nejslavnějších erupcí v dějinách. Zemřelo při ní na 2.000 osob.
  • Mount St. Helens (1980): Tato erupce byla ve Spojených státech nejničivější v novodobé historii USA.
  • V Indonésii si v roce 1815 negativní pozornost vysloužila sopka Tambora. Má na svém kontě rok bez léta a smrt až 90.000 lidí.
Sopky jsou skrytou hrozbou. Celosvětově je identifikováno 18 tzv. supersopek, jejichž výbuch by měl globální dopad. Jedním z příkladů jsou sopky pod Yellowstonským národním parkem v USA.

Kde je sopka Etna?

O pozornost se v posledních letech často hlásí sopka Etna. V zásadě jde také o významné turistické lákadlo. Sopka Etna se nachází v Itálii severně od města Katánie, na východním pobřeží Sicílie. 

Na sopku se pořádají zájezdy, ale na samotný vrchol smíte pouze s průvodcem a v závislosti na sopečné aktivitě. Z Katánie vám cesta autem zabere zhruba hodinu.

Sopky v ČR: Kde jsou a byly aktivní sopky u nás?

U nás se nenachází žádná činná sopka. V České republice najdete už jen pozůstatky sopečné činnosti a vyhaslé sopky.

  • Říp: Říp je čedičová kupa, zbytek sopouchu, a na jeho vrcholu se nachází známá rotunda. Říp je z pohledu turistiky asi nejznámější sopka v ČR.
  • Železná hůrka u Chebu: Je považována za nejmladší známou sopku v ČR. Poblíž se nachází Komorní hůrka, která je však o něco málo starší.
  • V Českém středohoří najdete řadu sopečných vrchů, jako je Milešovka nebo Boreč.
  • Doupovské hory: Tyto hory jsou pozůstatkem starého vulkanického pole.

Co dělat, když vybuchne sopka a já jsem zrovna v místě výbuchu?

Při svém cestování můžete zažít situaci, kdy dojde k výbuchu sopky. A rozhodně to nemusí znamenat katastrofu.

Sledujte informace z místních zdrojů a zpravodajství, respektujte instrukce policie a dalších orgánů.

V zásadě zachovejte klid. Pokud by byla nařízena evakuace, respektujte toto rozhodnutí a nehoňte se za fotkami sopky. Z místa odejděte.

Pro jistotu si pořiďte ochranu dýchacích cest, respirátory. Pokud bude ve vzduchu popel, bude se vám tato ochrana hodit. Také může pomoci, pokud utěsníte okna a dveře, aby se popílek nedostal do bytů. Udržujte si zásoby potravin a vody na několik dní. Myslete také na zvířata a převeďte je do prostor, kde je můžete chránit před popelem. Sopky jsou fascinující místa. Ale vyhněte se honbě za senzací.