Máte hypotéku a uvažujete nad tím, jestli se vám vyplatí sjednat pojištění proti neschopnosti splácet? Možná vás ani nepřekvapí, že v dnešní nejisté době nad tímto pojištěním uvažuje čím dál tím více lidí.

My jsme se podívali na tři hlavní důvody, které poukazují na to, že se v současnosti opravdu vyplatí toto pojištění mít.

Co je to pojištění proti neschopnosti splácet?

Pojištění schopnosti splácet je typem pojištění, které nabízí většina bank ke sjednané půjčce na bydlení. Smyslem tohoto pojištění je, mít finančně pokrytou dobu, během které nejste schopni splácet půjčku, například z důvodu ztráty zaměstnání.

💡
Pokud si pojištění schopnosti splácet sjednáte, po dobu, během které nebudete moci půjčku splácet, za vás bude úvěr hradit pojišťovna.

Jaký je rozdíl mezi pojištěním schopnosti splácet a životním pojištěním?

Plete se vám pojištění schopnosti splácet a životní pojištění? Zásadní rozdíl těchto pojištění spočívá v tom, do jaké míry jsou spojená s úvěrem. Co se týče životního pojištění, sami si můžete určit pojistnou částku a zvolit si, co se má s úvěrem v případě plnění pojištění stát. U pojištění schopnosti splácet je pojištění přímo spojené s úvěrem a zaniká ve chvíli, kdy dojde ke splacení úvěru.

životní pojištění
Tip! Nikdy nevíte, co vás může potkat, a proto je lepší být připraven na všechny možné situace. Životní pojištění vám zajistí finanční pomoc v případě vážné nemoci, úrazu, invalidity nebo smrti. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo.
pojištění schopnosti splácet
Přečtěte si 3 důvody, proč mít pojištění schopnosti splácet.

Důvody, proč mít sjednané pojištění schopnosti splácet

Nyní už se pojďme podívat na tři hlavní důvody, proč mít sjednané pojištění proti neschopnosti splácet.

1) Pojištění využijete hned v několika situacích

Mnoho lidí má za to, že pojištění proti neschopnosti splácet kryje pouze invaliditu nebo ztrátu zaměstnání, toto pojištění však může krýt i celou řadu dalších rizik, která mohou ohrozit splácení úvěru. Jedná se například o následující rizika:

  • Pracovní neschopnost
  • Ztráta zaměstnání
  • Dlouhodobé ošetřování člena rodiny
  • Hospitalizace v nemocnici
  • Invalidita v důsledku nemoci nebo úrazu (pojišťovna v případě plné invalidity uhradí zbývající dluh)
  • Smrt (i v případě smrti za vás pojišťovna uhradí zbývající část hypotéky)

2) Díky pojištění můžete dostat slevu z úrokové sazby

V dnešní době rekordních úrokových sazeb vás pravděpodobně potěší skutečnost, že banky při sjednání tohoto pojištění obvykle nabízejí bonus v podobě nižší úrokové sazby na úvěr, a to mnohdy i o několik desetin procentního bodu, které se projeví snížením měsíční splátky.

3) Rychlé uhrazení splátek úvěru

Výhodou pojištění proti neschopnosti splácet u většiny pojišťoven také je, že se můžete spolehnout na okamžitou finanční pomoc bez dlouhého vyřizování a čekání.

Poté, co pojišťovně dodáte potřebné dokumenty, například v podobě neschopenky od lékaře nebo potvrzení z úřadu práce, pojišťovna za vás uhradí již první splátky úvěru.
neschopnost splácet
S dobrým pojištěním neschopnost splácet řešit vůbec nemusíte.

Neschopnost splácet může způsobit velké problémy

Pokud byste neměli sjednané pojištění schopnosti splácet a stalo se něco, co by vám znemožnilo půjčku platit, v nejkrajnějším případě by vám mohla banka zabavit nemovitost, která je vázaná na nesplacenou hypotéku.

Kolik stojí pojištění schopnosti splácet?

Cena pojištění schopnosti splácet se většinou odvíjí od výše úvěru a obecně platí, že čím je sjednaný úvěr vyšší, tím je vyšší i měsíční platba pojistného.

💡
Většinou se výše pojistného proti neschopnosti splácet pohybuje okolo 5 až 8 % z výše měsíční splátky úvěru. Pokud byste tedy měsíčně spláceli hypotéku ve výši 5.000 Kč, cena pojištění by se pohybovala okolo 250 až 400 Kč. 
Na výši pojistného má vliv také to, u jaké pojišťovny si pojistku sjednáte a jaký je rozsah krytí rizik.

Pojištění proti neschopnosti splácet vám může pomoci vyhnout se nepříjemným situacím v případě, že splácíte půjčku. Výhodou tohoto pojištění je, že kryje hned několik rizik (ztráta zaměstnání, invalidita, pracovní neschopnost apod.), je většinou spojené se slevou z úrokové sazby a umožňuje rychle získat od pojišťovny peníze na splátku.