Povinné ručení, známe také jako pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, je pojištění, které musí mít ze zákona uzavřené každý majitel automobilu. V tomto článku vám poradíme, jak na výpověď povinného ručení, ať už jsou důvody jakékoliv.

Například ne u každé pojišťovny zaplatíte za povinné ručení stejnou částku. Může se tedy stát, že objevíte výhodnější nabídku nebo třeba auto prodáte a budete chtít stávající pojištění zrušit. Pojďme se podívat na další důvody, proč řešit výpověď povinného ručení.

Důvody pro ukončení povinného ručení

Důvodů, proč se rozhodnete ukončit povinné ručení, může být více. Nejčastěji se jedná o prodej vozidla nebo jeho likvidaci. Pojistku však můžete zrušit také v případě, že nejste spokojení s cenou a našli jste lepší nabídku, nevyhovují vám služby stávající pojišťovny nebo vám byl například vůz odcizený.

povinné ručení cena
Tip! Zdražili vám zase pojistku na auto? Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.
prodej vozidla
Jak na výpověď povinného ručení z důvodu prodeje auta? Postupujte podle návodu

Výpověď povinného ručení: Návod, jak postupovat

Existuje několik způsobů, jak povinné ručení vypovědět, které se odvíjejí od toho, kdy budete výpověď podávat a jaký důvod k výpovědi máte. Pojďme si tedy tyto způsoby přiblížit.

1. Odstoupení od smlouvy do dvou měsíců od podpisu

Pokud jste uzavřeli nové pojištění a rozhodli jste se ho ukončit, můžete smlouvu vypovědět do dvou měsíců od data uzavření bez udání důvodů.

2. Výpověď před výročím smlouvy

Zpravidla se povinné ručení u pojišťovny sjednává na jeden rok. Před koncem tohoto období je možné ze zákona smlouvu vypovědět, podmínkou je ale zaslání výpovědi nejméně šest týdnů před koncem pojistného období.

3. Výpověď kvůli nové ceně pojistného u vaší pojišťovny

V případě, že od své pojišťovny obdržíte předpis pojistného na další rok, ve kterém bude uvedené pojistné v jiné výši, než je ta aktuální, máte právo smlouvu vypovědět, a to do jednoho měsíce od oznámení změny. Smlouva bude ukončená k datu výročí smlouvy.

4. Výpověď spojená s pojistnou událostí

Pokud jste s pojišťovnou řešili pojistnou událost a nejste s jejím způsobem vyřízení spokojení, můžete smlouvu vypovědět do tří měsíců od data pojistné události.

5. Výpověď z důvodu prodeje vozu

Prodali jste auto, a potřebujete tak smlouvu ukončit? V tomto případě povinné ručení končí dnem zaslání výpovědi pojišťovně. Kromě výpovědi je třeba zaslat i kopii smlouvy o prodeji vozu.

6. Výpověď kvůli vyřazení vozu z evidence

V případě, že budete vozidlo vyřazovat z evidence, ať už trvale nebo dočasně, spolu s výpovědí musíte pojišťovně dodat i záznam o trvalém nebo dočasném vyřazení vozu z evidence.

7. Výpověď kvůli odcizení vozu

Jak postupovat, pokud vám bude auto odcizeno? Společně s výpovědí pojišťovně dodejte protokol od policie a vraťte platnou zelenou kartu. Pojišťovna vám v tomto případě vrátí přeplatek na pojistném.

8. Ukončení smlouvy při neuhrazení pojistného

Smlouva bude ukončena i v případě, že pojistné neuhradíte. Nicméně tuto variantu nedoporučujeme vzhledem k tomu, že po vás může pojišťovna požadovat penále.

havarijní pojištění
Tip! Rušíte povinné ručení z důvodu nákupu nového auta? Sjednejte si spolu s novým pojištěním i to havarijní. To vám může pomoci minimalizovat finanční ztráty v případě nehody nebo jiné havárie. Zkuste si spočítat, na kolik by vás havarijní pojištění vyšlo.
výpověď povinného ručení vzor
Výpověď povinného ručení – vzor. Co by měla obsahovat?

Jak by měla výpověď povinného ručení vypadat?

Jaké náležitosti musí výpověď povinného ručení obsahovat?

  • adresu pojišťovny
  • důvod, proč pojištění vypovídáte
  • údaje o vás
  • datum a místo
  • váš podpis
💡
Jak výpověď pojišťovně podat? To záleží na konkrétní pojišťovně. Standardně se výpověď posílá poštou na adresu pojišťovny, některé pojišťovny ale umožňují výpověď podat prostřednictvím online formuláře na webových stránkách nebo tím, že výpověď naskenujete a pošlete pojišťovně emailem.
auta na parkovišti
Cenu povinného ručení ovlivňuje více faktorů.

Jak vybrat nejvýhodnější povinné ručení?

Zdá se vám aktuální cena sjednaného povinného ručení příliš vysoká a chtěli byste přejít k jiné pojišťovně? Povinné ručení v České republice poskytuje více než deset pojišťoven, přičemž se ceny pojištění i maximální limity pojišťovnu od pojišťovny liší.

Při výběru pojištění je však dobré dívat se nejen na nejlevnější cenu, ale také na pojistné limity, rozsah asistenčních služeb nebo rozsah krytí povinného ručení. Ke srovnání nabídek jednotlivých pojišťoven vám poslouží internetový srovnávač, který nabídky jednoduše porovná za vás.

Tip! Více jasno budete mít po přečtení článku: Nejlevnější povinné ručení na Klik.cz za rok 2022? Budete překvapení!

Pokud se chystáte na výpověď povinného ručení a budete se řídit naším návodem, vše by mělo proběhnout hladce. Až budete podávat výpověď své pojišťovně, myslete na to, že musí obsahovat všechny náležitosti. Před tím, než pojištění vypovíte, doporučujeme zjistit si, zda vám jiná pojišťovna dokáže nabídnout výhodnější podmínky.