Automobilové i motocyklové závody jsou bezesporu fascinující záležitostí, jsou však zároveň spojené s přímo extrémní pravděpodobností nehod. Závodníci proto uzavírají vysoké pojistky, motorsport totiž patří k jedněm z nejnebezpečnějších sportů vůbec. Jaké nehody se zapsaly do dějin motosportu a v případě kterých z nich je možné mluvit o zázraku? Pojďme se na ně společně podívat.

Jak nehody mění svět Formule 1?

Během závodů Formule 1, které se pravidelně konají od roku 1950, zemřelo 45 pilotů.

Je však třeba říci, že počet úmrtí při těchto závodech strmě klesal v průběhu času v souvislosti se zvyšováním bezpečnostních opatření.
Zatímco v 50. letech zahynulo 15 pilotů, v 60. letech 12 pilotů, v 80 letech 4 piloti a v 90. letech 2 piloti, ve 21. století zemřel pouze jeden pilot.
slavná pojištění formule 1

Děsivé havárie na závodech Formule 1

Vybrali jsme pro vás několik nejznámějších nehod Formule 1, během kterých piloti zázračně přežili.

Málem uhořel zaživa – nehoda Nikiho Laudy v roce 1976

Asi jen málokdo nikdy neslyšel o nehodě rakouského pilota Formule 1 Andrease Nikolause známého jako „Niki“ Lauda. Jeho vůz začal během závodů na německé trati Nürburgring po nárazu do svodidel hořet.

Vzhledem k tomu, že Niki Lauda zůstal uvězněn ve voze uprostřed plamenů s teplotou více než 900 °C, nikdo nepředpokládal, že by mohl přežít.
I přesto, že měl po nehodě vážně popálenou značnou část těla a měl poškozené plíce, dokázal o rok později obhájit titul mistra světa Formule 1.

Dramatická exploze – nehoda Jose Verstappena v roce 1994

K děsivým nehodám během závodů nemusí dojít jen po nárazu, ale také při rutinních zastávkách v boxech.

Důkazem je nehoda, ke které došlo při tankování na Velké ceně Německa 1994, kdy se Verstappenův vůz proměnil v ohnivou kouli a Verstappenovi se jen tak tak podařilo z plamenů uniknout.

Na vině bylo podle vyšetřování odstranění filtru za účelem zvýšení rychlosti doplňování paliva.

havarijní pojištění
Tip! Nikdy nevíte, kdy se můžete dostat do nehody nebo kdy vám někdo ukradne váš milovaný stroj. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší nabídku.

Milimetry od tragédie – nehoda Lewise Hamiltona v roce 2021

Jen o vlásek unikl smrti také pilot Lewis Hamilton během Velké ceny Itálie v roce 2021. K čemu během závodů došlo?

Automobil Maxe Verstappena vzlétl do vzduchu a přiblížené záběry ukázaly, že se kolo vozu zlehka dotklo helmy Lewise Hamiltona.
Stačilo tedy velmi málo k tomu, aby známý jezdec přišel o hlavu.
slavná pojištění moto gp

Nehody se nevyhýbají ani závodům MotoGP

Smrtelné nehody nejsou bohužel spojeny jen se závody Formule 1, ale také závody MotoGP, během kterých mezi lety 1949 a 2024 zemřelo přes 100 závodníků.

💡
Jako vůbec nejsmrtelnější se ukázala trať na ostrově Man, která si vyžádala 36 lidských obětí. Tato trať však již od roku 1976 není součástí okruhu MotoGP.

MotoGP: Tragické úmrtí Marca Simoncelliho v roce 2011

Svět motorsportu v roce 2011 zasáhla tragická nehoda, při které italský jezdec Simoncelli upadl v pravotočivé zatáčce a vletěl přímo pod kola Valentinu Rossimu a Colinu Edwardsovi, kteří neměli šanci se mu vyhnout. Lékaři několik desítek minut bojovali o jeho život, ale bohužel marně.

Na počest tohoto italského jezdce na dráhu brněnského Masarykova okruhu pravidelně vyjíždí stovky motorek.

Hromadná nehoda při MotoGP v roce 2023

K jedné z nedávných nehod při MotoGP došlo v roce 2023. Několik okamžiků po startu zůstalo na zemi hned sedm jezdců. Většina z nich vyvázla bez většího zranění, italskému závodníkovi Francescu Bagnainovi však Brad Binder přejel nohy. Naštěstí měla ale tato děsivě vypadající nehoda šťastný konec a mistr světa vyvázl jen s pohmožděninami.

Kdy volat k dopravní nehodě policii, záchranku a hasiče?
Říká se, že nehody nechodí po horách, ale po lidech a ty dopravní velmi rády chodí po českých silnicích. Kdy volat policii k nehodě?

Nejnáročnější závody světa: Znáte všechny?

Na závěr jsme si pro vás připravili představení několika závodů, které se pyšní titulem nejdrsnější závody světa:

  • 24 hodin Nürburgring – vytrvalostní závod s extrémními nároky na auto i řidiče
  • 24 hodin Le Mans – vytrvalostní závod automobilů ve Francii
  • East African Safari Rally – závod historických vozidel vyrobených před rokem 1985
  • Rallye Dakar – off-road závod charakteristický extrémně náročným terénem (písečné duny, bahno, kameny, skalnatý terén)
  • King of The Hammers – off-road pouštní závod v Kalifornii
  • Challenge Rainforest – šestidenní závod vozů 4x4 Jeep a terénních vozidel v malajských džunglích
  • Erzberg Rodeo – motocyklový závod v rakouských Alpách

Základem většiny motocyklových a automobilových závodů jsou pojistky. Motosport je totiž spojený s velmi vysokou pravděpodobností nehod, které mohou vést k újmám na zdraví i na majetku. Například některé nehody Formule 1 mají na kontě i miliardové pojistné události.