Filmový průmysl je nejen velmi vzrušující, ale také riskantní. Nedílnou součástí natáčení jsou tak rozsáhlá pojištění, která štáb chrání před všemi možnými komplikacemi. Pojďte se společně s námi podívat na sedm filmů, do kterých významným způsobem zasáhla milionová pojistná událost.

Mission: Impossible – Fallout: Zlomený kotník Toma Cruise

O tom, jak zásadně může do rozpočtu filmu zasáhnout zlomenina nohy hlavního hrdiny filmu, svědčí například film Mission Impossible – Fallout, během kterého si Tom Cruise zlomil kotník. Z bolestivého úrazu se musel zotavovat osm týdnů, tato pauza přišlo studio na neuvěřitelných 80 milionů dolarů. Je však třeba dodat, že většinu těchto neočkovaných nákladů pokrylo pojištění.

pojištění odpovědnosti
Tip!Pojištění odpovědnosti si můžete sjednat jako samostatné pojištění, které je poměrně drahé, nebo jako součást pojištění domácnosti či nemovitosti, kde vás vyjde jen na pár korun. Pojištěná bude celá rodina a vy budete zase klidně spát.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One: Pandemie koronaviru

Zůstaňme ještě chvíli u série filmů Mission: Impossible. Natáčení dílu představeného v roce 2023 tentokrát zpomalila pandemie koronaviru, během které se nemocí nakazilo několik členů týmu, a milionová pojistná událost tak byla na světě.

Hollywoodské filmové studio Paramount uvedlo, že kvůli pandemii COVID-19 dostalo od švýcarské pojišťovny Chubb 57 milionů liber.
natáčení filmu

Moulin Rouge: Zranění Nicol Kidman

Není výjimkou, že se při natáčení zraní některý ze členů týmu. Větší komplikace však nastávají ve chvíli, kdy se zraní hlavní hvězda. To je případ Nicol Kidman v průběhu natáčení slavného filmu Moulin Rouge z roku 2001. Během tohoto filmu byla slavná herečka zraněná hned několikrát.

Natáčení pozastavila zlomenina žeber způsobená těsným korzetem a také pád ze schodů na vysokých podpatcích.

The Crow: Tragická smrt Brandona Lee

Během natáčení filmu Vrána z roku 1994 došlo k tragickému úmrtí herce Brandona Lee při střelbě, která se nepovedla. Štáb tak musel k dokončení jeho závěrečných scén použít digitální efekty. Dokončené digitální dílo založené na použití inovativních technologií prodloužilo film zhruba o 30 sekund.

Furious 7: Smrt Paula Walkera

Dalším ze slavných herců, který zemřel v průběhu natáčení, byl Paul Walker, který zemřel v době natáčení filmu Rychle a zběsile 7. Vzhledem k tomu, že jeho scény definovaly filmy této slavné série, ze začátku se uvažovalo o tom, že se film zruší, nakonec ale došlo ke změně jeho konce, kdy byla k dokončení jeho scén využita kombinace vizuálních efektů a náhradníků.

filmová klapka

Gladiator: Smrt Olivera Reeda

Smrt jednoho z herců, a sice Olivera Reeda zasáhla také do natáčení filmu Gladiátor. Oliver Reed zemřel těsně před tím, než byly dokončeny závěrečné scény. Štáb nakonec potřebné scény digitálně upravil a vložil do filmu. Podle webu Legends Revealed přišla úprava dvou minut filmu přibližně na 3,2 miliony dolarů.

Twilight Zone: Tragédie při natáčení scény s helikoptérou

Jedna z nejtragičtějších nehod se odehrála během natáčení filmu Zóna soumraku z roku 1982 producenta Stevena Spielberga. Během natáčení došlo ke zřícení helikoptéry na scéně, které vedlo k úmrtí herce Vice Morrowa a dvou dětských herců.

Tato tragédie navždy změnila způsob natáčení filmů.
Pojišťovny kvůli této tragické události totiž začaly vyžadovat zajištění bezpečnostních opatření a začaly velmi přísně kontrolovat průběh natáčení.
Jaké filmy o autech si nenechat ujít? 10 tipů | Klik.cz
Klasická elegance i vzrušující adrenalin: filmy o autech, které si užijete, ať už jste zarytým filmovým nadšencem nebo konzervativním divákem.

Milionová pojistná událost je něčím, s čím musí počítat každý filmový štáb. Příklady výše jsou ostatně důkazem toho, že některé situace dokážou převrátit natáčení filmů vzhůru nohama a způsobit zpoždění nebo nutné úpravy v řádech milionů dolarů.