Ať už vyrážíte na dlouhou cestu do zahraničí, nebo jedete k babičce do Pařízku, pohodlí cestujících je stěžejní. Ovlivňuje náladu pasažérů, která ovlivňuje a působí řidiče. Významným pomocníkem jsou autodoplňky, které dělají dlouhou cestu pohodlnější.

1) Autochladnička

Horké letní teploty se podílejí na stavu potravin ve voze. To snadno vylepší autochladnička, do které uložíte nápoje i jídlo. Na výběr máte ze dvou druhů:

První zmiňovaný funguje tak, že k potravinám a pití vložíte namražené kostky s vodou. Jakmile se kostky ohřejí, box neplní svoji funkci. Autochladnička na elektřinu se připojuje do zásuvky a jídlo vydrží studené po celou dobu jízdy.

Cena boxu 700–1.500 Kč
Cena autochladničky 1.000–10.000 Kč
autorádio

2) FM transmitter

Tuto vychytávku ocení majitelé starších vozů bez USB konektoru a bluetooth rádia. Ti nemají při výběru hudby na výběr. Poslouchají rádio, případně CD přehrávač v něm.

💡
FM transmitter připojíte do zásuvky ve voze a nastavíte správnou rádiovou frekvenci. Přes rozhraní bluetooth k němu připojíte mobilní telefon a zapnete rádio.

Co se stane dál? Pomocí přenosu signálu přehrajete jakoukoliv hudbu chcete. Nezáleží na tom, zda posloucháte hudbu z YouTube nebo oblíbených streamovacích služeb.

Cena FM transmitteru 300–1.000 Kč
povinné ručení cena
Tip! Zajímáte se o autodoplňky? A co takhle ušetřit na povinném ručení? Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

3) Stínítka do oken

Od technologických vychytávek se přesuneme mezi autodoplňky, které zvyšují komfort pasažérů. Mezi ty bezpochyby patří stínítka do oken – ta se postarají o to, aby na spolucestující nepražilo horké letní slunce.

Kromě funkce stínění mají stínítka do oken i další funkci. Díky zamezení světla se starají o vaše zdraví. Častým neduhem, kterým posádka v rozpáleném voze na slunci trpí, jsou úžehy a úpaly. Riziko těchto problémů stínítko výraznou měrou sníží.

Cena stínítka do oken 100–300 Kč
cestovní polštář do auta

4) Polštářky na spaní

Bolavá záda a krční páteř provázejí dlouhé cesty ve vozech a autobusech. Na dlouhé cesty si proto berte polštářek na spaní nebo opěrku krční páteře. Hodí se nejen v noci, při troše snahy si na ně i sednete a odlehčíte svému pozadí.

Cestovní polštářek vám nezaručí pětihvězdičkový spánek. Podpora zad a páteře při dlouhých cestách je ale dostatečná na to, abyste se nebudili rozlámaní jako po noci strávené pod stanem.

Na internetu navíc seženete i kompaktní nafukovací polštářky, které složíte do malé tašky.
Cena polštářku na spaní 50–600 Kč
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšla cena havarijního pojištění.

5) Návleky na pásy

Tyto autodoplňky jsou věrným společníkem řidičů kamionů. Návleky brání nadměrnému tlaku od pásů a zpříjemňují dlouhou jízdu ve voze.

Pořídíte je v různých variantách. Od klasických molitanových, přes vyztužené pěnové, na internetu narazíte také na stylové návleky na pásy s potiskem oblíbených pohádek pro děti. Tento doplněk je zkrátka nedocenitelný a my je doporučujeme do každého vozu.

Cena návleků na pásy 100–400 Kč
držák tabletu do auta

6) Držák na tablet nebo knihu

Skládací držák na tablet umístíte na opěrku a vytvoříte další multimediální prostor ve vozidle. Přímo před očima tak máte oblíbené pohádky pro děti nebo video na YouTube. Je jen na vás, jakým způsobem je využijete.

💡
Pozor! Obraz na tabletu rozptyluje řidiče podobně jako telefonování. Před jeho umístěním se proto domluvte s řidičem a odstraňte ho z jeho zorného pole.

Podobně jako držáky na tablety fungují i stolečky na knihy. Knihy jsou oblíbeným společníkem při cestování autem. Jenže po několika minutách četby už jen těžko hledáte vhodnou polohu, aby vás nebolely ruce. Umístíte na něj například i notebook.

Cena držáku na tablet 200–600 Kč
Cena držáku na knihu 400–1.000 Kč

7) Přenosný kávovar

Spousta řidičů a pasažérů si nedovedete představit cestování bez oblíbené kávy. Jenže ta na benzinových pumpách většinou stojí za nic, případně za ni zaplatíte i vyšší desítky korun. Proč si ale nevzít oblíbenou kávu přímo s sebou?

O to se postará přenosný kávovar do vozu. Jednoduše ho zapojíte do zásuvky v palubní desce nebo kufru a za pár okamžiků si vychutnáváte šálek svojí oblíbené kávy.

Přesto ale nezapomínejte na pravidelné přestávky při jízdě.
Cena cestovního kávovaru 1.000–5.000 Kč
ventilátor do auta

8) Přídavný ventilátor

Ještě na chvíli se vrátíme ke klimatu ve voze. Bez čerstvého vzduchu to zkrátka nejde – klimatizaci ale ne každý zkousne a otevřené okénko fouká čerstvého vzduchu až moc.

Kompromisem jsou přídavné ventilátory na přísavku. Zapojíte je do klasické zásuvky a připnete na optimální místo ve voze. Některé mají i otočné rameno a vzduch rozprostírají rovnoměrné po celém prostoru.

Cena přídavného ventilátoru 500–800 Kč

9) Upínače a popruhy

Z prostoru pro cestující se přesuneme do zavazadlového prostoru. Rovnoměrné uložení kufrů je stěžejní a zabrání i vážným zraněním při nehodách. Jenže jak je správně ukotvit?

Od toho tu je široká nabídka upínačů a popruhů. S nimi pohodlně upnete každé zavazadlo a následně vše ještě jednou připásáte.

Cena přídavného ventilátoru 100–500 Kč
cestovní hry do auta

10) Cestovní hry

A nakonec něco na lehkou notu. Jak se zbavit nudy v autě? Písně proti trudomyslnosti fungují jenom chvíli. Existuje ale ještě jedna varianta.

Cestovní hry zabaví všechny cestující a ještě si užijete spoustu zábavy. Na výběr máte z karetních, logických či postřehových her. Jejich volbu vždy přizpůsobte věku a náladě posádky.

Cena cestovního her Různá

Nejlepší autodoplňky na dlouhé cesty

Jaké autodoplňky jste si vybrali? My si na dovolenou většinou bereme všechny. Záleží na tom, kam jedeme. Při jejich výběru a instalaci ale dbejte na bezpečnost při jízdě. Přejeme šťastnou cestu!